Claes tror mest på Booze of Mine

Han har vunnit sex championat på Visby-travet och är regerande championkusk.
I jackpotomgången på V86 kör Claes Sjöström sex hästar och vurmar för några som kan överraska.
– Booze of Mine har jag mest känsla för. Han är nog min bästa chans, säger Sjöström.

Solvalla-tränaren hade sitt bästa år i fjol med 60 segrar till stallet och 5,6 miljoner inkört. Som kusk tog han 81 segrar och körde in 8,3 miljoner kronor. Claes Sjöström har blivit starkt förknippad med Visby-travet då han tävlar där regelbundet under sommarmånaderna och han har blivit champion på banan sex gånger. Det blev han även i fjol och han leder årets kuskliga med en seger före Petter Karlsson.
– Det är klart att jag ska försöka vinna i år också. Jag tävlar på banan varje tävlingsdag och det är smidiga förbindelser för mig att ta sig dit. Jag flyger oftast och har bara 15 minuter till Arlanda och flyget tar 40 minuter. Sedan är det tio minuter till banan och från dörr till dörr tar det en och en halv timme. Då tar det längre tid för mig att exempelvis åka till Romme och tävla, säger Claes Sjöström som har sin träningscamp belägen i Rimbo norr om Stockholm.

Claes åkte till Visby för en ”herrans massa år sedan” som han uttrycker det själv. Han var lärling hos sin farbror och var less på att bara gå hemma och skrota och drog iväg till Gotland en sommar.
– Jag kände att jag ville göra någonting själv och tog med mig sex hästar och två resväskor och hyrde ett stall med en lägenhet ovanför. Jag åkte ner till ön i mitten av maj och stannade till i mitten av augusti. Det var trevligt och jag trivdes väldigt bra och lärde känna mycket folk.
– Det var ju långt innan jag började köra så mycket lopp och jag vann sex lopp den sommaren och tog tolv andra- och tolv tredjeplatser. Då sa jag att jag kommer tillbaka nästa sommar och då ska jag bli champion. Folk fick upp ögonen för mig och jag fick köra mer och mer. Den andra sommaren vann jag 18 lopp och blev champion, även om det var stenhårt mot Ronny Widerström som också vann 18 lopp.
– Efter att jag hade tagit ut proffslicensen så har jag åkt ner till Visby varje år och fått många bekanta där. De senaste två åren har jag kört där varenda tävlingsdag, säger Claes.

På onsdag kör Visbytravet sin största dag för året där Gotlandslöpningen är den stora sportsliga höjdpunkten. V86 fortsätter sin sommarturné och den här omgången kryddas dessutom av en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem tolv miljoner enbart på åtta rätt. Claes Sjöström är i hetluften och kör sex hästar inom miljonspelet.
– Det är bra klass på tävlingarna och jag har väl ingen superchans, men flera som kan vara värda att ta med på V86. Det finns ett par som kanske kan duga om det klaffar, menar Sjöström.
Han börjar i V86-inledningen med egentränade Yieldson som går jämnt och bra varje gång och som är härdad i tuffa gäng.
– Yieldson (V86-1) har gjort det bra hela året och sprungit 1.12-tider nästan varje gång. Han startade lite tätt i maj och fick en liten paus efteråt. Sedan har vi siktat på det här loppet då han är en 1600 meters-häst. Han fick ett bra smygläge med spår nio då det är flera startsnabba hästar med i det främre ledet. Jag hoppas att det blir bra fart på loppet och han är en av de som kan vinna. Jag har väl ingen superfeeling för det är bra hästar emot och tycker väl främst att det är en platschans.
– Blue Star Cantab (V86-2) körde jag i ledningen med näst senast och då vek han ner sig ordentligt. Senast blev det galopp och han räcker inte mot de bästa här. Det är alldeles för tufft emot och det är pengar som gäller.
– Dooleys (V86-4) står stenhårt inne i Gotlandslöpningen och möter Perfect Spirit. Men han sprang 1.10,8 senast och det är inte dåligt av en elvaåring. Det blir givetvis tufft härifrån spår åtta.

– Önas Nelly (V86-5) är inte alls någon tokig häst och hon har visat fin form på slutet och gjort bra lopp. Hon är under utveckling och gynnas om det blir högre tempo. Men hon möter tuffare hästar nu och står lite väl hårt inne. Det brukar vara svårt för att vinna från spår två i en spårtrappa. Det är oftast hästarna som har lite mer hårdhet som vinner sådana här lopp. Hon är främst en platschans.
– Booze of Mine (V86-6) vann från dödens senast och var duktig och klart förbättrad på barfotabalansen. Han vann tämligen okörd och spår nio är bra i en spårtrappa. Även om hästen bara är tre år och möter äldre hästar så är han i en låg klass fortfarande. Han är nog den som jag har mest känsla för i hela V86-omgången.
– Lady Youline (V86-7) gör bra prestationer varje gång och trivs på ön. Hon har visat fin form på slutet och vann över 2600 meter näst senast och spurtade bra från spår tolv över kort distans senast. Jag lär få köra lite på chans över den här dryga distansen och mot bra hästar. Hon kan vara ett långskott men mest realistiskt är väl kanske en tredje-, fjärdeplats, säger Claes Sjöström.

Skapad: 2019-07-09