Sorbet har med sin bästa vän

En liten shetlandsponny kan spela en avgörande roll i lördagens gulddivision.
Frej är krabaten som lyckats där alla människor gått bet, att få fason på yrvädret Sorbet.
- Så här i efterhand ångrar jag att jag inte köpte en ponny för fyra år sedan, säger tränaren Daniel Redén.

Sexfaldige miljonären Sorbet startar som en av två tunga favoriter i lördagens gulddivision på Bollnästravet.
Ett lopp som numera går under namnet ”Delicous U.S. Världsrekordloppet/Bollnäsloppet” efter Daniel Redéns supermärr som sprang världsrekordet 1.08,6/1 640 meter på banan i Hälsingland en fredagskväll i juli 2015.
Men om lilla, snälla Delicious U.S. var och är Redéns personliga favorit och myshäst så kan man knappast säga detsamma om Sorbet.
Åttaåringen har gjort sig ökänd för sitt uppträdande i samband med tävlingar och ofta beskrivits som en gangster av sin tränare.
- Ibland är det som att han tappar medvetandet och verkligen beter sig punschigt. Då kan han vara en fara både för sig själv och sin omgivning. Det var så han fick skadan som höll honom borta från tävlingsbanan i ett år som femåring, han slog så hårt i en vägg att ett ligament gick sönder, berättar Redén som i många år brottats med hur han ska få sin högkapable travare att hålla humöret i schack.
- Hemma är det inte så farligt, då är han hanterbar. Problemet har varit i samband med tävlingar och resorna som hör till. Många gånger har han levt så mycket rövare i transporten och när vi kommit till banan att han gjort av med energi för ett, eller till och med två lopp innan start.

Men nu verkar man äntligen ha tyglat Sorbets häftiga tävlingshumör.
Hemligheten är shetlandsponnyn Frej och bakom genidraget står hästens skötare Ellinor Wennebring och Daniels fyraåriga dotter Jackie.
- Ellinor har tjatat i flera år om att hon vill ha något sällskap till Sorbet, men jag har varit skeptisk och inte vågat. Hingstar brukar inte gå ihop med andra hästar och jag har varit rädd att han skulle göra illa den andra hästen om vi provade.
Men dotterns hästintresse gjorde att Redén ville köpa en shetlandsponny och när Frej väl var på plats fick han bekanta sig med stallets bråkmakare.
- Vi köpte Frej för att min dotter skulle få pyssla om honom och rida på honom. Men samtidigt fanns tanken att Sorbet kunde få en kompis så vi provade att släppa ihop dem.
Två månader senare går det inte att skilja de nya kamraterna åt.
- De går ihop hela dagarna och har boxarna bredvid varandra. Det har verkligen fungerat över förväntan. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte köpte en ponny för fyra år sedan
Och när det är dags för tävling får förstås Frej hänga med.
Han är så liten att hästarna får plats i samma box och redan vid framkomsten efter första resan tillsammans så kunde Redén konstatera att Sorbet inte alls var på sitt vanliga vrånga tävlingshumör.
- Han är betydligt lugnare än vanligt. Det gör att man hoppas att han kan få fram några procent till på tävlingsbanan också, konstaterade Redén vid framkomsten till Rättvik 3 augusti.
Det slutade i enkel seger och även vid andra trippen ihop var intrycken innan och i loppet bästa tänkbara. Sorbet satt fastlåst med både det norska huvudlaget och huvan sparade bakom vinnande Ringostarr Treb.
Har hästen uppträtt annorlunda i loppen i de här två starterna?
- Ja, Örjan säger att det är skillnad. Att hästen är lugnare innan start och mer hanterbar i loppen. Det är väldigt positivt, säger Daniel Redén.

På lördag har Sorbet liknande förutsättningar som då han knep sin biljett till Elitloppet på Gävle i mitten av maj, spetsläge över kort distans.
Den gången gick hästen med norskt huvudlag för första gången på två år, vilket Örjan Kihlström förvandlade till ett helstängt genom att dra ner det innan start. För övrigt enda gången hästen tävlat med skygglappar.
Det räckte för att nå ledningen, men Redén vill ändå inte se en upprepning av den taktiken.
- Nej, han får fortsätta med norskt huvudlag, men jag vill inte att Örjan drar det i startmomentet. Hästen blev alldeles för pigg på Gävle, så vill jag inte ha honom.
Vad är senaste nytt inför lördagens start?
- Att allt varit normalt efter förra loppet. Han känns fortsätt fin i träningen och ska hålla sin form. Jag hoppas på en lika fin prestation som senast, däremot möter han några väldigt tuffa hästar så vi får se hur loppet blir kört och hur långt det räcker.
Följer Frej med till Bollnäs?
- Självklart.
Vad kan du berätta om stallets andra häst Bucks to Burn i V75-7?
- Att han har gått bra en längre tid och att det inte finns något i träningen som talar för att formen skulle på väg nedåt. Däremot blev läget iskallt och även om hästen duger bra i klassen så behövs det mycket tur för att han ska vara i segerstriden den här gången, säger Daniel Redén.

Skapad: 2019-09-12