Eelis tackade för en perfekt styrning

Timo Nurmos tränar elitloppsfavoriten Readly Express och har stora förhoppningar om en seger.
Att han däremot skulle vinna Harper Hanovers lopp som tränare och uppfödare med Eelis var inget han vågade tro på förhand.
Men unge kusktalangen Olli Koivunen körde ett perfekt lopp och Eelis tackade för det genom att speeda till en skrällseger före en tapper Handsome Brad.
- Han gjorde ett otroligt bra lopp och kusken körde jättefint. Det är roligt när så unga killar får chansen och hästen är stark, sa Nurmos.
- Det går inte att beskriva hur bra det känns. Det är tio gånger större än när jag vann finskt mästerskap, sa Olli Koivunen.

Lördagens V75-tävlingar på Solvalla den här elitloppshelgen bjöd på härliga fartfester och högklassiga prestationer. Dessutom blev det 10,1 miljoner kronor i utdelning på sju rätt för de tre system som klarade av att hitta alla V75-vinnarna.
En av den bidragande orsaken till miljonutdelningen var Eelis som storskrällde i Harper Hanovers lopp. Styrkeprovet över tre varv avslutade V75-omgången och Eelis var spelad till blott tre procent av insatsfördelningen. Den betydligt mer spelade stallkamraten Magic Cash tog ledningen och drog i ett hårt tempo. Men han hade inte sin bästa dag och var tidigt slagen. Istället hade favoriten Handsome Brad svept fältet och övertagit kommandot i sista kurvan. Han kom in på upploppet i ledningen men då hade Olli Koivunen hittat loss från ett invändigt läge och angrep in på upploppet. Han närmade sig meter för meter och kort före mål var jätteskrällen ett faktum. Segermarginalen blev till slut ganska klar.

Segertiden blev 1.13,1/3140 för Eelis som stod på startvolten och hade ett fint smygläge med innerspår. Förstapriset var 900 000 kronor och Timo Nurmos är både tränare och uppfödare till den femårige valacken.
- Eelis är nära mitt hjärta och det är min morfars namn, sa Timo Nurmos.
- Allt kan hända i loppen. Han gjorde ett otroligt bra lopp och kusken körde jättefint. Det är roligt när unga kuskar får chansen och han körde perfekt. Jag tror att han leder finska ligan och har jobbat hos oss några månader.
- Hästen har gått bra över längre distanser och han stod bra till på start och det var därför jag anmälde. Han är lugn och fin att köra och passar perfekt över längre distanser.

För kusken Olli Koivunen var det förstås en höjdare att få vinna inför den stora Solvalla-publiken.
- Det var häftigt och är otroligt start. Det går inte att beskriva hur bra det känns. Jag har vunnit finskt mästerskap tidigare och det här är tio gånger bättre, sa Olli Koivunen.
- Jag trodde innan att han skulle ha en bra möjlighet att bli femma, sexa eller sjua. Men att vinna det kunde man inte drömma om. Det är en väldigt stor ära att få köra åt Timo. Han är en av Europas tre bästa tränare.
- Vi kunde köra i ett jämnt tempo hela vägen och behövde inte gasa i loppet. Vi kom ut i andraspår på sista långsidan och i sista sväng tänkte jag att vi kan bli tvåa bakom Jepsons häst. När jag ryckte det norska huvudlaget in på upploppet fick han en annan speed och då kände jag att det skulle gå bra.

Skapad: 2019-05-25