Melander tror mest på Disco Volante

Två hästar i Elitloppet och ett hett segerbud i Fyraåringseliten.
Stefan ”Tarzan” Melander har en spännande söndag att se fram emot.
Det är emellertid inget som får den rutinerade Solvallaprofilen att hetsa upp sig.
- Ska jag vara riktigt ärlig är det precis som en vanlig vecka, säger stortränaren med två elitloppssegrar på meritlistan.

Den här veckan har hela trav-Sverige förhöjd puls.
Elitloppshelgen närmar sig och pulsen kommer att stegra fram till 17.20 på söndag eftermiddag, då hästarna dundrar iväg bakom startbilen i den 68:e upplagan av Elitloppet, framlyfta av vrålet från uppemot 30 000 strupar på läktarplats.
Men Stefan Melander tar det med ro.
Samtidigt som förväntansfulla travfans bläddrar i startlistorna, analyserar och spekulerar, följer han lugnt sina rutiner hemma på gården i Enköping.
- Det är fullt sjå med allt hemmavid. Jag tycker inte att man ska ändra på något för gör man det blir det bara tok, säger han lugnt när Kanal 75 får en pratstund med honom efter att hans elitloppshästar på tisdagen varit ute på finslipande träningsrundor.
- Hästarna tränade i dag och de kändes ruskigt bra alla fyra som ska starta på söndag.

Stefan Melander, eller kort och gott ”Tarzan” som han har kallats inom travet sedan han från tidig ålder rände runt på Solvallas stallbacke, har häst med i Elitloppet för tionde året i följd. 2010 kom hans första seger i storloppet genom Iceland och sex år senare krossade fenomenet Nuncio motståndet. I år är det Disco Volante (V75-2) och Milligan’s School (V75-3) som försvarar stallets färger.
- Jag tror mest på Disco Volante. Det kan jag ärligt säga, säger Melander om hästen vars senaste start inbringade karriärens första miljoncheck.
Efter att ha vunnit försöket slutade han senare samma dag tvåa bakom Bel Avis i det italienske storloppet Gran Premio della Lotteria.
- Det var en tuff resa och det tog lång tid att åka dit, men för hans del tror jag inte att det gjorde något, vilket resultatet visade. Björn (Goop) var ruggigt nöjd med honom i försöket men även om det inte hade spelat någon roll för placeringen tror jag att han hade varit betydligt bättre med skor i finalen på den banan.

Två tuffa lopp och tur och retur-resa till Neapel kan sätta sina spår, men Stefan Melander är väldigt nöjd hästen inför söndagens start.
- Nu kommer det väl gå under 1.10 två gånger i rad om banan och vädret är bra, och då får vi se om resan har tagit ner honom, men jag tror inte det för han har känts fantastiskt fin efter att han kom hem.
Det är Jorma Kontio som kör Disco Volante och Stefan Melander brukar inte lägga sig i taktiken när han inte själv sköter tömmarna. Ändå låter det som att upplägget från spår två är givet.
- Det ska verkligen bli spännande. Han är så startsnabb att han borde ha bra chans att ta ledningen och han är ju en grym häst i ledningen. Det klart att det beror på vad de andra får för lopp och så vidare men jag måste ändå tro lite på honom. Han är inte helt borta.
Eventuella utrustningsmässiga växlar tänker Stefan Melander vänta med till en eventuell final.
- Det blir barfota fram och öppet huvudlag i försöket. Sedan får vi fundera på vad vi kan hitta på om han går vidare till final...

Även Milligan’s School drog spår två bakom startbilen i sitt försök och han är mer meriterad än sin stallkamrat. Han leder faktiskt över elitloppsfavoriten Readly Express med 2-0 i inbördes möten, efter att förra året ha spurtat hem Sundsvall Open Trot och därefter slutat tvåa bakom Propulsion i Mastersfinalen. Men nu har inte hästen startat sedan han galopperade i Olympiatravets final för en månad sedan.
- Tiden rann iväg lite och han skulle kanske ha behövt ett lopp, men det har absolut inte varit något fel på honom och han brukar gå ganska bra efter vila. Eller vila och vila, han har ju inte vilat utan han har tränat på som vanligt och kändes ruskigt fin när han gick lite hårdare i dag. Han är vältränad och har drömläge för att kunna ta sig till final, men formen är svårbedömd. Han får nog också gå utan framskor och med öppet huvudlag i försöket.

Stefan Melanders på förhand hetaste segerchans under söndagen kommer i Fyraåringseliten. Där startar han amerikanen Evaluate (V75-6). Hingsten kom senast in som fyra i Konungens Pokal efter tre raka segrar på svensk mark. Och på honom är det nu dags att göra högintressanta utrustningsändringar.
- Jag var jättenöjd med honom senast. Det är inte lätt när det går 1.07 i sista sväng och man ska gå i tredje-fjärdespår. Han gjorde vad jag önskade och på honom finns det växlar som vi eventuellt utnyttjar nu. Det kanske blir skygglappar och utan skor. Han är ruggigt fin i träningen och det klart att jag kommer åka ut och tro att jag har segerchans, säger Melander innan han skämtsamt och aningen sirligt tillägger.
- Men Örjan (Kihlström) valde att köra Missle Hill så vi får väl försöka vara tvåa bakom den.
Eveluates stallkkompis Im Your Captain startar också i loppet.
- Han kan bli en ”big surprise” i framtiden den lille hästen. Han är en bra sprinter som har varit ute på 2 100 meter två gånger. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp på söndag men förmodligen är det omöjligt från spår åtta.

Skapad: 2019-05-22