Odd Herakles blir svårslagen tror tränaren

Odd Herakles kan vara kallblodsvärldens etta för stunden.
Nioåringen från Norge raketspurtade till en andraplats i Finland i helgen efter en tufft löpning och är given favorit i Unionskampen på Färjestadstravet.
- Vi reser som optimister till Karlstad på lördag, säger tränaren Lars O Romtveit.

För 14:e året möts på lördag svenska och norska hästar i en landskamp på Färjestadstravet. Unionstravet är rubriken på dagen och det största loppet tillhör den kalla rasen.
V75-4 är Unionskampen över 2140 meter för kallblodseliten. En uppgörelse med fina 300 000 kronor till vinnaren.
På förhand ser det ut att vara fördel Sverige i många av loppen för varmbloden. I kallblodsloppet är det norsk dominans i tipsen.
Nioårige Odd Herakles tog över som Norges bäste under fjolåret och har i år försvarat den positionen på hemmaplan med segrar i Norskt Mästerskap och storloppet Alm Svartens Äreslöp.
En efterhängsen otur med spåren har varit ett stort bekymmer i Sverige och Finland i år. I Elitkampen på Solvalla blev det ett tiondespår och ett tolfte bjöds i Bollnästravets Elitsprint i början av augusti.
I Nordiskt Mästerskap i Åbo i lördags blev Odd Herakles knappt slagen tvåa efter att ha fått trava igång från spår elva bakom bilen.
- Dåliga lägen, ja. Det är ju det som varit så förfärligt med den här hästen. Tänk vad tuffa hästar han mött och haft så dåliga spår. Det har blivit många slitsamma lopp men han bara skakar av sig verkar det som. Hästen har haft form mycket länge nu, både i fjol och i år, utan något enda avbräck. Han har varit helt fantastisk. Det har varit ett äventyr, säger tränaren Lars O Romtveit.

I den näst senaste starten blev det seger i ett sprinterlopp i Bollnäs. Tom Erik Solberg satte allt på ett kort när bilen lämnade och gav sin häst full marschorder ute vid staketet.
Odd Herakles fick visa lite av sin enorma startsnabbhet den gången och inledde i 18-tempo i fjärdespår i den första kurvan och tog sig till ledningen efter 600 meter.
1000 meter klockades till strax över 1.19,0 och över upploppet höll hästen uppvaktande landsmannen Roli Eld bakom sig.
- Ja, det var ganska fantastisk mot så bra hästar den gången. Han gick fjärdespår genom första svängen och likväl kämpade han kolossalt. Även i Finland imponerade han och det blev ett vanskligt lopp där också med Smedheim Solan som en bromskloss framför i den sista kurvan, säger Lars O Romtveit.

Det blev finsk seger i Nordiskt Mästerskap på lördagen i form av Tähen Toiviomus som ledde varje meter av loppet.
Odd Herakles sågs djupt ner i kön och fick förbättra sig under slutrundan i tredjespår i loppet över medeldistans.
- Han måste gå runt hästen framför och ut i fjärdespår genom den sista kurvan. Herakles kämpade våldsamt hela upploppet och förlorade med minsta möjliga marginal mot en väldigt bra häst. Ja, kusken sa att han körde 1.15,0 sista 500 meterna med honom och då var han ju ute i spåren hela tiden.
- Loppet i lördags indikerar att han kommer att svara för en fin prestation på Färjestad också, säger tränaren Lars O Romtveit.

Landsmannen Roli Eld från Frode Hamres stall blir en tuff utmanare såvida inte Adrian Solberg Akselsen inte blir fast på innerspåret.
Odd Herakles är mycket startsnabb och har gjort sina bästa lopp i ledningen. Körande Tom Erik Solberg lär ha taktiken klar från femtespåret. 
Det var i Tröndelagspokalen i Trondheim Odd Herakles presenterade sig för den breda publiken. Sju år gammal vann i utklassningsstil från ledningen med Månprinsen A.M. en bit bakom sig.
- Vi har matchat honom i lite tuffare sällskap ända sedan fyraåringssäsongen och han har blivit väldigt komplett och en häst som går alla distanser och kämpar till slut och tål alla upplägg, säger han.
I takt med framgångarna har hästen också blivit mer och mer populär i aveln. Nioåringen har svarat för en slags egenreklam och gått från fyra ston första året, till 80 ston betäckta ston i fjol och 70 i år.
- Vi åker lördag på morgonen och det brukar handla om cirka fyra timmars körning. Efter Finland har han varit glad och ätit och druckit. Det blev många timmar på bilen till det loppet men han verkar vara väldigt robust så jag hoppas att han tål detta också.
Vad säger du till spelarna om Odd Herakles chans i Unionskampen?
- Vi tycker att det ser väldigt bra ut så här i början av veckan i alla fall och vi reser som optimister. Utrustningen är samma som vanligt, barfota runt om och med norskt huvudlag och jänkarvagn, slutar en ”fornøyd” Lars O Romtveit.

Skapad: 2019-09-16