Barfota runt om och jänkarvagn för första gången

Forfantone A.M. blev en snackis redan som ettåring när han såldes för 2,7 miljoner kronor på auktion.
Hästen har levt upp till din gyllene härstamning och visat att han är en kulltopp – och nu är det dags för spännande ändringar i balans och utrustning.
– Nu blir det barfota runt om och jänkarvagn för första gången. Jag tror det ger väldigt bra effekt, säger tränaren Roger Walmann.

V86 rullar vidare på sin sommarturné ute i landet och på onsdag har turen kommit till Mantorp. Där bjuds det på jättefina tävlingar med Breeders Crown för tre- och fyraåringar i fokus. Vi får se flera av kulltopparna ute och flertalet av dem genrepar inför de stundande derbykvalen om några veckor.
Forfantone A.M. blev en snackhäst redan som ettåring när han såldes på Kolgjini Sales 2016. Roger Walmann ropade in hingsten med den blåblodige härstamningen för 2,7 miljoner kronor, för Lennart Ågrens räkning. Det var då den dyraste ettåringen som hade sålts på auktion i Sverige. Forfantone A.M. är efter avelsgiganten Muscle Hill och stjärnstoet Tamla Celeber. Han har visat att han är en av de bättre i sin kull och vunnit fem lopp på 15 starter och sprungit in 1,2 miljoner kronor.
– Forfantone A.M. (V86-8) har gjort jättefina lopp och visat att han är en av de bästa i kullen. Han vann Sommarfavoriten förra året och vann sitt försök i Kriteriet. Tyvärr satt han fast i finalen bakom favoriten och hade krafter kvar. Det var synd när vi hade toppat honom till det loppet, säger Roger Walmann.
– Det är en mysig häst som gör allting korrekt och fint. Är man bland de bättre i sin kull i Sverige tycker jag att man kan säga att man är en topphäst. Sedan om han kommer att räcka i världstoppen i framtiden återstår att se. Jag hoppas att han ska ha toppform till Derbyt, och som jag ser det är han en av de tolv som hör hemma i finalen. Men sedan ska jobbet göras också.

Forfantone A.M. har gjort fyra starter i år. Efter en mersmakande andraplats i årsdebuten blev det seger näst senast i Breeders Crown i Rättvik. Senast var hästen ute i ett tufft Fyraåringstest i Eskilstuna och höll storstilat som tvåa från dödens bakom vinnande Pinto Bob.
– Han var jättebra senast och hamnade lite tidigt i dödens. Pinto Bob som vann fick ett väldigt fint lopp och speedade ner honom. Det var inte mycket att säga om, menar Walmann.

Onsdagens V86-start i Mantorp handlar återigen om Breeders Crown. Forfantone A.M. har spår tre bakom startbilen och körs som vanligt av Örjan Kihlström. Det vankas spännande ändringar i balans och utrustning den här gången.
– Vi kommer att prova barfota runt om för första gången och även jänkarvagn. Fast när det gäller jänkarvagnen så får Örjan bestämma det efter värmningen om han tycker att det passar. Tanken är i alla fall att vi ska satsa fullt ut och prova de här nya sakerna nu.
– Hästen är redan klar för semifinalen i Breeders Crown och jag vill inte göra sådana här ändringar i derbykvalen. Alla lopp betyder ju något och vi måste våga prova någon gång. Jag tror att det kommer att ge väldigt bra effekt. Det borde vara en typisk barfotahäst, säger Roger Walmann.
Och tillägger:
– Läget är bra och han är en av de som kan vinna loppet.

Du har även med Aleppo Pine i den sjunde V86-avdelningen. Hästen spurtade sylvasst som tvåa i finalen av Stosprintern senast. Chanserna här?
– Aleppo Pine (V86-7)
har hittat tillbaka till en väldigt fin form och var mycket bra senast. Jag är väldigt nöjd med henne för dagen men tyvärr fick hon dåligt spår igen. Det är synd att hon alltid får börja från dåliga utgångslägen. Nu kör vi barfota runt om och med jänkarvagn. Vi provar fullt ut så får vi se. Hon har ingenting att förlora från spår tolv.

Skapad: 2019-07-29