Nurmos hoppas på en perfekt avrundning

På söndag gör Readly Express karriärens sista start.
Timo Nurmos tror att han lyckats med matchningen och hoppas på en perfekt avrundning i Elitloppet hemma på Solvalla.
- Han har aldrig gått två lopp samma dag men jag tycker att han ska vara ännu bättre i ett eventuellt andra lopp på söndag. Hästen älskar att träna och vi är förberedda.

2018 blev det seger i Prix d’Amerique och i år slutade Readly Express trea i loppet efter en heroisk insats.
Efter det har den sjuårige hingsten vunnit storloppen Prix de France på Vincennes i Paris, Criterium de Vitesse i Nice på den franska Rivieran och för tre veckor sedan Finlands motsvarighet till Elitloppet, Finlandia-Ajo.
Hästens ägare Rolf Andersson sa redan i vintras att Elitloppet på Solvalla skulle bli karriärens sista lopp för Readly Express och att hästen därefter ska verka på heltid i aveln.
Är det då helt säkert att Elitloppet blir sista loppet i karriären…
- Jag är bara tränare. Det är ägarna som bestämmer det. Han har inte gjort så många lopp och bara sparats hela tiden, så om han hade fått 10-20 lopp till hade han kanske varit som bäst. Jag tycker att han har den bästa tiden framför sig…men den kan vara i aveln också, säger Nurmos diplomatiskt.
Om Readly Express övergår på heltid i aveln redan på måndag i nästa vecka lämnar lovar tränaren att han lämnar ifrån sig en häst på topp.
- Han älskar att träna, det är en stor fördel. Han gillar livet och att träna. Och också tävling. Jag kan lova att om han slutar så är pigg och glad. Han vill självklart träna och tävla mer men som sagt är det inte mitt beslut, säger Timo Nurmos.

Första gången finländaren såg Elitloppet på plats på Solvalla var som liten grabb. Han minns inte vilken häst som vann den gången men tror att den var fransk.
- Jag var bara grabb då, kanske 8-10 år. Minns att det var mycket folk och folk från hela världen och bra stämning. Det är ett av de största loppen i världen och ett lopp jag saknar att vinna i min karriär. Jag hoppas att det blir nu. Det är i alla fall första gången jag har en häst som kan vinna det loppet - jag har aldrig haft en sådan bra häst som den här, säger han.

Hästen från Solvalla är en av världens bästa travare, kanske den bäste. Men det är först i de två sista loppen han fått prova på sprinterdistansen med segrar som följd i Criterium de Vitesse och Finlandia-Ajo.
Nurmos tycker att hästen fungerat mycket bra över kort distans.
- Men det blev nästan som ett halvt sprinterlopp i Prix de France också, där det var första gången han hade goggles (skygglappar) och det funkade jättebra. Han var väldigt, väldigt startsnabb och visade det där i Prix de France. Bold Eagle hade ingen chans exempelvis, säger Timo Nurmos.
Readly Express går ut i det första av två försöksheat i Elitloppet. Ett lopp som går som V75-2 på söndag. De fyra främsta från varje försök går till vidare till finalen i dagens elfte lopp (omkring klockan 17.20) med tre miljoner kronor till vinnaren.
- Det viktiga är att han inte tömmer sig i första och att han återhämtar sig fint. Man måste vara bra i försöket men på topp i finalen.

Fotnot: Första V75-start på söndag är satt till klockan 14.30.

Skapad: 2019-05-21