Handsome Brad vann Copenhagen Cup

En uppstickare och en framtidshäst i början av året.
På söndagen vann sexårige Handsome Brad danska storloppet Copenhagen Cup på Charlottenlunds travbana och sprang rakt in i världseliten.
Efteråt fick tränaren Ulf Stenströmer en inbjudan till Elitloppet.
- Visst är jag glad och hedrad men vi vill avvakta och se hur hästen mår innan vi säger något, meddelade Axevallatränaren.

Handsome Brad var tvåa i Olympiatravet på Åby för några veckor sedan och tjänade mer pengar då än han fick för segern i Danmarks största lopp för den äldre eliten.
Anrika Copenhagen Cup över medeldistans innebar över halvmiljonen till ägaren Lemitek AB i Aneby - och som seger betraktat den största i hästens karriär.
Carl Johan Jepson har följt hästen ända från början och suttit bakom i 41 av 45 starter Handsome Brad har gjort hittills.
Ett välspelt ekipage såldes. Och det behövdes kanske för att bemästra det omtalade svåra innerspåret på Charlottenlunds travbana. Men det var ingen fara alls. Tvärtom visade Handsome Brad återigen prov på sin oerhörda startsnabbhet och tog ledningen per omgående.
Johan Untersteiner var chanslösa att utmana och testade knappt att utmana med loppets fjolårsvinnare Cyber Lane.
- Johan förstod att det inte var någon idé att prova så han fick sitta lugn utvändigt. Jag kände direkt att jag kommer att hålla ute de andra och då var mycket vunnet. Jag vet att jag har en startsnabb häst men det är omtalat på den här banan att innerspåret kan vara svårt. Men vi fick en bra träff där inne och han öppnade fantastiskt bra, sade Carl Johan Jepson.
Första varvet klockades till ganska beskedliga 1.13,5. Handsome Brad svarade sedan på alla Jepsons förmaningar och stack undan sista halvvarvet i 07-tempo.
Cyber Lane höll farten storstilat och återtog några meter i loppets slutskede, Segern i årets upplaga av Copenhagen Cup såg dock kassaskåpssäker ut från sidan.
Segertiden skrevs till 1.11,4 över 2 000 meter med bilstart.
- Han låg på lite hårdare i dag jämfört med vad han brukar göra men han hade krafter kvar och vann säkert. Det är en häst som utvecklas hela tiden och det är jätteroligt att ha fått följa hans tävlingskarriär, han betyder mycket för mig.

 

Ulf Stentrömer håller också av söndagens store vinnare och kämpade med att hålla tillbaka tårarna direkt efter loppet.
- Jag känner…glädje! sa Stenströmer upprepat.
Handsome Brad är aktuell för Elitloppet men något svar direkt efter loppet fick inte Solvallas sportchef Anders Malmrot.
- Vi vill avvakta och se hur hästen mår, sa Ulf Stentrömer:
Anders Malmrot fick stoppa ner den rosa biljetten i sin väska igen.
- Handsome Brad var tvåa i Olympiatravet och nu vann han Copenhagen Cup. Så då s k a han vara med i Elitloppet. Återstår att höra vad gänget kring hästen säger. Stenströmer lovade återkomma i ärendet men han får en inofficiell inbjudan i alla fall, sa Solvallas sportchef på söndagseftermiddagen.
Som det verkar har Johan Untersteiner bra chans att bli inbjuden med Cyber Lane. Tränaren vill vara med och Solvallas sportchef låter positiv.

 

Tyskland spås ha en riktig storstjärna i fyraårige Mister F.Daag. Paul Hagoorts derbyvinnare var med sina 63 procent dagens största favorit och vann Fyraåringseliten på Charlottenlund utan att bottnas från positionen utvändigt ledaren i första starten sedan i november.
Tränaren Paul Hagoort fick frågan om kommande mål och gjorde klart att det var Europaderbyt (Grand Prix de l'UET) som gällde.
- Campo Bahia? Jag har sett honom... så vi får träna lite mer. Men säsongen är lång, sa Hagoort.
Finalen av Grand Prix de l'UET avgörs lördagen 12 oktober i Helsingfors.

 

Halmstadtränaren Camilla Jonasson hade börjat räkna in en andraplats i den inledande Stoeliten med Queen Of Sand när tyska storfavoriten Goldy Stardust sprätte i galopp vid upploppets början i ledningen
Stefan Söderkvist behövde bara köra rakt fram och segrade någon längd före en annan svenska Mulligan som spurtade bra till andrapriset.
- Det här är jättestort för en liten tränare som mig och hon var verkligen värd det! sa en jublande glad Camilla Jonasson.
Tyskan Goldy Stardust var överlägsen och gick mot segern. Men ”trav är trav”.
- Ledaren försvann ut plötsligt och det löste sig jättebra, men hon var bra själv också, sa Stefan Söderkvist efter segern värd drygt 100 000 kronor.
Ochongo Face har inte vunnit på över två år när han satte nosen först i trekilometersloppet på V75-kupongen fint ”inlyft” av Ulf Ohlsson. Fredrik Palm i Gävle tränar åttaåringen sedan slutet av förra året och nu kom den första segern i hans regi.
Lutfi Kolgjinis fick en trött Platon Face i tömmarna efter att ha testat i tredjespår 1500 meter från mål.

O'Grady är - fortfarande - en av Danmarks bästa hästar. Med nya regler för pensionering har hingsten tävlat vidare för amatören Torben Hovgaard och 13 år gammal (!) vann O'Grady nu ett sprinterlopp ("Det lille Copenhagen Cup") för Kasper K. Andersen.
Svenske storfavoriten Västerboonthenews travade inte som bäst i ledningen och 13-åringen kunde gå förbi sista biten trots ett stundtals utvändigt lopp.
Segertiden blev 1.10,8 över 1600 meter med bilstart. Drygt 100 000 kronor in till hästen som nu  tjänat 5,2 miljoner.
- Vilken otrolig häst som tävlat på den här nivån de senaste fem åren och är så bra. Jag hade koll på Johnnys häst och kände 100 meter från mål att saken var klar, sa Kasper K. Andersen.
Omgången avslutades med ett högklassigt och rivigt lopp. Ett försök i svenska klass II där Officer Stephen med sin tränare Dion Tesselaar gick segrande ur striden.

Skapad: 2019-05-12