Wollafur är tillbaka på V86

Senast såg han till att en ensam vinnare tog hem över 16 miljoner kronor.
På onsdagen är Wollafur(se bild) tillbaka på V86 – och hans tränare tror att han kan slå till igen.
- När han får sina smygresor är han med där framme, säger Juhani Partanen, som har ytterligare två segerbud till start i Vaggeryd.

V86-spelets sommarturné fortsätter och den här veckan är det småländska Vaggeryd som står värd för tävlingarna. V86-1 startar 19.20 och cirka en och en halv timme senare, i den femte avdelningen, kommer Wollafur ut på banan. När han startade på V86 för tre veckor sedan spurtade han, som minst spelad i loppet, till seger och bidrog i hög grad till att ett V86-system tog hem hela potten.
- Jag hade faktiskt förväntat mig en bra prestation. Han hade varit skadad rätt så länge och fått tre lopp i kroppen, och gått framåt för varje lopp. Jag tyckte också att det var ett jämnt lopp och det var tveksamheter runt flera av hästarna. Sedan fick han det lopp han ska ha, smygresa och gå till slut, säger Juhani Partanen.
Hur har han tränat efter senast?
- Han har tränat på som vanligt. Han är inte toppad eller så men allt verkar bra.
Inget som tyder på att formkurvan har vänt nedåt alltså?
- Snarare tvärtom. Nu har han gått fyra lopp efter skadan och de brukar gå framåt hela tiden.
Vad var det för skada han hade?
- Han fick en spark i hagen och fick en blodsutgjutelse stor som en fotboll på baken. Det var bara att ge honom tid och vänta ut det. Han fick träna på lite lätt hela vintern och det gjorde nog nytta det med, att träna på länge utan att tävla.

Till skillnad mot senast kommer Wollafur bli mycket spelad den här gången. Men eftersom han är den typen av häst som måste köras lite på chans är det svårt att på förhand värdera segermöjligheterna.
- Jag kan inte de andra hästarna i loppet så bra men min häst har bra form, så allt är helt okej så sett. Men han är bara medium från start och det måste stämma i loppet för honom.
Är kort distans ett minus med tanke på att han inte är så snabb bakom startbilen?
- Det tycker jag väl inte. Han är allround och går över alla distanser. När han får sina lopp är han med långt framme oavsett distans.

I det efterföljande loppet är det Valnes Isidors (V86-6) tur att försvara Juhani Partanens färger. Femåringen vann tre av fem starter i fjol och återkommer nu på banan efter vinteruppehåll.
- Han skadade sig efter senaste starten på Solvalla. Han slängde sig rätt ut efter mål och vrickade sig i ett bakben. Det har tagit lite tid att få honom tillbaka men nu verkat allting bra och han känns fin i träningen.
Hur vässad är han?
- Han har gått tre-fyra banjobb och som snabbast har jag kört 1.17 över 2 100 meter med honom. Han kändes jättebra på det.
Han har gjort det mesta rätt så här långt. Hur hög potential har han?
- Han har gjort allt rätt egentligen och hade lika gärna kunnat ha fem raka segrar. Han är startsnabb, travsäker och går till slut också om man kör bakifrån. Han kan säkert klättra genom klasserna eftersom han befinner sig i så låg klass. Men sedan vet man hur det är med hästar. Jag har haft många med talang som sedan inte har blivit så bra, så man vill inte säga för mycket. Men det känns som en bra häst.
Eftersom han brukar ta ledningen är väl taktiken given?
- Jag vet inte hur snabba de andra är men han är naturligt startsnabb och får jag ledningen kör jag där.
Han galopperade från start i debuten i fjol. Finn det risk för att han blir övertänd och hetsar upp sig så här efter uppehåll?
- Det tror jag inte. Då var det voltstart och den galoppen kan vi glömma. Han är normalt sett helt travsäker.
Hur segerviss är du?
- Det ser bra ut på pappret...

Häst nummer tre från Örebrotränarens stall som startar inom V86-spelet är Albert G. (V86-7). Han fick senast nöja sig med andrapriset i ett lopp som ingick i kusk-VM, efter att ha travat utvändigt om ledaren.
- Han var inte ett dugg trött i mål. Det var en bra häst som vann men det gick lite för sakta och hade jag kört själv hade jag tryckt på lite mer under slutvarvet. Då hade den som vann inte kommit ut. Min häst är i alla fall pigg i sina vanliga jobb efter det.
Nu är det lång distans. Hur ser du på det?
- Det spelar inte så stor roll för honom, men han gillar mest ledningen eller dödens. När han får hästar framför sig tar han inte i. Ibland kan det se illa ut när han står i 40 gånger pengarna och man kör offensivt, men han springer bara om han är först eller utvändigt ledaren.
Med andra ord kommer du göra allt i din makt för att försvara innerspåret från start?
- Jag hoppas att han ska svara upp ledningen och sedan kan jag inte släppa eftersom han är som han är. Det är säkert någon som provar och det var någon bra med i loppet, men får jag ledningen kör jag där och tar det som blir.
Hur rankar du dina tre hästar utifrån segerchans?
- Jag har svårt att bedöma det. Valnes Isidor är väl bäst i grund och botten men han har varit borta länge och då kan det fattas lite. Med Albert G. beror det helt på vad jag får för lopp och det göra det för Wollafur också. Det är svårt att värdera chanserna men som det känns har alla tre segerchans om det stämmer.

Skapad: 2019-06-10