Senast drog han inte en suck

Han är supertalangen som har imponerat enormt och är obesegrad i fem raka.
Nu ska Fort Knox kvala in till E3-finalen i söndagens uttagningslopp i Gävle.
- Det är ett riktigt råämne som aldrig har varit trött efter loppen. Senast drog han inte en suck, säger tränaren Pasi Aikio.

Söndagens Grand Slam 75-tävlingar domineras av E3-försöken som utgör sex av de sju loppen. Flera väldigt lovande stjärnämnen visar upp sig på banan men den största snackhästen av dem alla heter Fort Knox. Den treårige hingsten har varit fantastiskt läcker när han har utklassat sina konkurrenter och här ser det ut att vara något riktigt stort på gång. Han inledde sin karriär hos Svante Båth där han tog tre raka segrar. Efter meningsskiljaktigheter mellan ägaren och tränaren flyttades hästen till Pasi Aikio. Där har det blivit två övertygande triumfer och framförallt senast såg hästen kolossalt fin ut när han utklassade konkurrenterna på nya rekordet 1.13,4 för Björn Goop.
- Fort Knox (GS75-4) är en otrolig talang och ett riktigt råämne. För att vara en så ung häst så är han redan så komplett. Han är snabb, stark, travsäker, klok och ödslar inga krafter i onödan. En väldigt spännande individ och han uppträder som en äldre rutinerad häst, säger Pasi Aikio.
- Han har inte bara vunnit sina lopp varje gång utan det är på vilket sätt han har gjort det. Senast var han inte ett dugg trött och drog inte en suck efter loppet. Det var riktigt häftigt att se.

Pasi Aikio tränar även den femfaldige miljonären Who’s Who som har vunnit Svenskt Travderby. Han har således lite att jämföra med.
- Men de två är helt olika typer av hästar. Fast Fort Knox är tidigare än vad Who’s Who var. Han kom till mig i ett jättebra skick och vi har bara tränat på. Framtiden får utvisa om han blir lika bra men visst är det en häst utöver det vanliga, säger Pasi.

Fort Knox startar i den fjärde avdelningen i Grand Slam 75. Han har spår sju bakom startbilen och körs av Torbjörn Jansson den här gången. Knapp favorit i loppet i skrivande stund är Bythebook med Erik Adielsson från spår tre och Fort Knox är andrahandare.
- Med tanke på de lopp som hästen har gjort kan jag inte annat än tro att han är med i segerstriden igen. Han har dåligt spår men är hyfsat snabb ut och jag tror att han hamnar bra till. Det känns som en stark häst som är oöm för positioner. Självklart vill man att han ska få en så lätt löpning som möjligt men jag tror även att han kan avgöra den tunga vägen.
- Han känns fortsatt fin i träningen och jag tror absolut på en bra chans, säger Pasi Aikio.
Några ändringar i balans och utrustning?
- Nej, han kommer att gå precis som senast, med skor runt om. Hästen var lättad i balansen inför det loppet och hade lätta skor runt om och det blir samma igen.
- Han gick även med urryckare för första gången senast men Björn behövde aldrig rycka dem. Jag har provat det i jobb en gång hemma och hästen reagerade på ett bra sätt. Det kan vara skönt att ha en sådan växel kvar om man behöver.

Skapad: 2019-06-13