Makethemark satte nosen först

Det blev en rafflande upploppsduell i ”Sista Chansen” till Olympiatravet.
Makethemark och Sorbet stred sida vid sida, men precis på mållinjen satte Petri Salmelas stjärna nosen först.
- Vilken häst det är alltså, han är nästan overkligt bra. Men det blir inget Olympiatrav, det hade vi bestämt redan innan, sa Salmela som senare lämnade en liten öppning om att han vill fundera under söndagskvällen innan han lämnar definitivt besked.

Söndagens Multijackpot på Rommetravet hade Gulddivisionen, tillika Sista Chansen till Olympiatravet, som dagens sportsliga clou. Det utmynnade i en häftig slutstrid mellan två stjärnhästar som stred sida vid sida. Årsdebuterande Makethemark fick en vilsam resa i tredje par invändigt (efter att ha tagit några galoppsteg i starten) men hade tur att kunna slinka ut i andraspår när utvändig häst galopperade sjuhundra meter kvar. Samtidigt satt loppets favorit Sorbet snett utvändigt om den ledande Speedy Foxy Vicane hela vägen.
Makethemark kom ut i rygg på Sorbet, samtidigt som Örjan Kihlström inte körde någonting med sin häst. Men när Ulf Ohlsson attackerade ute i tredjespår i sista sväng med Makethemark då körde Örjan också. Det gick undan rejält och Sorbet avväpnade enkelt Speedy Foxy Vicane vid upploppets början. Samtidigt kom Makethemark stormande mitt i banan och kom närmare och närmare. Sorbet försvarade sig storstilat men precis på mållinjen satte Makethemark nosen först. Segertiden blev 1.11,4 över distansen 2140 meter med bilstart.

 

Tränaren Petri Salmela fanns på plats och var rörd efter segern.
- Vilken häst alltså, det är så roligt att han får tillhöra det här gänget. Han är en undantagshäst och jag har sagt hela veckan att det är emot naturens lagar att han redan nu slår de här hästarna i årsdebuten. Men han är bara så overkligt bra, sa Petri Salmela.
- Det blev precis en sådan årsdebut som vi på förhand ville ha. Tanken var en snäll reda. Han tog några felsteg från start och sedan löste det sig perfekt och Uffe körde som en dröm. Hästen var ännu bättre än jag trodde.

 

I och med segern så är Makethemark klar för finalen i Olympiatravet på lördag. Men tränare Salmela har hela tiden hävdat att det inte är aktuellt.
- Vi hade bestämt på förhand att det inte skulle vara rätt emot hästen. Vi har en lång säsong framför oss och han har många fina lopp att gå i. Bland annat Norrbottens Stora Pris hemma i Boden. Förhoppningsvis har han flera år kvar att tävla och det gäller att matcha honom klokt.
- Jag har sagt preliminärt att det blir Köpenhamn (Copenhagen Cup) om tre veckor.
Elitloppet då?
- Vi får se, det får hästen bestämma, sa Salmela som i en senare intervju ändrade sig och sa att han inte riktigt bestämt sig om Olympiatravet och ville ha söndagskvällen på sig att fundera på saken.
Åbys sportchef Jon Walter Pedersen berättade att han pratat med Petri Salmela som vill ha betänketid under söndagskvällen och sedan återkomma.
Om inte Makethemark kommer så blir det någon av Handsome Brad eller Sorbet som får den sista platsen i Olympiatravet, meddelade Jon Walter Pedersen.

 

Det blev närmare en kvarts miljon kronor i utdelning för sju rätt på V75, detta trots att omgångens största favorit Månprinsen A.M. vann. Han gjorde det som vanligt lekande lätt efter att Gunnar Melander den här gången kört offensivt och styrt fram utvändigt om ledaren efter ett varv. Månprinsen A.M. slog tidigt klorna i sina konkurrenter och försvann ifrån till åttonde raka seger och sin 68:e triumf totalt sett i sin fantastiska karriär. Dessutom på nytt svenskt rekord, 1.20,9 över distansen 2180 meter.
Närmaste uppgift för kallblodskungen blir i ett lopp på Bergsåker och därefter väntar Elitkampen på Solvalla.
- Han kändes jättefin och jag körde på säkerhet. Jag körde ingenting på långsidan och i sista sväng fick han gå på lite och då avgjorde han väldigt lätt, sa tränaren och segerkusken Gunnar Melander.

 

I V75-inledningen galopperade favoriten Emile Zola Sisu bort sig direkt i starten. Det blev även en tidig galopp för andrahandaren Deep Pockets. Istället blev det en suverän uppvisning av Bizzi Blizz tillsammans med sin tränare Claes Sjöström. Han körde fram utvändigt om ledande Twinkle Kronos och var helt överlägsen på tiden 1.12,1 över kort distans. Bizzi Blizz var enda stoet på plats men satte alltså killarna på plats.
- Hon gjorde det väldigt bra och vann väldigt enkelt. Det här var inte min taktik på förhand men när favoriterna gjorde bort sig tänkte jag att vi måste vara med i matchen. Hon kändes väldigt, väldigt bra, sa Claes Sjöström.

 

Andrahandsfavoriten Chapter N.Deo vann V75-2 för Örjan Kihlström. Han satt kvar på den sista bortre långsidan när favoriten Southwind Feji attackerade via tredjespår. Men sedan löste det sig bra och hon kunde följa med i rygg på favoriten genom slutkurvan. När Örjan vred ut in på upploppet avgjorde Chapter N.Deo säkert före en mycket vasst spurtande Ginny Weasly som blev tvåa. Tränar gör Daniel Redén.

 

Favoriten Quito Lane först i mål i V75-5 men diskvalificerad för passgång den sista biten. Han gick undan säkert från ledningen men blev rullig i travet den sista biten. Därmed gick segern till tvåan i mål, Head For Home, vilken var en riktig smällkaramell. Hästen, som tränas av Fredrik Wallin och kördes av Rikard N Skoglund, var streckad på blott en procent av insatsfördelningen.

 

I den sjätte avdelningen tog Global Trust en välförtjänt seger i V75 efter flera väldigt tappra insatser på slutet. Han behöver heller inte be om ursäkt för den här segern då han kördes fram utvändigt om ledaren av Jorma Kontio inför slut varvet och var sedan ensam på plan till slut. Timo Nurmos-tränade Global Trust såg dunderfin ut och har knallform för dagen.
- Hästen har varit bra hela livet och i dag kändes han jättefin. Han vann med krafter kvar, berömde Jorma Kontio.

Örjan Kihlström och Daniel Redén avrundade V75-omgången genom Bucks To Burn och detta efter en ”Kihlströmare”. Precis som han gjorde i V75-2 med Chapter N.Deo så satt han kvar i andra par utvändigt när attackerna kom från kön in på sista långsidan. Sedan löste det sig perfekt runt sista sväng och in på upploppet gick Bucks To Burn i närkamp med Sign Me Up To. Den sistnämnde gjorde ett strålande lopp när han kämpade heroiskt till andraplatsen efter att ha travat utvändigt om ledande Ural hela vägen.

Skapad: 2019-04-21