Staro Miami imponerade i årsdebuten

Staro Miami svarade för en suverän årsdebut när hon lekte hem Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga ston.
I händerna på Mika Forss såg stjärnstoet lysande ut vid en imponerande seger.
- Det var jättesäkert. Hon var lugn och fin och travade fint, berömde segerkusken.

Vi fick se travsport på hög nivå den här tisdagskvällen på Solvalla som stod i unghästarnas tecken. Det bjöds på flera härliga upploppsdueller i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Staro Miami tillhörde kulltoppen i fjol och var tvåa i såväl Svenskt TravOaks, E3-finalen och Breeders Crown-finalen. Hästen, som tränas av Ari-Pekka Pakkanen, sprang in drygt 3,6 miljoner kronor under treåringssäsongen.
Nu var det dags för årsdebut när hon gjorde comeback efter ett halvårs tävlingsuppehåll i Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga ston, med 300 000 kronor i förstapris. Och wow vilken årsdebut det blev. Körande Mika Forss såg till att hålla favoriten och värsta konkurrenten A Sweet Dance utvändigt om sig genom första kurvan och sedan körde han sig till ledningen efter ett halvvarv. Via 1.10 första 500 metrarna varvade Staro Miami på 1.14. Inne på upploppet ryckte hon undan så att Procalate som satt i rygg på ledaren fick chansen. Den sistnämnde fullföljde fint som tvåa men kunde inte hota Staro Miami som bara gled ifrån till en lätt seger. Vinnartiden blev 1.13,4/2140a efter en avslutning på 1.10 sista 500 metrarna med full spänst genom mål.
- Årsdebut med fina hästar är alltid jättespännande. Hon var lite överladdad innan men efter defileringen kändes hon stabil och när vi hittade bakom bilen var det inga problem. Hon gick fina lopp varje gång i fjol och det är därför hon är så bra. Jag tror att hon har lite mer muskler i år och det var jättesäkert. Efter sjuhundra meter var hon lugn och fin. I sista sväng sa jag till henne att nu kan hon få, sa Mika Forss.
Däremot blev det fel för favoriten A Sweet Dance som blev hängande i tredjespår genom första sväng och Johnny Takter valde då att backa ner henne som sista häst. Väl där kom hon sedan aldrig in i matchen och trots en avslutning i 1.09-tempo var hon utan chans att nå fram och slutade sexa i mål.

 

I Margaretas Tidiga Unghästlopp för fyraåriga hingstar och valacker fick vi se en kanonprestation av Jaguar Dream. Han fick en tuff inledning via tredjespår genom den första kurvan och sedan trava resten av loppet utvändigt om ledande Forfantone Am. Men trots det funna loppet gick han i närkamp med ledaren in på upploppet och slog klorna i denne kort före mål. En fantastisk fin insats av Jaguar Dream som tränas och kördes av Claes Sjöström på tiden 1.13,1/2140a. I fjol var hästen bland annat tvåa i E3-finalen.
- Han kändes jättefin både i värmningen och i loppet i dag. Han var inte så tuff som treåring men vi körde lite snällt med honom några gånger och det tror jag hade bra effekt inför den här säsongen, sa Claes Sjöström.
- Helst hade velat komma snabbt till ledningen och få bestämma där men jag var helt chanslös efter 50 meter och då var det bara att ändra taktiken och köra så lugnt som möjligt. Jag var ganska segersäker in på upploppet och trodde att jag skulle vinna enkelt men det var ingen bluff i ledningen och den kontrade den sista biten.

 

Karat Band var nära att vinna förra gången i Margaretas Tidiga Unghästserie men nu fick han sätta pricken över i:et. Och som han gjorde det i Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga hingstar och valacker. Efter att ha hittat ner i tredje par utvändigt från spår sju bakom bilen fick Karat Band ge sig iväg först i tredjespår sjuhundra meter kvar och blev kvar där ute resten av loppet. Trots det kopplade han greppet in på upploppet och stegade ifrån till en imponerande seger. En rejäl insats och segertiden för Åke Lindbloms treåringsstjärna blev 1.14,6/2140a. Karat Band klev i och med förstapriset på 300 000 kronor över en halv miljon kronor i insprungna pengar och han har hittills inte varit sämre än tvåa på sex starter.
- Det är en fantastisk Love You-hingst som jag tycker har allting. Han är klok och fin och hela vägen ner i träningen som unghäst har han varit jättefin. Lite lagom flegmatisk och rätt inställning, sa Åke Lindblom.
- Jag hade ett dassigt utgångsläge men jag bedömde det som så att jag måste köra för att få en position och inte backa mig sist. Jag kom ner rätt så hyggligt men fick lik förbannat gå ett varv i tredjespår. Men jag visste ju vad jag hade. Det är en fantastisk häst och jag är stolt att ha honom.

 

I Margaretas Tidiga Unghästserie för treåriga ston blev det dött lopp. Målkameran kunde inte skilja på Global Allegiance, körd av Carl Johan Jepson och tränad av Mattias Djuse, och Grande Diva Sisu, tränad och körd av Per Nordström. Den sistnämnde fick trava utvändigt om ledaren hela vägen och kopplade greppet in på upploppet. Han försvarade sig mot utvändiga On Fleek som angrep den sista biten, samtidigt som Global Allegiance störtdök invändigt. De båda nådde mållinjen samtidigt och fick dela på segern.

I den inledande V64-avdelningen blev det seger för Havefunwithme och Erik Adielsson. Det Johan Untersteiner-tränade stoet svarade för en rejäl insats när hon gick först i tredjespår sista sexhundra metrarna. Hon kopplade enkelt greppet in på upploppet på ledande Ma Running och svarade på Beautiful Bacardis slutstöt den sista biten.
- Hästen var klockren, sa Erik Adielsson.
I Karl-Gösta Fylkings Minneslopp för lärlingar blev det en överlägsen favoritseger genom Nobel Amok och Anders Eriksson. Han körde offensivt från sjundeepåret bakom bilen och via tredjespår genom första kurvan nådde han ledningen efter ett knappt halvvarv. Över upploppet stack den Robert Bergh-tränade hästen undan enkelt före en mycket vasst spurtande Eder Bob. Segertiden skrevs till 1.12,8/2140a.

Skapad: 2019-05-07