Men det ska vi försöka ändra på i år...

Gunnar Melander är ett av de verkligt stora namnen inom kallblodssporten med segrar i många av de tyngre loppen.
Elitkampen på Solvalla har han dock gått bet på att vinna trots flera försök med kallblodskungen Månprinsen A.M.
- Det har som inte varit något riktigt flyt på Solvalla - men det ska vi försöka ändra på i år.

Elitkampen – kallblodens eget elitlopp – inleder V75-spelet på Solvalla på söndagen.
Månprinsen A.M. är som flera gånger förr en av huvudopponenterna till segern i loppet som i år bjuder på rekordhöga 500 000 kronor till vinnaren.
Men det har inte velat sig i föregående upplagor. Strul i kombination med att kort distans inte är kallblodskungens bästa gren har varit utslagsgivande faktorer.
Gunnar Melander var faktiskt favorit i den första upplagan av Elitkampen 1986. Då med sin storstjärna Lapp Nils, född 1978 med 97 segrar på 184 starter i karriären.
Men Lapp Nils galopperade.
- Jag har varit med några gånger utan att ha haft den där rätta turen på min sida. Månprinsen har varit tvåa och trea som bäst i loppet. I fjol hann vi aldrig få hästen i form och året före det blev han ju trea efter Polara. Det var då jag inte gick på på bortre långsidan utan satt kvar och sedan blev det ingen lucka förrän det var för sent. Men han avslutade ju bra då också, minns Gunnar Melander.
På söndag fick duon ett risigt sjundespår bakom bilen över de 1640 meterna. Kallblodskungen kommer till loppet med nio raka segrar och kan vara i sitt livs form.
- Ja, hästen har bra form och känns väldigt fin. Vi har siktat mot det här loppet hela året och helt klart vore det roligt om jag fick lyckas där någon gång. Det är ju de bästa som är med men jag har ju en bra häst jag också och jag far ju dit för att jag tror på bra chans att vinna, säger Melander.

Efter en förlusten mot Lome Brage i ett sprinterlopp på Hagmyren i juli, avslutade Månprinsen fjolårets säsong med sex raka segrar.
Tre har tillkommit 2019. Segrar som tolvåringen tagit utan att behöva bränna sitt bästa.
Fjolårssegraren Lome Brage i träning hos Jan-Olov Persson fick spåret utanför Månprinsen A.M. men tippas ändå kunna ta ledningen i loppet.
Landets största facktidning Travronden tar med två hästar på sitt V75-förslag och sätter tipsettan på Lome Brage.
Gunnar Melander tänker också ladda från start. Med det han har.
- Han kan ju öppna ganska fort numera så jag hoppas ju hitta andra- tredjeparet utvändigt direkt. Kan vi komma oss dit brukar han vara ganska tung att rå på till slut.

Kanske får tolvåringen tävla barfota runt om för andra gången i karriären på söndag.
- Jag kommer nog inte att ändra någonting på huvudlag och vagn. Sedan får vi se om vi kör barfota. Det bestämmer jag samma dag efter att ha kollat banan och annat. Men han går ju med mycket lätta skor. Med tanke på att allt ska vara extra bra så har jag sett till att skorna är rejält nötta om det skulle bli så. Det är just ingen vikt alls utan bara ett skydd för hoven.
Gunnar Melander hoppas att han ska kunna ställa bucklan från Elitkampen i bokhyllan på söndag kväll.
- Jag har vunnit många av de andra lite större kallblodsloppen, det har jag ju faktiskt gjort. Debyt med ”Prinsen” smäller kanske högst, med honom har jag också ”Meyern” på Bjerke, ett riktigt sånt där kulturlopp som man bara får vinna en gång. Sedan har jag några med Lapp Nils också, med kallblodslandskampen mot norrmännen på 1980-talet som smällde högst.
Men på Solvalla under elitloppshelgen har han aldrig lyckats fullt ut.
- Distansen är väl inte optimal men det har inte varit något riktigt flyt på Solvalla heller.

Skapad: 2019-05-21