Campo Bahia var bara bäst

En bra häst har han, Conrad Lugauer.
Men hur bra?
Jägersrotränaren har länge pratat om sin Campo Bahia som en kommande världsstjärna och efter segern i Kungapokalen på nytt svenskt rekord ger nog alla honom rätt.
- Kan vi vara överens om att det här är Sveriges framtidshäst för Prix d’Amerique?

Gustav V:s pokal och Drottning Silvias pokal är den traditionella starten på storloppssäsongen för de fyraåriga travarna.
På lördagen var det finaldags igen på Åbytravet med de största pengapåsarna i loppets historia, dryga 1,1 miljoner kronor i förstapris i vardera lopp.
Conrad Lugauers Campo Bahia spelades till klar favorit i loppet som på förhand målades ut som ett trekejsarslag.
Svante Båths Attraversiamo var urtapper i dödspositionen som tvåa för Erik Adielsson. Ingenting bet dock mot Campo Bahia som Conrad Lugauer dundrade till ledningen med redan efter 700 meter och sedan drog konkurrenterna sönder och samman.
Sista 700 meterna klockades till strax över 1.07,0 och segertiden var lika med nytt svenskt rekord, 1.10,6 över 2140 meter med bilstart.
- Jag har valt att inte vara blyg i intervjuerna. Och varför ska jag inte kunna sticka ut hakan när jag har en sådan bra häst? Jag visste att ingen hade den farten som han har sista 700 och att det var där jag hade mitt kort att ta fram, sa en glad och stolt vinnare som även fött upp hästen.
Lugauer hann med en segergest i god tid före mål.
- Han är bra och visst kan vi vara överens om att det här är Sveriges framtidshäst för Prix d’Amerique? Jag har då aldrig kört de här tiderna, 07 sista 700 med en häst i nionde starten. Men en sak vi inte ska glömma bort är att Eriks häst (Attraversiamo) var fantastisk på utsidan och inte ett steg sämre än min, sade Conrad Lugauer.
Svenskt Travderby och Europaderbyt är viktigaste loppen i år för stjärnan från Jägersro.

 

Oslagbar trodde många om Conrads Rödluva när Örjan Kihlström hittade andraparet utvändigt med dagens största favorit i Drottning Silvias Pokal.
Drömresan till trots blev det förlust mot en för dagen bättre Activated. Gävlestoet var satt i strålande skick av Fredrik Wallin och Carl Johan Jepson kunde mer eller mindre bara åka med när enprocentaren (!) Activated länsade undan upploppet ner.
- Det var vår dag i dag. Hästen var i ett fantastiskt skick samtidigt som vi fick ett helt optimalt lopp. Men hon behöver absolut inte skämmas för det här, hon var jättebra, sa segerkusken Jepson efter triumfen på kanontiden 1.11,7 över 2140 meter auto.
Activated handikappades av ett elftespår bakom bilen men när Jepson nådde tredjeparet utvändigt i ryggen på storfavoriten Conrads Rödluva var mycket vunnet.
Björn Goop höll ett tufft tempo i täten med Zeta Kronos och Örjan Kihlström kunde vänta till 600 meter från mål med att lyfta ut och gled till täten kort senare.
Men snabbt upp på utsidan kom då Activated och genom den sista kurvan satt Carl Johan Jepson och finåkte och kopplade sedan enkelt grepp i början av upploppet med stoet från Gävle.
En häst som delägs av tränaren själv och bland andra Gävletravets styrelseordförande Maja Dangardt.
- Det var jäkligt häftigt att få se henne gå för fullt sista biten en gång – det här är min största seger! Det har strulat så mycket varje gång vi kommit fram till någonting med henne så det här är helt jävla underbart! sa tränare Fredrik Wallin som varit duktig på att plocka fram hästar till de stora unghästloppen men inte nått ända fram förrän nu.
Inga In Heaven var slagen på målfoto mot Cash Crowe 2017 i Drottning Silvias Pokal. På lördagen blev det full pott för Gävletränaren och dryga 1,1 miljoner in till ägargänget.

 

Activated har gjort det bra men haft en del otur. Eller vad sägs om att man tvingades stryka från ett E3-kval under fjolåret för en trampskada. I finalen av Svenskt Travoaks på Solvalla fick Wallin sedan stryka sin stjärna grund av infektion.
Tvåa i drottningens slutade Conrads Rödluva som kanske inte var som bäst för dagen. Kusken Örjan Kihlström ville dock inte förta något av glansen från vinnaren.
- Det är många lopp under säsongen så Daniel har väl inte vässat henne till hundra procent men jag tycker att hon gjorde en klart bra insats. I sista sväng kändes det som att den andra var starkare, sa Kihlström.

 

Algot Scotts Minne var rubriken på gulddivisionen och loppet gick till Frankrike. Franska stoet Bahia Quesnot har blivit kvar efter sin tredjeplats i Olympiatravet och avslutade nu från nära nog sista plats till seger i fjärdespår i den sista kurvan.
Kusken och tränaren Junior Guelpa satt med handen i vädret den sista biten nästan ute vid staketet. En rasande spurt som gav fransyskan en plats i Elitloppet och en rosa biljett efter loppet där segertiden skrevs till 1.10,6 över 1640 meter med bilstart.

I övrigt noterade vi att…
…Peter Untersteiner vann starten i bronsdivisionen från ett springspår i volten med Pastor Power och spårade till mål i ett moderat tempo. Favoriten Vlad del Ronco tröttnade efter ett lopp utvändigt ledaren.
…i torsdags blev Johan Untersteiner pappa för första gången. På Åbyfältet hittade Halmstadtränaren de rätta ryggarna från ett tolftespår i klass II-loppet med skrällen Marcello Wibb (tre procent) som tackade med en toppspurt. Tiden ruggiga 1.10,8 över 1640 meter med bilstart.
……Tysklands bästa sto Leasperanza kom i träning hos Björn Goop i vintras där hon förfinats ytterligare med seger i Frankrike bland annat. I silverdivisionen lade hon hingstarna på rygg efter ett snyggt lopp av kusken. Efter resan i andraparet utvändigt rundade Leasperanza lätt fram till ledaren Island Life och ner i rygg på denne genom den sista kurvan.
Mellby Club fick en fin resa av Jorma Kontio och vann klass I-loppet före heroiske Whipped Eggs som var något av moralisk vinnare.

Skapad: 2019-05-11