Uza Josselyn bjöd på en uppvisning

Hon har varit nära att kvala in till Elitloppet två gånger men inte haft marginalerna med sig.
Nu hade Uza Josselyn en häftig uppvisning när hon vann Årjngs Stora Sprinterlopp på tiden 1.09,3.
– Hon har haft sånt oflyt i Sverige tidigare så det är sjukt. Jag är otroligt glad att hon fick vinna nu, sa segerkusken Erik Adielsson.

Den stora publiken på 10 198 personer på Sveriges vackraste travbana i Årjäng fick se travsport av hög klass den här lördagen. Dessvärre öppnade sig himlen kort innan dagens huvudlopp, Årjängs Stora Sprinterlopp, skulle köras. Regnet vräkte ner i massor och åskan mullrade vilket gjorde att det blev mycket vatten på banan. Att segertiden för Uza Josselyn som vann storloppet blev 1.09,3 över 1640 meter säger inte lite om vilken världsstjärna det här är.
– Jag fick faktiskt feeling för henne i söndags kväll när jag såg att hon fick spår tre, sa Erik Adielsson.
Han skickade Uza Josselyn till ledningen och drog i ett stenhårt tempo på den blöta banan. Första femhundra metrarna travades efter 1.08,8 och hon varvade på 1.09,3. Utvändigt om ledaren satt Lionel och perfekt placerad i andra par utvändigt favoriten Nadal Broline. Den sistnämnde var missgynnad av banunderlaget och hade problem att följa i slutkurvan. Han kom tillbaka in på upploppet och avslutade bra till andraplatsen men åt vinnande Uza Josselyn fanns inget att göra. Hon var helt enkelt bara bäst och gled undan i läcker till och med en härlig spänst till slut. Förstapriset var 600 000 kronor för det åttaåriga stoet som tränas i Schweiz av paret Rene och Barbra Aebischer.
– Jag är otroligt glad för framförallt Rene och Barbra som tränar. Dom har haft så mycket otur både i Sverige och i Norge tidigare så det är helt sjukt. Men de har tagit det bra och ändå gått med huvudet högt. Hon var en nos från att kvala in till Elitloppet första gången och därför blir man extra glad när man får framgång. De har åkt ända från Schweiz till Årjäng landvägen för att komma hit, sa Erik Adielsson.

 

– Hon är en stjärna och rör sig otroligt enkelt och fint. Det är en ballerina över henne med ett otroligt driv och en väldigt fin travare. Hon har tjänat över elva miljoner och är ett av de bättre ston jag har kört. Hon har rest i en massa länder och tävlat hårt i flera säsonger.
– Jag tyckte att det fanns en rimlig chans att komma till ledningen och det gick ruggigt fort första hundra. Det var ett fruktansvärt tempo i dag och hade inte den där regnskuren kommit så undrar jag hur fort det hade gått, fortsatte Adielsson.

 

Uza Josselyn blev i och med segern automatiskt inbjuden till Hugo Åbergs Memorial om två veckor och enligt Barbra Aebischer är det 99 procent klart att hästen startar där.
Tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp blev Nadal Broline och trea blev Lionel som höll strålande från ”dödens”. Hårt betrodde Milliondollarrhyme hamnade illa till i spåren och fick backas sist. Han blev femma. Björn Goop uttalade sig följande om Nadal Broline efter loppet.
– Han får inte fäste när det blir så här skitigt. Det var typiskt och det var precis som senast för det är en stor nackdel för hans del när det är kladdig bana. Det känns lite som att köra med sommardäck på vinterväglag. Sedan var Uza Josselyn jättebra och att de sprang 1.09-tider på den här banan var fantastiskt bra, sa Björn Goop.

 

V75-inleddes med en dansk skräll när Apapmand och Jeppe Rask slog av en tapper Ragazzo da Sopra precis på mållinjen. Ledande favoriten Eldorado B. fick bestämma tempot i täten men hade inget att sätta emot in på upploppet och blev trea. Ragazzo da Sopra travade utvändigt om ledaren hela vägen, kopplade greppet men blev alltså snuvad precis på mållinjen av Apapamand som liftat med i andra par utvändigt.
I V75-2 blev det seger för Great Winner som serverades en fin resa i rygg på ledaren av sin tränare Magnus Jakobsson. Favoriten Deede Star drog hårt i ledningen och öppnade första varvet efter 1.13,6. Han hade problem med aktionen och tappade travet mitt på upploppet samtidigt som Great Winner kom loss perfekt tvåhundra meter kvar och spurtade till seger. Tvåa blev en tapper Ready To Roll som travat utvändigt om ledaren.
– Det blev perfekt för oss och det här är överlägset. Man känner ren glädje, sa Magnus Jakobsson.

 

Örjan Kihlström och U.R.Faxe var inte speciellt synliga i V75-3 förrän mitt på upploppet. Då kom duon farande via en vass spurt som resulterade i seger precis före mål, närmast före Klocksve Sprintern.
– Det var lite rörigt och han hamnade bakom trötta hästar varvet kvar och jag fick chansa och köra invändigt. Men det löste sig bra och han spurtade fantastiskt bra, berömde Örjan Kihlström.
Björn Goop skrällde i V75-4 med egentränade Timotejs Godis. Han smög med perfekt i andra par utvändigt samtidigt om Robert Berth höll tempot uppe med Dallas As utvändigt om favoriten Lady Nadine. Timotejs Godis avgjorde säkert över upploppet.

 

Robert Bergh har gjort ett mycket snyggt tränarjobb med Macelleria som nu gjorde tredje starten för Åby-tränaren och han tog också en välförtjänt seger. Efter två raka andraplatser i V75 hade Macelleria nu stor uppvisning när han brisade hem den femte avdelningen. Robert Bergh körde resolut till ledningen ut ur den första kurvan och Magnus Jakobsson bakom Charlock Wiking släppte välvilligt täten. Sedan var Macelleria aldrig i förlustfara någon gång och han bara drog undan till en imponerande seger med krafter kvar. Vinnartiden blev 1.12,1/2140a efter en avslutningsrunda på 1.10. Macelleria köptes på Internetauktion av Robert Bergh och det har sannerligen varit ett lyckat köp.
– I dag var det riktigt tryck i honom. Han kommer att hävda sig rejält och jag kommer att vara rädd för att anmäla honom till Brons och Silver. Han har potentialen, sa Robert Bergh.

När V75-6 kördes hade precis skyfallet kommit och det blev flertalet galopper i inledningen. Bland annat favoriten Visa As som galopperade och vars sulkyhjul krokade ihop med Sanda Loves som också galopperade. Ledningen tog Peder Mykla och perfekt till i andra par utvändigt satt N.Y.Coeurdesoleil. Magnus Teien Gundersen kunde vänta med attacken i det längsta och hästen avväpnade säkert Peder Mykla över upploppet.

Skapad: 2019-07-13