Civilon är Nurmos Kriteriehopp

Han har vunnit Svenskt Travkriterium sju gånger som tränare – på de senaste 13 åren.
I år heter Timo Nurmos vapen Civilon som hittills är obesegrad efter tre starter.
– Det är en väldigt fin häst med hög kapacitet. Han är vacker som en tavla och jag tycker mycket om honom, säger Nurmos inför tisdagens kriteriekval.

Tisdag kväll på Solvalla äger en av årets mest intressanta och spännande tävlingar rum. Det är dags för uttagningslopp till Svenskt Travkriterium och Svenskt TravOaks. De största och mest penningstinna treåringsloppen i Sverige.
Timo Nurmos har ett närmast osannolikt facit i Kriteriet. Han har vunnit storloppet hela sju gånger på de senaste 13 åren.
– Det är otroligt egentligen när man tänker efter. Jag är väldigt stolt över det och det är svårt att bara vinna en gång, säger Timo Nurmos.
Då bör tilläggas att Solvalla-tränaren även har vunnit två Kriterie i Finland och två gånger Oaks, en i vardera Sverige och Finland. Han har även vunnit Svenskt Travderby tre gånger i Sverige och fem i Finland.

I fjol vann Nurmos-tränade Inti Boko Svenskt Travkriterium och året innan dess var det Villiam som vann på nytt världsrekord, 1.12,0/2640a. Och för fyra år sedan vann självaste Readly Express. I år heter Timo Nurmos främsta vapen Civilon. En treårig valack med Orlando Vici som pappa och som har vunnit alla sina tre starter. Ett stort löfte och det kan mycket väl vara en ny stjärna i vardande. Han har visat prov på mycket fin inställning och framförallt senast imponerade Civilon stort. Jorma Kontio körde resolut fram utvändigt om ledaren men det tuffa loppet bekom inte hästen ett dugg. Han kopplade enkelt greppet och stack ifrån hur lätt som helst till en mycket lätt seger.
– Civilon är en väldigt elegant och fin häst som är snabb i benen och stark. Han är väldigt klok och smart och är under kraftig utveckling. Det är en karismatisk häst som har vunnit med krafter kvar varje gång. Han är jättetrevlig att köra och sådär lite lagom småtrög som jag vill ha unghästarna. Jag stressar dem aldrig utan vill att de ska vara lugna, säger Timo Nurmos.

Civilon är Nurmos stora kriteriehopp i år men först gäller det att kvala in till finalen. Han startar från spår fyra bakom startbilen med Jorma Kontio i sulkyn i V64-inledningen.
– Jag är mycket nöjd med hästen och han går framåt hela tiden. Han är snabb ut och jag måste vara optimist. Det är en häst med hög kapacitet och han kan gå väldigt långt. Framtiden får utvisa hur bra han blir.
– Han är vacker som en tavla, väldigt snygg och fin. Det är min stora chans i Kriteriet i år. Jag har några fina treåringar till men de är lite senare i utvecklingen och inte färdiga ännu.
Blir det några ändringar i balans och utrustning?
– Eventuellt blir det barfota runt om. Han har gått med järnskor tidigare men jag vill värma först och känna på honom och se hur banan är innan jag bestämmer mig. Men jag kommer att anmäla barfota runt om. Han har gått med öppet huvudlag, fast bomull och vanlig vagn och det ändrar vi inte på nu.

Något om dina andra hästar i försöken till Kriteriet och Oaks?
– Jag tycker att Ghostintheshell (V5-1) är ett av de bättre treårsstona i kullen. Hon satt fast med alla krafter kvar näst senast och vann helt okörd senast. Det är en väldigt fin häst men som tyvärr har spår elva och det blir inte lätt därifrån. Men hon har utvecklats fint och har varit lite småtrög tidigare.
– Brother Bill (V5-2) är en fin häst som inte är färdig ännu. Han är fortfarande lite barnslig men är under utveckling och kommer att bli bra framöver, säger Nurmos.

Skapad: 2019-09-16