Redén blir den förste

Oavsett resultat är han redan historisk.
På söndag blir Daniel Redén den förste att starta fyra hästar i Elitloppet.
Det handlar om kungen i stallet, en gangster, en häxa och en kille som inte vill sticka ut.
Så beskriver tränaren sina hästar inför årets travfest.

Propulsion (se bild) var given.
Double Exposure fick också en tidig inbjudan.
Heavy Sound gick inte att bortse ifrån efter en enormt imponerande årsdebut.
Sorbet tog den sista kvalbiljetten.
Så fick Daniel Redén med fyra hästar i Elitloppet 2019.
Fyra hästar med olika personlighet där tre kan beskrivas som direkt svårhanterliga.
Att Propulsion vill visa att han är störst, bäst och den som bestämmer blev den samlade journalistkåren varse under förra veckans presslunch på Furuby Gård då han under fotograferingen ställde sig på bakbenen och slog sig fri från såväl Redén som kusken Örjan Kihlström.
Följt av några kraftfulla gnägg var det en tydlig signal att de ändrade rutinerna inte föll stallets största stjärna i smaken.
Hästen som slutat tvåa i Elitloppet två år i rad vilket lett till diametralt motsatta reaktioner från sin tränare.
- Första gången han blev tvåa var jag överlycklig. Han gick en fantastisk spurt och det kändes som en seger. Då var det bara glädje, säger Daniel Redén.
- I fjol kändes det som att jag hade allt på plats. I kvalet var alla växlar kvar och jag hade målat upp en bild i huvudet att ”det här vinner vi, det är inga problem”: Jag kände mig oövervinnerlig med min häst. Sedan blev det inte så. Då blev allt bara tomt efteråt.
Halvåret som följde var emellertid Propulsion precis så oövervinnerlig som Redén hade föreställt sig och kunde summera tidernas vinstrikaste säsong för en svensktränad travare med drygt elva miljoner kronor.

Lika dominant är hästen i stallmiljö.
För tre år fick han ta över gårdens ”lyxsvit”, från stallets förra fixstjärna Delicious U.S. Ett specialstall med plats för en häst.
Detta på grund av att han inte gick att ha tillsammans med övriga hästar.
- Det är de andra hingstarna han inte kan vara i närheten av. Han trycker ner dem så att de tappar självförtroendet, säger Redén.
Tryckte ner sina konkurrenter var precis vad Propulsion gjorde i Olympiatravet, men det var en triumf som tvingade tränaren att lägga om sina elitloppsplaner.
- Efter det loppet hade han träningsvärk en vecka och var lite sliten. Han skulle ha startat på på Solvalla förra tisdagen, men jag fick hoppa över det.
Har det rubbat någonting?
- Nej. Jag tror att det är positivt att man lyssnar på hästen och inte bara kör efter en plan. Jag fick ändra om på grund av att han visade lite träningsvärk för första gången i sitt liv. Nu är han nog där han ska vara igen. Formen ska vara 110 procent på söndag.
Vad kan du förbättra på Propulsion så att det ska räcka hela vägen i år?
- Det är startsnabbheten. Jag ska ändra huvudlag för att få honom startsnabbare. Den enda gången han haft någon typ av stängt huvudlag i starten är i Hugo Åbergs Memorial 2016, då hade han can’t-see-back-rullar. I Elitloppet kommer Propulsion att få någon typ av skygglappar för första gången. Vilken typ det blir och om vi provar redan i försöket måste jag däremot fundera över, avslöjar Redén.
Det här är väl Propulsions sista chans att vinna Elitloppet?
- Egentligen inte eftersom han har åldern inne att tävla ett år till. Men det är väldigt många kunder som vill ha hans tjänster i aveln så det blir svårt att kombinera. Det troliga är att det blir hans sista chans.

Minst lika knepig att umgås med är Sorbet.
- Det är en riktig gangster. Hemma är han hanterbar, men när han kommer till tävlingsbanan blir han galen och spiller enormt mycket energi innan loppen. Men det har blivit bättre på den punkten och det är en stor anledning till att han har utvecklats det senaste året. Jämför man med hur hästen uppträdde som fyraåring så är det stor skillnad idag.
En gemensam nämnare för de båda bråkstakarna är skötaren Ellinor Wennebring.
- När det kommer till Sorbet så är hans framgångar nästan helt Ellinors förtjänst. Det är hon som gör allt med honom, speciellt på tävlingsdagarna. Då håller jag mig så långt borta jag kan. Att hästen har kapacitet att vara med i Elitloppet har jag alltid vetat. När vi har tränat på lerbanan så ligger han lägst i puls av alla hästar i hela stallet. Det talar om vilken grundfysik han har. Jag är väldigt spänd på vad han kan uträtta i Elitloppet.

Men det är inte bara hingstarna som kan ställa till besvär.
Mysfaktorn hos Redéns nya stjärnsto Double Exposure verkar inte heller speciellt hög.
- Ska jag vara helt ärlig så är hon en riktig häxa. Jag kan inte säga något annat. Hon är elak, hon bryr sig inte om någon annan häst. Till exempel när hon ska ha mat så kan hon inte stå bredvid andra hästar, då ryker varenda boxvägg när hon ska säga till att det är hennes mat och att allt är hennes. Hon har ett stort ego, men det tar hon även med sig ut på banan, för hon är ganska kul när man kör henne, även här hemma.
- Ligger man själv först så händer ingenting, men smackar du till åt henne och hon ser en häst, då…
- Hon har så otroligt stora öron, de börjar liksom flaxa likt Dumbo i Disney. Då vet man, när öronen börjar röra på sig, sen slickar hon dem efter halsen och drar iväg. Hon har en väldig personlighet.
Hur mycket potential finns det i Double Exposure?
- Den är nog väldigt, väldigt stor. Jag vet inte själv hur bra hon är eller kommer att bli. Jag har matchat henne lugnt ett helt år nu med siktet inställt på det här. Jag tror ingen vet hur bra hon är. Jag tror hon kan vara en riktigt giftig överraskning för många.
Vad skulle vara det optimala elitloppsscenariot för hennes del?
- Spets och slut, hämta ut.

Men man måste inte vara en tuffing för att få vara med i Elitloppet. Valacken Heavy Sound är undantaget som visar att även snälla pojkar kan få leka på den allra största scenen.
- Det är en kille som inte sticker ut så mycket i mängden. Det enda som sticker ut är att han har sådan otrolig teknik. Han är nog lite mer som en annan, han vill helst inte synas, han vill gärna gömma sig i klungan när vi kör.
- Men när det blir allvar och man säger till honom att nu ska vi nog ändå synas och springa framåt, då ser alla vem han är.
- Häftigare teknik har jag nog inte haft någon häst som haft, det ska vara Delicious i så fall. Han är i klass med henne.
Finns det potential i Heavy Sound som vi ännu inte har sett?
- Jag tror det. Han har fått en hel vinter på sig nu och det känns fantastiskt bra i jobben. Jag tror att han utvecklats lite under vintern.
Det bästa elitloppsscenariot för hans del?
- Att det går väldigt, väldigt fort och han får en perfekt resa. I tredje utvändigt kanske. I rygg på ”Proppen”, säger tidernas förste tränare med fyra hästar i Elitloppet.

Skapad: 2019-05-23