Han springer säkert en låg 1.10-tid

Oskar Kylin Blom såg fram emot att få starta sin reklamhäst Antonio Trot i Sundsvall Open Trot.
Men stjärnhästen plockades bort från miljonloppet till förmån för ett wild card.
Nu går han istället ut i ett sprinterlopp i fredagens V75-tävlingar på Bergsåker.
– Även om det är ett tufft lopp så blir jag inte förvånad om han vinner, säger Kylin Blom.

V75-kavalkaden rullar vidare den här veckan och på fredagskvällen inleder Bergsåker sin största travhelg för året. Man värmer upp på fredagen med V75 innan det kulminerar med Multijackpoten och Sundsvall Open Trot på lördagen.
När det gäller miljonloppet Sundsvall Open Trot så hade Oskar Kylin Blom anmält sin Antonio Tabac dit. Hästens startpoäng räckte för att vara med i loppet och när anmälningslistorna var klara fanns hästen med i startfältet. Men sedan när kompletteringslistan kom kort senare var Antonio Tabac borttagen. Istället fanns Nadal Broline med som hade fått ett wild card av Bergsåker.
– Det var bedrövligt gjort och jag var väldigt besviken på sättet som de gör det på. Jag hade ju laddat mot det här loppet och matchat hästen hit och både jag och ägaren var jätteglada när vi såg att vi skulle komma med. Det hade varit det största för mig som tränare att få visa upp hästen i det stora loppet. Dessutom över medeldistans som jag tycker är hans bästa, säger Oskar Kylin Blom.
– Det känns väldigt konstigt att man efter anmälningstidens slut kommer med att de har delat ut ett wild card till loppet. Det borde ha kungjorts innan så att man hade vetat om det. Jag blev heller inte uppringd eller fick någon information utan såg själv på listan när jag gick in och tittade att hästen var bortplockad. Då ringde jag och frågade vad som hade hänt och resten är historia nu.

Antonio Tabac är hästen som radade upp framgångar i fjol höstas och gjorde stor succé för sin nye tränare Oskar Kylin Blom. Ett förvandlingsnummer som verkligen hette duga. Hästen debuterade för den färske proffstränaren den 1 juni i fjol och vann direkt. Sedan radade Antonio Tabac upp segrarna inom V75 och var uppe i en svit på sex raka triumfer. Efter att ha vunnit silverdivisionsfinalen på Solvalla slog han till direkt och vann i sin debut i Gulddivisionen i starten efter. Därefter drog han till Holland och storloppet Prijs Der Giganten i Wolvega som Antonio Tabac sopade hem i suverän stil.
- Han var helt otrolig förra året och slutade aldrig att överraska. Det var bara i sista starten som han inte levererade, säger Oskar Kylin Blom.

Efter sjundeplatsen på Solvalla i november ådrog sig Antonio Tabac en gaffelbandsskada. Det tog nästan åtta månader innan hästen var tillbaka på tävlingsbanan igen och comebacken skedde i Visby i somras. Då blev han fyra på tiden 1.11,9 över 2140 meter bakom vinnande Perfect Spirit. Därefter gick han ut i Gulddivisionen på Hagmyren och blev femma på tiden 1.10,8 över 1640 meter med bilstart. Detta efter en resa i andra par utvändigt.
– Han är lite seg i kroppen fortfarande och det kommer han nog att vara även på fredag. Precis som i fjol var han lite trög att få igång och han är inget träningslejon. Jag kollade lite från i fjol och det var från sjätte loppet som hästen kom i form. Så det kommer nog att behövas ett par tre lopp till innan han är i full form, säger Kylin Blom.
– Han har ändå sprungit bra tider, 1.11 i comebacken och senast en 1.10-tid. Även om hästen känns jättefin så känner jag att han inte har den där riktiga speeden i sig ännu.

Antonio Tabac har spår tio i V75-3 över 1640 meter. Han körs av sin tränare och möter flera riktigt bra konkurrenter. Bland annat Elian Web, en combackande Diamanten, samt Dreammoko som var formidabel vid en överlägsen seger i debuten för Björn Goop senast.
– Min häst är väldigt lättplacerad och duktig på att följa rygg så jag hoppas på en bra resa. Sedan hoppas jag att det blir tempo på loppet och då tar han många till slut. Men det är jämna och bra hästar med och Dreamoko gjorde ett jättelopp senast och de springer sina 1.10-tider.
– Det är klart att jag skulle inte bli förvånad om han vinner men samtidigt vet jag hur tufft det är i den är klassen och att det kommer att krävas ett par lopp till innan den riktiga toppformen sitter där. Han kommer säkert att spring en låg 1.10-tid och det beror mycket på vad han får för resa. Jag tycker som jag nämnde tidigare också att medeldistans är bättre för honom än kort distans.

Några ändringar i balans och utrustning?
– Ja, troligtvis kommer han att få gå med ett helstängt huvudlag den här gången. Han har gått med ett norskt huvudlag tidigare. Men det beror på hur hästen känns i värmningen. Jag tycker att han var lite seg senast och han är en sådan häst som inte tar ut sig i onödan. I övrigt blir det barfota fram och jänkarvagn som vanligt, säger Oskar Kylin Blom.

Skapad: 2019-08-21