Handsome Brad blir kung i Harpers?

Nej tack till Elitloppet.
I stället blir det start i lördagens huvudnummer Harper Hanovers lopp för färske Copenhagen Cup-vinnaren Handsome Brad.
Som affischhäst.
- Ja, jag hörde att sportchefen Malmrot lanserade honom som affischnamnet för Harpers och det var ju kul! säger tränaren Ulf Stenströmer.

Elitloppsveckan började bra för Skara-hästen Handsome Brad.
Ulf Stenströmer meddelar att den stekhete travaren från Axevalla står i duschen efter ett lite tuffare jobb under måndagsmorgonen.
Skötaren Jennie Hermansson har just kollat hästens puls och ropar i bakgrunden.
- Perfekt, perfekt! säger Ulf Stenströmer när han får höra resultatet av sin sambo.
Efter välbehövligt regn natten mot måndagen blev jobbet på sandbanan extra krävande för Handsome Brad inför V75-7, Harper Hanovers lopp, lördagens verkliga klassiker under helgen med Elitloppet.
Stenströmer och hästens ägare Lennart Karlsson valde att tacka nej till Elitloppet efter segern i Copenhagen Cup. Solvallas sportchef Anders Malmrot ansåg annars att hästen var självskriven i världens största sprinterlopp.
- Vi valde att avstå i år och hoppas att han kan komma med lite ”mer hår på bröstet” till Elitloppet nästa år. Nu blir det lite lugnare på lördagen i stället och det var ju kul det där att Malmrot sa att han var affischnamnet för Harper Hanovers lopp. Han har ju aldrig varit affisch för någonting den här! Han nämndes väl med lite respekt inför Köpenhamn senast och så där men har ju jobbat lite i det tysta.
- Annars faller det sig väl naturligt att han blir betrodd, för han var ju smällfin i Köpenhamn och har världsrekordet över lång distans och kan den biten också, säger Axevallatränaren syftande på hästens tangering av världsrekordet på tusenmetersbana under fjolåret som han delar med Readly Express och On Track Piraten.
I helgen blir det ett nytt försök i Harper Hanovers lopp över mastiga tre varv. Av måndagens jobb att döma verkar allt också som det ska vara med Handsome Brad.
- Jag har ingenting att klaga på faktiskt. Allt ser jättebra ut med honom. 76 i puls efter åtta intervaller i sanden, ett lite tuffare jobb. Nu får han sin vanliga vistelse i hage tisdag och onsdag. Sedan kommer han troligen gå två lätta intervaller på rakbanan på torsdag så att jag får kolla så att allting är som det ska, säger Stenströmer.

Det blir andra försöket i Harper Hanovers lopp med Handsome Brad.
I fjol var hästen betrodd och en outsider bakom vinnaren Platon Face. Carl Johan Jepson satsade allt i början med hästen som efter en snabb öppning och sedan en stenhård kubbning om ledningen inte orkade hela vägen och slutade oplacerad.
- Officiella klockor sa att han öppnade 1.09,5 första 1000 i tredjespår… att han ens tar sig i mål är för mig en gåta. Det är nog inte många hästar som öppnat så snabbt i voltstart tror jag. Det strulade lite i början och Calle blev tvungen att ta upp lite grand och att hamna utvändigt var absolut det sista vi ville. Calle ville göra något åt det och körde till men fick inte ledningen. Det blev fel helt enkelt.

2018 års upplaga av Harper Hanovers lopp var körd redan efter 400 meter med tanke på den hårda öppningen menar Stenströmer.
- Det går inte att öppna på det sättet i nåt långlopp -  i synnerhet inte Sveriges tuffaste stayerlopp!
Då hoppas man på bättre flyt i loppet på lördag där Handsome Brad startar som en av favoriterna.
Från positionen längst bak med 40 meters tillägg i 15-hästarsfältet låter det inte som att det blir någon jätteoffensiv med sexåringen som slog igen på allvar i världseliten i den senaste starten.
- Jag tror inte att Calle kommer att köra så väldigt tufft med Brad…den här gången. Det är tufft att vinna från dubbla tillägg på snabba banor och historiskt sett är det väl inte toppchans för dem som står med dubbla tillägg i just det här loppet. Även om vi sett flera fina hästar vinna därifrån också. Själv skulle jag lätt föredra att sätta honom på innerspår i ett eller ett par varv. Skulle det lösa sig med ett snällare lopp och avancemang typ sista 1500 är han ju en väldigt bra spurtare också.
Tog ni er en ordentlig funderare när ni fick er inbjudan till Elitloppet eller var ni säkra hela tiden på att ni inte ville vara med i år?
- Det gjorde vi faktiskt. Det hade varit disrespect att inte stöta och blöta. Men vi kom fram till att vi varit väldigt snälla med hästen och alltid kört med insidan av pannbenet hela tiden. Vi tror och hoppas att vi kommer att få flera säsonger på tävlingsbanan och att Elitloppet kommer lite väl tidigt nu. Men kanske nästa år? Handsome Brad har i alla fall helt andra och bättre ben än vad Noras Bean hade. Så långt känns det bra i alla fall.
Vilken är Handsome Brads bästa distans egentligen?
- Han är bäst över 2140 meter och längre distanser i det här läget - även om han säkert skulle kunna springa en ”niotid” på kort. Men han är väldigt startsnabb och jag tvekar inte över om han kan springa väldigt fort över kort distans i ett eventuellt elitlopp.
Stallet har ingen häst till start på söndagen på Solvalla. Avnjuter ni Elitloppet på plats?
- Det blir troligen hemfärd med hästen oavsett hur det går. Skulle  vi ha anledning att fira så kanske det blir en lite goare hamburgare på vägen hem bara. Trav är bäst på plats, det vidhåller jag och jag älskar den här helgen. Men jag är ofta ”på plats” också och man måste hålla sig hemma emellanåt också.

Fotnot: Första V75-start på lördagen är satt till klockan 14.30

Skapad: 2019-05-20