Mor och en dotter toppar ligorna

Hanna Olofsson, 33, och Gunnel Fredriksson, 60.
En mor och en dotter som toppar kusk- och tränarligorna i Boden när det snart drar ihop sig till halvtid av travåret.
- Jag inte tänka mig att det inträffat tidigare i det här landet, säger travbanechefen David Zimmer.

Inför Bodentravets V64-tävlingar fredag kväll är det lite av släkten är värst i championligorna på landets nordligaste travbana.
Gunnel Fredriksson med dottern Hanna Olofsson syns inte ofta på samma bild och tillfället ovan är från 2008, hela elva år sedan.
Hanna Olofsson började jobba i stallet hos sin mamma och är nu en etablerad tränare sedan några år. 33-åringen har vunnit några kuskchampionat och de senaste två åren även varit tränarchampion hemma i Boden.
Hanna toppar kuskligan inför fredagen med tio fullträffar, före Sandra Eriksson med nio segrar. Ove A Lindqvist trea på sex segrar med flera manliga kuskar med samma antal segrar bakom sig i tabellen.
Nyblivna 60-åringen Gunnel Fredriksson visar även hon upp fina siffror 2019. Fredriksson, som haft både dottern Hanna och Sandra Eriksson i sitt stall, leder tränarchampionatet.
- Gunnel har nio segrar på 34 starter. En segerprocent på 26,5 skrattar man inte bort. Ett fantastiskt facit som förklaras av en kvalitetshöjning i stallet och en satsning på bättre stammade hästar som nu börjat ge resultat, säger travchefen David Zimmer.

Hanna Olofsson är sin egen sedan några år och har sin verksamhet helt skild från mammans. Det handlar heller inte om att hon kört Gunnels hästar på slutet.
De tio segrarna i kuskligan är tagna med övervägande delen eget material, egna hästar. Ett förhållande som gör ställningen i championaten extra speciell.
- Mor-dotter i topp i både tränar- och kuskligorna i månaden maj. Jag inte tänka mig att det inträffat tidigare i det här landet. Söner och fäder har ju förekommit i kusk- och tränarsammanhang. Far och dotter – ja, där har vi exempelvis Leif Witasp med dottern Kajsa Frick som setts i toppen av sådana här listor, säger David Zimmer.

Gunnel Fredrikssons make Lars Olofsson (Hannas pappa) är en stor hästägare. David Zimmer berättar om en satsning på nytt blod som nu börjar visa sig i resultaten.
- Lasse satsade länge på sina märrar.  För en 10-12 år sedan satsade han på att åka över till USA och köpa ston som Doyouwanttodance och Glory Woman. Några fint stammade amerikanska ston och deras avkommor som nu också börjat leverera på banan. Det är den kvalitetshöjning i stallet som gjort att det blivit en sådan fin utdelning för Gunnel på slutet, säger David Zimmer.
Konkurrensen i Norrbotten? Travchefen får ofta den frågan.
- Det är stenhård konkurrens men folk förstår inte alltid det, särskilt inte folk från södra Sverige. Att som Gunnel ha över 26 i segerprocent är respekt med tanke på att hon tävlar mot Petri Salmela, Hanna, Mauri Jaara, Kari Alapekkala med flera.

Skapad: 2019-05-09