Perfect Spirit hade lekstuga

Det var första gången en Hambletonianvinnare tävlade på Gotland.
Det slutade som det skulle.
Perfect Spirit (se bild) hade lekstuga med sina konkurrenter i Gotlandslöpning.
- Det var en riktig lättnad, sade Daniel Redén.

Visbytravets största lopp har blivit Daniel Redéns eget.
Onsdagens triumf var den fjärde på fem år, men supertränaren har aldrig behövt dra över så tungt artilleri som denna gång.
Perfect Spirit vann världens största treåringslopp i Nordamerika och hade nästan tio miljoner kronor på kontot då han landsteg ”öyn” inför onsdagens huvudlopp.
Men han kom också från två galoppmisslyckanden vilket satt griller i huvudet på tränaren som kunde pusta ut sedan Örjan Kihlström resolut kört till ledningen och dragit konkurrenterna möra i hårt tempo.
- Det var lite jobbigt innan loppet, två galopper på en hambovinnare är inte så bra att ha som tränare. Men det var bra tryck i honom idag, riktigt bra. Och han såg ut som han skulle. Jag tror fortfarande att han har mycket att göra på tävlingsbanorna, förklarade Redén som även kastade rosor över banans beskaffenhet.
- Visby är fantastiskt, vilket underlag. Det är därför hästarna springer så fort, det känns som att de studsar fram, de tycker att det är kul att springa här.

Snygg comeback av Global Welcome
Att ”studsa” kan också vara travslang för att galoppera och det var något som Redén och Kihlström blivit varse två lopp tidigare.
Erik Cederqvists Minneslopp för fyraåringar var på förhand en duell mellan fartfyllda kanadensaren Fleet Admiral och comebackande kulltoppen Global Welcome.
Spelarna fastnade för de förre som tävlade barfota för första gången, men det föll inte ut som man hade hoppats då hästen tappade travet under avancemang på första bortre långsidan.
- Han blev lite osäkrare av att tävla barfota, men hästen är grym. Jag körde inte allt som gick utan ville vara testa lite för att se hur det funkade med barfotabalansen, förklarade Örjan Kihlström sedan han fullföljt loppet som diskad och inkommit som fyra trots att Fleet Admiral travade hårt återhållen i mycket vida spår utanför fältet sista halvvarvet.
Det var förstås inget som Erik Adielsson behövde bry sig om då han smög fram Global Welcome från sina dryga tillägg och joggade förbi kvarvarande konkurrenter.
- Det blev tacksammare när Örjans häst galopperade, men jag är nöjd, sade tränaren Svante Båth vars matchningsplan är klar mot årets stora mål, Svenskt Travderby.
- Det är exakt tre veckor till Mantorp, sedan är det exakt tre veckor till derbykvalen, det är ganska perfekta intervaller.
Firma Båth/Adielsson bokförde sig därmed för en dubbel då jämnårige Arras Cando spårat runt om i V86-inledningen.

Trippel för Lugauer
Ännu bättre gick det för en mer exotisk gäst, nämligen Conrad Lugauer som gjorde sitt första besök på "Skrubbs".
Paris by Cash och Matilda Cash är två orutinerade treåriga ston efter Djali Boko som visade sig stå i särklass i sina respektive lopp.
När sedan ett år äldre Carotene skickades till spets från ytterspår bakom bilen stod det klart att förstagångsbesökaren skulle bli kvällens store segerherre och även här ströddes lovord kring arrangemanget:
- Jag fick höra när jag skulle komma hit att svängarna var svåra, men det stämmer inte alls. Det är en underbar bana och publiken är helt fantastisk ikväll. Hästarna var i ordning idag och vi hade turen med oss. Jag lovar att komma tillbaka, berömde Lugauer som faktiskt kunde ha tagit en fyrling om inte ledande Admirer fått utstå en brutal tryckare från Dragster på sista bortre långsidan i Ringmurens lopp.
Den urladdningen bäddade för Rafiki Fri som i vanlig ordning hade spurtkrafterna sparade till upploppet för en glädjestrålande Anna Isabelle Karlsson.
- Han är jätteviktig för hela stallet. När man kämpar och kämpar och har en häst som funkar, då orkar man hålla på med det här, sade Anna Isabelle vars lillebror Petter också kör lopp med framgång, men ännu inte fått sitta upp bakom stallets galjonsfigur.
- Han hoppades väl att jag skulle missa färjan idag, men jag får väl bryta armen för att han ska få chansen att köra, sade storasyster.
Kvällens stora knall kom från hemmahästen Vicini Axang, tränad av Angelica Herlin och i händerna på Thomas Jonsson, som såg till att dra upp V86-utdelningen till 141 360 kronor för åtta rätt.
Innan tävlingarna avgjordes SM för gotlandsruss, eller rättare sagt ponny kategori B, där outtröttliga 15-åringen Thyra Tyrann tog sin fjärde titel, denna gång understödd av Ebba E Handler.

Skapad: 2019-07-10