Aetos Kronos imponerade igen

Aetos Kronos och Mascate Match vann varsin E3-final i juni.
Nu är de heta segerkandidater även till korta E3 efter sina imponerande insatser i försöken.
Framförallt världsrekordhållaren Aetos Kronos var helt lysande på den snabbaste tiden 1.11,1 för Johan Untersteiner.
Även topphästen Belker visade att han nu är tillbaka med besked efter en övertygande seger.

Under söndagen kördes det uttagningar till korta E3 på Bergsåker. Det bjöds på flera strålande prestationer och de stora förhandsfavoriterna imponerade och kvalade in till finalerna utan problem. Det blir verkligen en högklassig final för hingstarna med kanoner som Aetos Kronos, Global Adventure och Belker i huvudrollerna. Även stonas final också för den delen med stärnstoet Mascate Match.
Finalerna avgörs i Örebro den 17 augusti och har en miljon kronor till vinnaren i respektive kategori.

 

Världsrekordhållaren Aetos Kronos såg fantastiskt läcker ut när han vann sitt försök. Det såg nästan ut som att den treårige superhingsten bara joggade runt banan på 1.11,1/1640a. Det var en snabbaste segertiden av alla uttagningslopp. Aetos Kronos gav ett mäktigt intryck och Johan Untersteiner lämnade ingenting åt slumpen. Han lämnade tredje par utvändigt och körde resolut fram utvändigt om ledande Easy So Easy. Via 1.09 första halvvarvet övertog Aetos Kronos täten efter knappa sesxhundra meter. Han fortsatte att dundra på och varvade efter 1.10. Trots det stenhårda tempot såg Aetos Kronos helt oberörd ut när han blev gled undan till slut utan att Johan Untersteiner behövde mana på honom det minsta. Johan Untersteiner hade bråttom till flyget efteråt och det blev ingen kommentar om den Jerry Riordan-tränade hästen.
Aetos Kronos blir en het segerkandidat till att vinna även den korta E3-finalen. När han vann E3 över medeldistans gjorde han det på nya världsrekordet 1.11,8/2140 och putsade då sitt eget världsrekord som han satte i Treåringseliten.

 

Belker stod inte att känna igen när han klappade ihop i E3-finalen i Eskilstuna i slutet av juni. Efter en fjärdeplats i starten efter var han tillbaka som en vinnare igen. I sitt uttagningslopp serverades han en fin resa i tredje par utvändigt av Torbjörn Jansson från spår sju bakom bilen. Attacken sattes in sexhundra meter kvar och Belker fick tåga i tredjespår resten av loppet. När Jansson gav full anfallsorder in på upploppet kopplade Belker greppet på en tapper Zola Key som travat utvändigt om ledaren.
– Han kändes ju väldigt alert och spänstig före så allt kändes ju bra men självklart är man lite orolig efter det som hände i Eskilstuna. Men jag kände senast på Solvalla att han är på väg tillbaka och när jag körde till tvåhundra meter kvar så avgjorde han direkt, sa Torbjörn Jansson om hästen som tränas av Sten O Jansson..

 

Den största favoriten på Grand Slam 75, Global Adventure, infriade förväntningarna hur enkelt som helst. Han fick en fin resa i andra par utvändigt av Erik Adielsson och tackade för det genom att avgöra lekande lätt till en solklar seger. Svante Båths jättelöfte är fortfarande obesegrad felfri och såg ut att ha gott om krafter kvar i mål på tiden 1.11,6/1640a..
– Han kändes spänstig och fin. Treåringar som går en 1.11-tid växer inte på träd, sa Erik Adielsson.

 

Mascate Match vann E3-finalen för ston över medeldistans överlägset och imponerade stort. Pekka Korpis stjärnsto var nu tillbaka och var ensam på plan i sitt försök till korta E3. Mascate Match tog över ledningen efter ett halvvarv som öppnades efter 1.10,0. Hon fick dämpa till 1.13,3 första varvet och gled enkelt ifrån över upploppet i övertygande stil. Det här var Mascate Matchs sjunde seger i åttonde starten.
I den fjärde avdelningen valde Ulf Ohlsson tidigt att ta positionen utvändigt om ledaren med Margaretasjöhammar. Det visade sig vara rätt. I en tuff slutduell plockade det Stig H Johansson-tränade stoet ner ledande Angel From Above den sista biten.
– Hon har överraskat oss på slutet och varit väldigt bra, sa Stig H Johansson.

 

Global Anarchy kvalade in till förra E3-finalen men galopperade då bort sig. Nu kvalade hon även in till den korta finalen genom en imponerande svepning av hela fältet ute i tredjespår sista sexhundra metrarna. Hon kopplade greppet in på upploppet och hade även mod och styrka att stå emot Global Allegiance slutstöt den sista biten.

 

Final korta E3 hingstar och valacker
1640 meter autostart
Häst – Tränare
1) Belker – Sten O Jansson
2) Global Adventure – Svante Båth
3) Aetos Kronos – Jerry Riordan
4) Easy So Easy – Claes Sjöström
5) Usain Töll – Admir Zukanovic
6) Bailamos – Kristian Lindberg
7) Rally Hans – Catarina Lundström
8) Surf n'Turf – Catarina Lundström
9) Zola Key – Björn Goop
10) Alien Kronos - Svante Båth
11) Matadoren Eme – Joakim Hisved
12. B.W.T.Echo – Katja Melkko

 

Final korta E3 ston
1640 meter autostart
Häst – Tränare
1) Margaretasjöhammar – Stig H Johansson
2) Global Anarchy – Joakim Lövgren
3) Mascate Match – Pekka Korpi
4) Global Allegiance – Mattias Djuse
5) Angel From Above – Claes Sjöström
6) Dior Ima – Mattias Djuse
7) Alaska Dany – Alessandro Gocciadoro
8) Digital Pro – Stefan Melander
9) Tonique – Åke Lindblom
10) Base Line – Tomas B Nilsson
11) Divane Godiva - Joakim Lövgren
12) Global Amazone – Jörgen Westholm

 

Skapad: 2019-08-04