Green Manalishi vann Canadian Trotting

Han stod över Svenskt Travkriterium.
Istället tog Green Manalishi hem Canadian Trotting Classic på Mohawk Park natten mot söndag svensk tid.
- Den här hästen har fått stå lite i skuggan av Greenshoe och Gimpanzee, men han är verkligen bra själv, sade körande Tim Tetrick efter segern värd över två miljoner kronor.
För tränaren Marcus Melander innebar det tredje miljonsegern inom loppet av två timmar.

På tisdagen körs kvalificeringarna till Svenskt Travkriterium på Solvalla.
Men kullens mest meriterade svenskfödda treåring är inte med.
Green Manalishi har tävlat hela karriären på andra sidan Atlanten och kan efter lördagens triumf titulera sig dollarmiljonär.
Detta efter att ha tagit hem sin tyngsta seger hittills i Kanadas största treåringslopp, Canadian Trotting Classic på Mohawk Park i Toronto.
- Min taktik var att nå tätkänning utan att behöva jobba för mycket för att nå dit. Jag ville att han skulle få känna sig kaxig på sista långsidan, därför körde jag lite snabbare tredje quartern för att få en lucka till övriga. Det blev hårt till slut, men han höll undan och vinner aldrig med stor marginal, förklarade körande Tim Tetrick sedan han eldat undan i ledningen på 1.10,1/1 609 meter.
För även om Green Manalishis stora försprång krympte betänkligt över upploppet så kom aldrig jagande Pilot Discretion farligt nära.
I det slagna fältet fanns även Hambletonian-vinnaren och hemmafavoriten Forbidden Trade, som inkom som trea, men flyttades ner till femtepriset efter att ha stört en konkurrent kort före mål.
Det var Green Manalishis fjärde stora seger på Mohawk Park och med tränaren Marcus Melander frånvarande fick Tetrick svara på frågan vad det är som gör den unge svenske komettränaren så framgångsrik.
- Han är bara skicklig, han har bra ägare och han ger varje häst chansen att bevisa vad de kan utan att pressa dem. Hans hästar ser jättefina ut och klarar att tävla hela säsongen. Killen är fantastisk och jag är lycklig att han stava till mitt namn.

Marcus Melander själv valde nämligen att åka till New York Sire Stakes-finalerna och ”Night of Champions” på 800-metersbanan Batavia Downs på andra sidan Lake Ontario och den amerikanska gränsen.
Och det gjorde han inte förgäves.
För om Green Manalishi specialiserat sig på att vinna i Kanada så har segermaskinen Gimpanzee fullständigt dominerat årgångsloppen på de kortare ovalerna i sin hemstat.
Så till den grad att konkurrenterna numera verkar ge upp på förhand.
Körande Brian Sears tilläts anföra en bra bit i 1.15-tempo innan han drog upp farten och mätte ut segermarginalen till två längder på enkla 1.12,3/1 609 meter autostart.
Men inte nog med det. Melander och ägaren stall Courant har det väl förspänt även inför framtiden.
Stoet Hypnotic Am kom till finalerna som obesegrad i sex starter och världens snabbaste tvååring under 2019 med sina 1.10,2.
Sådana tider går inte att springa på en 800-metersbana, men de 3 500 åskådarna fick njuta av ett nytt banrekord när Sears lättade på tömmarna och gled i mål på 1.12,8.

Även Åke Svanstedt hade en lyckad kväll på den anrika arenan nära Niagarafallen, som slog upp portarna 1940 och är den äldsta belysta travbanan i USA.
Seventimesalady knep andrapriset bakom Hypnotic Am varpå Svanstedt följde upp med att ta hem hingstarnas avdelning bakom Third Shift, som travade 1,12,1 – vilket också innebar banrekord och en förbättring av Gimpanzees stakesrekord från i fjol.
Segrarna var värda över en miljon kronor styck och noterbart är att samtliga vinnare är fallna efter avelshingsten Chapter Seven.
För Marcus Melander väntar nu även en spännande söndag då stallets superstjärna Greenshoe ska ut i finalen av Kentucky Sire Stakes i vad som ser ut att bli strålande förutsättningar att springa fort på flerfaldiga världsrekordbanan The Red Mile i Lexington.

Skapad: 2019-09-15