Propulsion på nytt världsrekord – 1.12,8

Propulsion imponerade när han enkelt vann Åby Stora Pris för andra året i rad.
Dessutom på nytt världsrekord – 1.12,8 över 3140 meter.
– Han är en otrolig individ och en enastående tävlingshäst, berömde segerkusken Örjan Kihlström.
– Han måste vara den hårdaste häst som har funnits, sa tränaren Daniel Redén.

Propulsion stod i en klass för sig och precis som i fjol tog han hem Åby Stora Pris och förstapriset på två miljoner kronor. Förra året utkämpade han en stenhård upploppsduell och vann med knapp marginal mot Readly Express. Den här gången blev segern betydligt enklare. Han fick en fin resa i tredje par utvändigt samtidigt som det kördes tufft inledningsvis framme i täten. Det var Milligan’s School och Mindyourvalue W.F. som växelkörde i ledningen och den förstnämnde fick till slut täten med fransmannen Carat Williams på utsidan. Örjan Kihlström lyfte ut Propulsion i tredjespår för angrepp sexhundra meter kvar och i ryggen följde Makethemark. Propulsion såg stark ut genom slutkurvan och hade inga problem att koppla greppet in på upploppet. Han klev ifrån till en lätt seger med flera längder före en bra spurtande Makethemark som blev tvåa. Segertiden 1.12,8 över 3140 meter med bilstart är nytt världsrekord.
– Man upphör aldrig att imponeras av hur han kan vara så bra under en så lång tid. Det är imponerande av Daniel och Ellinor att kunna hålla honom i det här skicket. Jag tänkte när jag körde provstarten att det är fantastiskt att han kan vara så fin efter så många säsonger, sa Örjan Kihlström.
– Vi kom bra på det i tredje par utvändigt och det blev skaplig körning i början. Även om det gick sakta mitt i loppet så ska ju körningen i början betala sig till slut och jag var aldrig orolig. I sista sväng kändes han jättefin och hade mycket krafter kvar. Även om man aldrig kan vara säker så kändes det som att det ska mycket till för att någon skulle slå honom.
– Det är en otrolig individ och en enorm häst. Han är otrolig helt enkelt, fortsatte Kihlström som ryckte ner det norska huvudlag in på upploppet men Propulsion hade däremot öronkappan kvar.

Tränaren Daniel Redén var lyrisk över sin världsstjärna som nu har sprungit in drygt 29,2 miljoner kronor.
– Att man ens har kommit i närheten av en sån här häst i sin tränarkarriär. Jag fattar att han kanske inte är den bästa hästen genom tiderna, även om han är det för mig, men han är i alla fall den hårdaste hästen. Han bara tuggar på och gör sitt bästa hela tiden. Trots att han har fått så många hårda lopp i den här konkurrensen så känns han inte sämre nu än han gjorde för två år sedan. Det är en fantastisk häst att ha, sa Daniel Redén.
– Jag såg i sista sväng att han sprang och rultade lite som han brukar göra. Han hade huvan och norsken kvar och då vet man ju vad som händer. Man är tävlingsmänniska men varför ens hetsa upp sig när man vet att han alltid gör vad han kan. Oavsett om han vinner eller blir sexa. Man vet att ”Proppen” alltid gör sitt men jag blev faktiskt lite orolig när de kom upp till 1.14 i 2000 meter för det är lugnt i den här klassen.
– Jag har aldrig stött på en sån här häst tidigare. Man åker ut med ett leende på läpparna hemma i sanden med honom och han bara tuggar på. Han tycker att han är störst, bäst och vackrast. Så länge han har den här viljan tycker jag att han ska fortsätta att tävla och det tror jag att ägaren också vill, fortsatte Redén.

Det blev favoritbetonad på V75 och efter att Propulsion vunnit som omgångens största favorit gav sju rätt 1012 kronor. Det blev ingen utdelning på varken sex eller fem rätt och därmed dubbeljackpot till V75 nästa lördag i Örebro.
Det började även med seger för storfavoriten Global Undecided. Han svarade för en makalös insats när han vann V75-inledningen. Hästen fick en blytung resa och inledde i tredjespår ett varv innan han kom fram utvändigt om ledaren. Tempot var samtidigt stenhårt i täten där ledande N.Y.Coeurdesoleil öppnade varvet efter 1.12,5. När man trodde att krafterna skulle tryta för Global Undecided så tog han istället över ledningen halvvarvet kvar. Sedan bara lämnade han konkurrenterna och försvann ifrån till en överlägsen seger. En otroligt imponerande prestation av den Timo Nurmos-tränade hästen.
– Det var lite overkligt faktiskt att gå i tredjespår så länge och ändå bara vara bäst till slut. En ruggigt stark häst, berömde Örjan Kihlström som bokförde sig för två V75-segrar..

Storfavoriten Velten Versailles infriade förväntningarna i V75-2. Holländaren tog sin sjunde raka seger och är fortfarande obesegrad. Nu ledde han från start till mål för Rick Ebbinge och sträckte på sig när han blev utmanad av Chocoboy den sista biten. Det hårdnade till kort före mål men han lyckades hålla undan.
Det blev stenhårt i mål i V75-3 med tre hästar nästan jämnsides över mållinjen. Ragazzo da Sopra fick dra tåget först i tredjespår sista sjuhundra metrarna och kopplade greppet in på upploppet och såg ut att gå mot en klar seger. Men den tuffa avslutningen satt i benen till slut och han höll sånär på att bli upphunnen. Ute i banan stormade Master Crowe fram och på open stretch spurtade Partizan Face sylvasst. Den sistnämnde såg ut att hinna fram men målfotot visade att Ragazzo da Sopra hade nosen först för Björn Goop.
Goop vann även i loppet med sin egentränade Short In Cash som han verkligen har satt i en superfin författning. Ifrån bakspåret körde Goop offensivt och fick ta över ledningen från stallkamraten Royal Navy Neo efter ett halvvarv. Det fanns sedan ingen som kunde hota Short In Cash som retfullt enkelt gled undan till en lätt seger.
– Han var jättebra och hade en hel del krafter kvar, sa Björn Goop.

Adrian Kolgjini höll sånär på att hinna fram med Partizan Face men i V75-5 fick han segerdefilera med Tae Kwon Deo efter en mäktig avslutning. Hästen satt långt bak utvändigt samtidigt som det var bra tempo i täten med ledande Patent Leather. Tar Kwon Deo fick fin draghjälp av Missle Hill runt slutsvängen och när Adrian Kolgjini vred ut in på upploppet formligen exploderade Tar Kwon Deo. Han spurtade storstilat hem segern i Ragnar Thorngrens Minne, värd 250 000 kronor.
Baron Gift har länge stått på tur för en seger efter flera tappra insatser utan att få vinna. Nu kom fullträffen med besked när han krossade konkurrenterna i V75-6. Han hamnade utvändigt om ledande favoriten Cocktail Fortuna och Rikard Svanstedt pressade på och höll tempot uppe. Trots den tuffa löpningen stack Baron Gift bara ifrån över upploppet och svarade för en strålande insats. Segertiden helt lysande 1.10,0/1640a.
– Han är i ett enormt slag för dagen. Jag kände i sista sväng att han hade krafter kvar. Det är skönt såklart, han vinner inte så ofta och att vinna från dödens är inte så lätt och på en 1.10-tid dessutom, sa Rikard Svanstedt som även tränar hästen.

Skapad: 2019-08-10