Dijon skrällvann Elitloppet

En strykning, en trängning, misstänkt passgång och ett resultat som dröjde.
Elitloppet 2019 blev mer dramatiskt än någon kunnat föreställa sig.
En kvart efter målgång stod det klart att segern gick till franske Dijon.
- Det är som en dröm. Jag kan fortfarande inte förstå att vi har vunnit, sade en chockad Romain Derieux efter sin storskräll.

Det fullständigt osannolika händelseförloppet i Elitloppet började redan i defileringen till finalen då försöksvinnaren och förhandsfavoriten Readly Express inte tog ett travsteg.
Björn Goop försökte förgäves att få hästen att fungera i provstarterna, men sjuåringen med den makalösa karriären var synbart halt. En minut före start kom beskedet att hästen inte skulle starta (se separat text).
Det ändrade givetvis förutsättningarna och när franske startkanonen Dijon dök förbi sin landsman tillika spelfavoriten Aubrion du Gers från start var förhandsspekulationerna tillintetgjorda.
Romian Derieux hade dragit mardrömsspåret åtta i försöket och smugit till final via ett spårsnålt upplägg.
Men det var en kontroversiell finalplats då hästen tappade travet sista biten och såg ut att rulla över i passgång.
Domarna friade och från spår fyra i finalen kunde hästen, nu utrustad med stängt huvudlag, utnyttja sin allra främsta egenskap.
Väl i front visade sig Dijon omutlig. Propulsion anslöt tidigt på utsidan, men kom aldrig upp i närkamp.
Istället var det Aubrion du Gers som utmanade upploppet ner.
Detta efter att körande Joseph Verbeeck bryskt tagit sig ut i andra par utvändigt varvet från mål, på bekostnad av finske Next Direction.
Men det var en detalj till.
Även i finalen tappade Dijon travet så till den grad att han var på gränsen till passgång.
Just på gränsen visade det sig, det var vad domarna kom fram till efter tio minuters överläggning.
- Det var en väldigt jobbig väntan. Jag var inte helt säker på om han gick i passgång eller trav och visste inte hur domarna skulle bedöma det. Det var nästan olidligt, förklarade Romain Derieux som sekunderna efter beskedet i högtalarna brast ut i glädjetårar innan försökte spruta ner hela Solvalla-publiken med champagne.
- Elitloppet är ett lopp jag sett sedan jag var barn. Det har alltid varit en dröm att få en inbjudan och komma hit. Men att vinna, på första försöket. Jag kan inte förstå det.
- Det är en fantastisk häst som trivs perfekt över kort distans och när han får komma till ledningen. I finalen stämde allting. Däremot är han väldigt känslig, när banorna blir hårda som den blev av regnet idag så tappar han lätt stilen. Det var vad som hände. Men jag är så lycklig att det räckte ändå. Som sagt, jag kan fortfarande inte förstå att vi har vunnit. Det är den största dagen i mitt liv. 

Men kontroverserna var inte över för det.
Sättet som Aubrion du Gers tog sig ut i andraspår var synnerligen bryskt.
Även här valde domarna att fria i den mån att hästen fick behålla andrapriset medan körande Joseph Verbeeck dömdes till i sammanhanget futtiga 10 000 kronor i böter samt tre dagars avstängning.
- Hästen blev nervös innan loppet, därför kunde vi inte ta ledningen. Men Dijon travade inte sista 50 meterna, det var passgång, han borde ha varit diskad, fastslog Joseph Verbeeck som hade detta svar på hur han tog sig ut i andraspår:
- Det fanns inte mycket plats, men det fanns tillräckligt.
Något som tränaren till tredjepristagaren Makethemark hade tydliga synpunkter på:
- Det spelar ingen roll om han (Verbeeck) får 200 000 kronor i böter. Måste det hända en olycka, att någon bryter benen för att man ska våga diska, frågade sig Petri Salmela vars häst svarade för en lysande debut i absoluta världseliten och inte såg tom ut från ledarryggen – bara två domarbeslut från att bli elitloppsvinnare.

Besvikelsen i finalen var Propulsion.
- Han hade inte sin bästa dag, så enkelt är det. Jag körde för att hålla inne Aubrion du Gers och undrar hur det gick till när han kom loss bakom oss. Sedan blev det en bryddsam situation, jag ville inte köra på Dijon för att bjuda in Aubrion du Gers i matchen. Men i efterhand spelade det ingen roll, Propulsion var inte som bäst för dagen, sade Örjan Kihlström efter fjärdeplatsen.
Nykomlingen Milliondollarrhyme slutade femma och tacklade finländaren Next Direction sexa.
Looking Superb galopperade i finalen vilket en självkritisk Åke Svanstedt tog på sig.
- Den finska hästen vinglade ut, jag så inte vad som hände, men tänkte att då skulle jag prova invändigt. Sedan pullade han sig så hårt i sista sväng att han trampade upp i sitsen på Ulf Ohlsson och Makethemark. Hästen kändes betydligt vassare i finalen än i försöket och jag kommer att gräma mig länge för det här, det var en väldigt dålig styrning.

Lika rafflande som finalen blev, lika odramatiska var försöken.
Readly Express hängde i tredjespår runt första sväng, men varken Erik Adielsson bakom Double Exposure eller Ulf Ohlsson bakom Makethemark hade något intresse av att ta emot favoriten som sedan fick dämpa farten till 1.11,7 första varvet.
Det andra försöket gick visserligen en sekund snabbare första varvet, men utvändige Heavy Sounds försök att gå i närkamp med ledande Aubrion du Gers tog slut i sista kurvan. Samtidigt agerade Propulsion segt i tredje par utvändigt och fick inte upp farten förrän på upploppet.
- Det blev fel. Vi hade tänkt sätta på can’t-see-back-huvudlag, men hästen blev för pigg i provstarten så det gick inte. Det innebar att han inte kunde ha sitt vanliga norska huvudlag heller. Då blev han lite trög, förklarade Örjan Kihlström.

Daniel Redén-duon Double Exposure och Heavy Sound hade många förespråkare på förhand, men missade alltså båda finalen efter resor i andraspår utan rygg.
- Om hästen är normal imorgon så är det ett misslyckande av mig. I efterhand ångrar jag att jag inte körde hårdare mot Makethemark för att få överta ledningen. Men jag tappade kontakten med hästen tidigt så jag skulle vilja se om allt är klockrent med henne imorgon, förklarade Erik Adielsson.
Även Kenneth Haugstad anade att något var galet med Heavy Sound.
- Hästen kändes jättefin 500 kvar, men 300 kvar var han tom och tappade travet. Han svarade ingenting på det norska huvudlaget, normalt brukar han explodera när man drar det. Då förstod jag att något inte stod rätt till. Visst fick han ett tufft lopp, men han har vunnit många lopp från dödens.
Därmed fick Daniel Redén nöja sig med ett fjärdepris det år han gick till historien som den förste tränaren att få med fyra hästar i Elitloppet.

Skapad: 2019-05-26