Aigle Jenilou blåste förbi sina konkurrenter

Favoriten stannade.
Då klev nästa fransos fram.
Aigle Jenilou blåste förbi sina konkurrenter i Montéeliten.
- Att vinna på elitloppsdagen är det högsta du kan uppnå som tränare, sade tränaren Henk Grift.

Montéeliten brukar vara loppet då fransmännen visar övriga Europa vilka det var som uppfann sporten att trava under sadel.
Nio av de tio senaste upplagorna har sett franska vinnare som ofta bjudit på rena uppvisningar och flera gånger världsrekord.
Något sådant blev det inte i ruskvädret detta år, men den franska trenden höll i sig.
Dock inte genom favoriten och regerande mästarinnan Be Mine de Houelle som sin vana trogen rusade iväg långt framför resten av fältet och varvade på 1.09,9.
Till skillnad från tidigare år så tröt krafterna denna gång och i slutsvängen stod det klart att vinnaren skulle återfinnas i den jagande klungan.
Och överlägset bäst spurtkrafter hade loppets andra franska häst, Aigle Jenilou, väl understödd av inflyttade fransmannen Jonathan Carre.
- Jag visste att jag hade en bra häst, men att han brukar bryta åt höger i loppen. Därför ville jag gömma honom i fältet så länge som möjligt. Redan när vi fick luckan i sista sväng så kändes det att vi skulle vinna. Det här är det största montéloppet man kan vinna i Sverige, jag är jätteglad, sade Carre som till vardags driver ett litet amatörstall i Umeå tillsammans med sin sambo Constanza Flores, tidigare skötare till franska supertravaren och numera elithingsten Ready Cash.

Hästens tränare Henk Grift är en ofta sedd gäst under den här helgen och var eld och lågor över att ha upprepat bedriften med King Prestige för tio år sedan.
- Det är fantastiskt att vinna en sådan här dag. Att vinna på elitloppshelgen är det högsta du kan uppnå som tränare. Att vädret inte är det bästa ändrar inte känslan, sade holländaren.
Duktig tvåa blev Marcus Lindgren-tränade Den of Warlock medan Be Mine de Houelle höll till tredjepriset.
Att man i år höjt förstapriset till 300 000 kronor innebär att Montéeliten 2019 är det högst doterade montélopp som ridits i Sverige.
Segertiden blev 1.11,3/1 640 meter.

Skapad: 2019-05-26