Taangen Haap vann Elitkampen

1989 vann pappa Kenneth med Svinten.
I år var det sonens tur i Elitkampen - kallblodens eget elitlopp - med Tangen Haap.
- Vilken häst! Den här segern betyder allt…det här var nog genombrottet på riktigt för mig, sa den 32-årige Solängettränaren Björn Karlsson.

Extraväxeln har sparats sedan i maj förra året på tioårige hingsten Tangen Haap från Örnsköldsvik. På söndagen var det dags i Elitkampen på Solvalla.
Skorna av på hästen som avslutade tungt till en säker seger efter en smygare i loppet som i år bjöd på rekordhöga 500 000 kronor till vinnaren.
Elitkampen är ett av elitloppshelgens populäraste lopp där familjen Karlsson testat några gånger med förre stjärnan Nordgubben under åren men inte nått ändra fram.
Kenneth Karlsson vann en av de tidigaste upplagorna med Svinten och på söndagen var det sonens tur att triumfera i det största loppen för de äldre kallbloden.
Tangen Haap ägs av hockeyproffsen Daniel och Henrik Sedin och tränas av Björn Karlsson som tagit över i stallet. En lycklig lergubbe efter mål.
- Det här är absolut det största jag vunnit. Fy fan vad fin han är! Henrik och Daniel vet jag sitter och jublar där borta i Vancouver och är minst lika glad som jag är.

Tangen Haap brottades med ett niondespår bakom bilen och serverades en resa längs plankan i tredjeparet invändigt av Karlsson.
Jorma Kontio anförde med finske Josveis som tvingades trava 1.19,0 första 1000 för att hålla uppvaktarna ifrån sig. Finländaren var tapper tvåa men orkade inte riktigt hålla en raketspurtande Tangen Haap bakom sig. Öviks-hästen vann med en och en halv längd på tiden 1.20,4 över 1640 meter auto.
Lome Brage vann loppet i fjol och fick den här gången trava i dödspositionen. 600 meter från mål var det tomt i tanken på den kanten och då kunde Björn Karlsson glida ut med Tangen Haap.
- Det är helt enormt, att det kan lösa sig så perfekt. Jag har väntat i ett års tid på att köra barfota med honom och han har ändå presterat bra. Men hela tiden sikta, sikta, sikta hit. Sedan att de strök Månprinsen här i veckan gjorde att pulsen gick upp ytterligare. Men jag hade velat möta honom (Månprinsen A.M.) i dag faktiskt, sa Björn Karlsson.

Björns hustru Ida Karlsson är hästens skötare och tog hand om vinnaren efter loppet. I vinnarcirkeln fanns också bröderna Sedins pappa Tommy Sedin som myntade ett uttryck som kan bli en ny klassiker i travleden.
2013 vann Sedins Elitloppet med Nahar. Allt regn den dagen har gjort vädermässigt rusk till ”Nahar-väder” på Solvalla.
- Jag sa just att det här är ”Sedin-väder”, för vi vann ju med Nahar här 2013 då fick jag också stå i vinnarcirkeln. Tangen Haaps seger är jättestort för mig, för det här har vi ju sett fram emot, sa Tommy Sedin.
Regn och blåst i Stockholm. Björn Karlsson tackade och tog emot.
- Finnen var helt enorm. Det var en fördel den hästen och min när det var en sådan bana som det var i dag. Men Jormas häst fick ta emot dem i ledningen och vi fick smyga med, summerade travtränaren karriärens lyckligaste dag.

Skapad: 2019-05-26