Mellby Free inledde V75:an med mäktig spurt

Den högklassiga lördagen med V75-finalerna inleddes med seger för Mellby Free och Björn Goop i Stoeliten.

Från bakspår över sprinterdistans hittade Goop en perfekt position i andra par utvändigt. Samtidigt dundrade Peace of Mind och Alessandro Gocciadoro på i ledningen i ett stenhårt tempo. Men när Goop lossade iväg Mellby Free till anfall trehundra meter kvar så levererade toppstoet en riktig slutrökare. I en visslande avslutning kopplade hon greppet på en tapper Peace of Mind mitt på upploppet och vann säkert, även om den sistnämnde försökte kontra och kom tillbaka den sista biten. Segertiden skrevs till 1.10,7/1640a.
- Hon var jätteduktig och hade bara ett lopp i kroppen innan den här starten så det var jättebra gjort att kunna vinna, berömde Björn Goop som även tränar hästen.

I V75-2, förlorade en av omgångens största favoriter Hankypanky Rubyred. Hon galopperade efter 150 meter och tappade mycket mark. Efter att ha kommit ifatt fältet som sista häst avslutade hon mycket starkt ute i vida spår runt sista sväng. Det blev dock en för övermäktig uppgift och spurten räckte fram till en fjärdeplats, men bara två längder efter vinnaren. Vann loppet gjorde A’Nana de Bohem som var en riktig smällkaramell för Oskar J Andersson. Det Jörgen Westholm-tränade stoet var streckad på blott en procent av insatsfördelningen.

Bucks To Burn slog av storfavoriten
Det blev en ordentlig fartfest i V75,3, tillika Bronsdivisionens final. Alessandro Gocciadoro körde sin vana trogen offensivt med favoriten Vincero’ Gar och bombade mot ledningen efter ett halvvarv. Örjan Kihlström släppte täten med Bucks To Burn och det kostade 1.06,1 första femhundra metrarna för Vincero’ Gar att komma till täten. Gocciadoro fortsatte att hålla farten uppe och öppnade första varvet på 1.10. Han drog undan in på upploppet och från rygg på ledaren fick Bucks To Burn chansen. Han närmade sig meter för meter och precis på mållinjen mättade Örjan Kihlström, som så många gånger förr, in segern. Därmed förlorade på nytt en av omgångens största favoriter. Bucks To Burn, som tränas av Daniel Redén, vann på tiden 1.11,6/2140a.
- Det blev verkligen ett rafflande upplopp mellan två väldigt bra hästar. Det var jätteskönt att vi fick nosen först, sa Örjan Kihlström.
- Han har ju varit fantastiskt bra Vincero’ Gar och Gocciadoro brukar hålla tempot uppe. Jag lät honom få jobba lite för att han skulle få ledningen och han brukar köra undan. Det löste sig bra.

Det blev en ny skräll i V75-4 där Viking Brodde och Örjan Kihlström vann lekande lätt, trots spår tolv. Hästen, som tränas av Timo Nurmos, satt sist i femte par utvändigt men det var ett stenhårt tempo i täten även i det här loppet. Hästarna i den främre träffen var förståeligt trötta vid upploppets början och då kopplade Marcello Wibb greppet efter en fin resa i tredje par utvändigt. Men han var utan chans att stå emot Viking Brodde som kom farande i den här fartfesten och vann hur enkelt som helst till slut. Segertiden blev 1.11,4/2140a.
- Det är sällan man vinner så här lätt från spår tolv. Det var en hård körning i täten vilket var tacksamt för oss såklart. Men man satt bara och njöt över upploppet, sa Örjan Kihlström efter sin andra V75-seger.

Norton Commander hade uppvisning i V75-5, när han bombade till ledningen för sin tränare Conrad Lugauer efter ett halvvarv. Detta efter att värsta konkurrenten Emile Zola Sisu galopperade i första kurvan efter att ha uppträtt hetsigt. Norton Commander fortsatte i ett tufft tempo och lämnade sina konkurrenter i sista kurvan. Segertiden för den bildsköne fuxen blev 1.11,1/2140. Tränaren Conrad Lugauer upplever just nu sin bästa tid som travtränare och firar stora framgångar.
- En otrolig känsla. Varje gång man får uppleva detta får man gåshud, publiken är helt underbar. Han är oerhört snygg och oerhört fin häst och väldigt bra. Han är som en formel 1-bil när han kommer till ledningen. Det är en drömhäst helt enkelt, sa Conrad Lugauer.
- Det var lite småkänsligt i första sväng men sedan när vi kom in på rakan var det inga problem.

Heart of Steel är en av Peter Untersteiners bästa hästar i stallet, kanske den allra bästa. Det måste man tro eftersom Peter har en dröm om självaste Elitloppet nästa år. Nu vann Heart of Steel finalen i Silverdivisionen och övertygade stort. Han fick överta ledningen i utgången av första kurvan och fick sedan hårt betrodde Global Trust utvändigt varvet kvar. Den sistnämnde försökte gå i närkamp och föll med flaggan i topp som tvåa, men var utan chans att rå på en mycket bra Heart of Steel som bara gled undan till slut. Segertiden blev 1.11,8/2140a.
- Jag tror inte så länge jag har haft honom att han inte har förlorat från ledningen. Han var väldigt lugn och avslappnad i dag och han gick när han skulle. Jag har den drömmen att han ska utvecklas och vara med på söndagen nästa år. Jag hoppas att vi kan hitta en sekund till i honom, sa Peter Untersteiner.

Skapad: 2019-05-25