Mascate Match utklassade sina svenska kullsystrar

Finske travnestorn Pekka Korpi har hittat sin drömhäst.
Jättetalangen Mascate Match utklassade sina svenska kullsystrar i E3-finalen på Eskilstunatravet.
- En dag kan vi nog köra riktigt fort, sa Pekka Korpi sedan hans treåriga sto vunnit på löpningsrekord.

Pekka Korpi är sedan decennier ett respekterat namn inom den nordiska travsporten. Han har tagit fram åtskilliga topptravare och vunnit många stora lopp, däribland motsvarande E3-final 2014, men i Mascate Match kan 69-åringen ha den bästa häst han någonsin tränat.
- Den här är nog i en klass för sig. Hon är väldigt, väldigt bra, sa Pekka Korpi.
Den högklassiga damen spelades till knapp favorit på vinnarspelet men med facit i hand skulle hon ha varit dunderfavorit. Från spår tre bakom startbilen blixtrade hon till ledningen och trots snabba 1.08,5 första 500 meterna och varvet på 1.11,9 hade hon gott om krafter kvar under slutrundan. När Pekka Korpi ryckte tussarna ur hästens öron i sista sväng lade hon i ytterligare en växel och stack ifrån sina förföljare till seger med åtta längder. Kilometertiden 1.12,3 över 2 140 meter med bilstart är en putsning av löpningsrekordet med två tiondelar.
- Hon öppnade bra och tog ledningen väldigt lätt. När vi sedan gick ut på sista varvet hade jag en väldigt fin känsla och tänkte att det ska till en väldigt bra häst för att utmana henne. Det här är en stor seger för mig, sa Pekka Korpi.
Loppets förstapris uppgick till en miljoner kronor, vilket ger en tusenlapp till var och en av hästens 1 000 andelsägare. Hon är nämligen med i den finska motsvarigheten till Rikstravet team SHL och har sålts ut till Helsingforslaget HIFK:s supportrar.
- Nu åker vi hem och kollar läget med märren. Troligtvis kommer hon tillbaka till de korta E3-försöken på Bergsåker i början av augusti, sa Pekka Korpi.
Svenska kulldrottningen Zolly fick segerraden bruten efter fem raka men gjorde en mycket stark insats när hon gick från sista till andra plats under de avslutande 1 200 meterna. Även Global Amazone gjorde en femstjärnig prestation som trea efter ett tungt lopp.

Snabbt gick det även i E3-finalen för hingstar och valacker, där publiken fick se en rafflande slutrunda. När Örjan Kihlström kastade loss Aetos Kronos från fjärde par utvändigt blev det åka av. Den Jerry Riordan-tränade flygmaskinen rundade via fjärdespår fram till positionen utvändigt om ledande Bythebook och dessa två stred sedan sida vid sida upploppet ner. Längsta strået drog Aetos Kronos som gick under 1.10 sista varvet och kom i mål på 1.11,8 över 2 140 meter med bilstart – en sänkning av det egna världsrekordet från elitloppshelgen med en tiondel.
- Det är sällan man har en häst i de här årgångsloppen som man kan vrida ut i fjärdespår och runda motståndet med. Han var ruggigt bra helt enkelt och gjorde en riktigt, riktigt bra prestation. Får han bara var hel och frisk får han en fin framtid. Han är så bra redan nu så han behöver inte bli så mycket bättre för att matcha guldhästarna, sa Örjan Kihlström.
Zola Key knep tredjeplatsen bakom Aetos Kronos och Bythebook. Förhandsfavoriten Belker var det något som inte stod rätt till med. Han kunde inte alls vara med från start och efter ett varv togs han upp och utgick. Precis som i stoklassen uppgick loppets förstapris en miljon kronor.

I E3000 – Mälarpriset, med 400 000 kronor till vinnaren, levererade Robert Berghs Explosive Merlot en stark slutrunda i Per Lennartssons händer och sedan ledande Triomphe Ferm galopperat på upploppet blev segern solklar.
- Jag har kört honom tre-fyra gånger förut och han har gått bra varje gång, men så här bra har han inte varit tidigare. Han går hela vägen in i mål, konstaterade segerkusken.

För en månad sedan skrällde han i Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen och därefter spurtade han storartat bakom elithästar i Kymi Grand Prix. När Eelis nu ställdes mot betydligt enklare motstånd i bronsdivisionens final var han ensam på banan. Från ledningen gick Timo Nurmos-träningen ifrån till enkel seger.
- Han har utvecklats oerhört i år. Det har alltid varit en bra häst men han har haft problem, varit rullig och inte fått det att stämma. Men så är det med hästar. Ibland kommer den där extraväxeln lite senare och nu har den kommit för Eelis, och Timo har gjort ett jättejobb med honom, sa kusken Björn Goop.

Claes Sjöström serverade Falcon Am en fin resa i andra par utvändigt i klass II-finalen och över upploppet avgjorde hästen utan problem.
- Vilken häst det är alltså! Jag tror inte att det stoppar innan en mille för den här rackaren. Underbar styrning av Claes också, sa glade tränaren Fredrik Linder.
Alessandro Gocciadoros italienske stjärnämne Zalie Gar tog sin sjunde raka seger när hon pulveriserade motståndet i klass I-finalen tillsammans med Rene Legati och i den avslutande silverfinalen gick till Daniel Redéns Bucks To Burn och Örjan Kihlström.
- Han är en riktigt hederhäst, en gudomligt trevlig häst att hålla på med och köra, sa Kihlström.

Skapad: 2019-06-29