Baron Gift har aldrig varit så här fräsch och fin

Han är en följetong på V75 och gör sin 14:e raka start på rikstoton.
Baron Gift har travat hela vägen upp i Gulddivisionen och är ett stort hemmahopp i lördagens omgång under Trippeltravet.
– Hästen har aldrig varit så här fräsch och fin som han är nu, säger tränaren Rickard Svanstedt.

Det är dags för den stora folkfesten på Axevalla som till helgen bjuder in till sitt traditionella Stochampionatsmeeting. Det är trav i dagarna tre på Skara-slätten och räkna med mycket folk runt hela arenan, där campingen på bortre långsidan har varit fullbokad sedan länge.
I lördagens V75-omgång är Baron Gift ett av hemmahoppen. Tränaren Rickard Svanstedt har vässat sin stjärna lite extra för att förhoppningsvis kunna vinna inför hemmapubliken.
– Det hade ju varit otroligt kul. Hästen känns i alla fall riktigt fin och vi har siktat mot det här loppet. Först hade vi siktat mot Jarlsberg och sedan Årjängs Stora Sprinterlopp. Men till Jarlsberg blev han inte inbjuden och till Årjäng så räckte inte poängen för att komma med, säger Rickard Svanstedt.
– Då bestämde vi oss för Axevalla istället och hästen har fått träna på lite extra. Han har tränat rejält hela tiden men jag har även kört ett skarpare rundbanejobb en bit under 1.20 full distans.
Är det banrekord på Bjertorp, för ni är inte så kända för att träna så snabba farter där, utan kör mestadels i sandbanan?
– Haha, nej, banrekordet har farsan (Åke Svanstedt) med Tag The Devil. Jag tror att han körde 1.11 med hästen innan han gick ut och vann ett storlopp i Norge. Men vi har i alla fall laddat lite extra nu med Baron Gift eftersom han inte har startat på ett tag.

Baron Gift har vunnit fyra V75-lopp för Rickard Svanstedt som har tagit hästen hela vägen upp i Gulddivisionen. Den sexårige hingsten har tjänat två miljoner kronor – trots att han egentligen aldrig har kunnat träna kontinuerligt.
– Han blev ofräsch och stel och kantig tidigare så fort vi ökade på träningen mellan loppen. Vi kunde bara köra lugnt med honom och så fick loppen föra fram hästen i form. Men nu har han blivit betydligt fräschare och jag vet inte vad det är som har gjort att han tål träningen bättre numera. Vi har kunnat tryckt på en hel del på slutet och han har svarat bra på det. Så det känns ju verkligen bättre när man kan träna mellan loppen, menar Rickard.

Baron Gift har fått känna på den översta eliten i de senaste starterna. Han blev tvåa på Åby i Gulddivisionen bakom Bahia Quesnot efter en visslande avslutning. Därefter var han femma i ”Vägen till Elitloppet” i Gävle, vilket vanns av Sorbet som därmed tog en direktplats i Elitloppet. Och senast spurtade han återigen storstilat i Gulddivisionen i Kalmar under midsommarhelgen. Baron Gift flög fram över upploppet och var inte långt ifrån att hinna fram till segern.
– Han var riktigt bra i Kalmar och satt ju bland de sista men kunde ändå bli trea. Han var bara en halv längd efter vinnaren i mål. Hästen har inte gjort så många starter i guld men redan visat att han räcker.
– Jag vill inte skylla på dåliga lägen men den här hästen har haft en extrem otur med startspåren och ofta haft dåliga spår. De gånger han har bra startspår brukar han vara med där framme.

Det blev dessvärre inget bra startspår den här gången heller för Baron Gift. Han fick bricka sju bakom startbilen i lördagens Gulddivision, V75-6. Distansen är 2640 meter och frågan är om hästens starka slutspurt kan resultera i seger över Axevallas långa upplopp.
– Det är väl kanske inte favoritdistansen men det ska nog fungera bra ändå. Han kräver ett bra lopp och ska helst inte behöva jobba för mycket själv. Men får han bara gå med i ryggar så avslutar han bra. Det långa upploppet gynnar honom och jag tycker att han har chans att vinna om det klaffar.
– Han är nog på topp och jag har aldrig känt hästen så här fräsch och fin som han är nu. Det blir barfota runt om som vanligt, helstängt huvudlag och bike, säger Rickard Svanstedt.

Du har ytterligare en häst med inom V75, Anne Royal i den andra avdelningen. Chanserna där?
– Anne Royal (V75-2)
har gjort två starter för mig och näst senast gick hon nytt rekord, 1.12,7 som trea, och senast satt hon fast. Vi får se till att ta oss iväg felfritt från fjärdespåret i första hand och jag har lite svårt att placera in henne i loppet.
– Hon har varit besvärlig tidigare men blivit bättre och skött sig på slutet, men jag tror det blir svårt att vinna. Jag vill se att hon fungerar fullt ut igen. Vi har sparat fötterna till den här starten och kör barfota runt om nu, säger Svanstedt som har 40 hästar i träning, varav 15 av dem är starthästar och drygt hälften är unghästar således.

Skapad: 2019-07-16