Johan gasar för ledningen

Den folkkäre familjehästen som ständigt överraskar.
På fredagen för Lucifer Lane årsdebut.
- Man har fått kika i lite andra propositioner mot vad man är vad vid den här tiden på året. Det är jättekul, säger tränaren Thomas L Nilsson inför V75-omgången på Färjestad.

Långfredagen på Färjestad brukar vara platsen för en av årets första riktiga fartfester.
Loppet med det långa namnet ”Hertigen av Värmland, Prins Carl-Philips Jubileumspokal – Femåringslopp” har lockat många av landets bästa femåringar genom åren.
Hästar som direkt, eller året efteråt, tagit steget vidare till världseliten.
Den snabbaste upplagan hittills kördes 2014 då Magic Tonight dundrade runt på 1.09,5, sex tiondelar snabbare än vad som krävdes då hästen vann Elitloppet året efter.
För tre år sedan segrade en viss Propulsion och i fjol vann Pastore Bob, som följde upp med att ta hem Finlands största lopp Finlandia-Ajo.
Tittar man längre tillbaka i segerlistan återfinns superstjärnor som Gidde Palema, From Above och Opal Viking.
Om vinnaren av årets upplaga når sådana höjder återstår förstås att se, men på startlinjen finns några av fjolårets bästa fyraåringar med Hambletonianvinnaren Perfect Spirit i spetsen.
Denne gjorde i rent hus i årgångsloppen under första halvan av säsongen då han tog hem Kungapokalen och Sprintermästaren.
Därmed var han också den som i första hand stod i vägen för Lucifer Lane.
Hästen som tränas av Thomas L Nilsson och körs av sonen Johan A Nilsson.
En duo som inte brukar figurera i de största loppen.
Räknar man bort Lucifer Lane så sprang Thomas’ hästar in cirka 150 000 kronor medan Johan körde 18 lopp, utan att placera sig bland de tre främsta, under 2018.
Men räkna bort Lucifer Lane ska man verkligen inte göra.
Det är något som både spelare och konkurrenter fått erfara under två glimrande säsonger på tävlingsbanan.

För familjen Nilsson har onekligen visat att man kan förvalta en stjärna när man väl fått fram en.
Lucifer Lane inledde karriären med att stapla segrar i enklare omgivning och avrundade treåringssäsongen med seger i Breeders Crown-finalen, värd 800 000 kronor.
Precis som vid genombrottet i Margaretas Tidiga Unghästserie fem månader tidigare var hästen spelad till över tio gånger pengarna.
I Kungapokalskvalet som fyraåring besegrade han blivande derbyvinnaren och storfavoriten Who’s Who, men gick nöja sig med femtepriset i finalen.
Bättre gick det i Sprintermästaren då Lucifer Lane stred med Perfect Spirit till mållinjen efter att ha serverats en drömresa av sin i sammanhanget orutinerade kusk.
Andra halvan av säsongen blev inte lika lyckosam, men triumfen i Najos Minne hemma på Örebrotravet visade att gnistan finns kvar och nu står hästen alltså inför årsdebut som femåring.
En årsdebut där han åter drabbar samman med Perfect Spirit.
- Vi är väldigt revanschsugna, vi har ju inte lyckats slå honom ännu, berättar Thomas L Nilsson som nyligen vässade upp formen i ett provlopp.
- Det var ingen officiell tidtagning, men hästen gick en snabb avslutning och kändes väldigt bra, pigg och alert. Han landade någonstans mellan 1.12-1.13 över 1 600 meter med full fart över mål sedan jag lyft ut från rygg ledaren 600 kvar. Det var det besked jag ville ha.
Hur har hästen utvecklats under vintern?
- Han har inte växt något på höjden, däremot har han blivit grövre. Vi fick ett litet bakslag för en månad sedan då vi fick behandla ett bakknä, i övrigt har det fungerat som önskat då han gått mycket tryckvagnsträning.
Är han lika väl förberedd som inför fjolårets årsdebut, då han vann i stor stil?
- Då hade han gått två provlopp, i år blev det ett tuffare intervalljobb istället. Totalt är han kanske lite lugnare tagen i år, men jag tror att han är redo att prestera bra direkt.
Vad har ni får ambitioner under året?
- Jag vet inte. Hästen har redan gett oss så pass mycket så vi har väl inga jättestora planer. Jag hoppas att han fortsätter att tycka att det är lika roligt att tävla, då borde han kunna tillhöra de bättre i sin kull ett tag till. Vi tar ett lopp i taget och har inte satt upp några direkta mål. Har man fått fram en sådan här häst på 40 år vill man vara rädd om honom. Samtidigt är det klart att jag har funderat kring vilka lopp som skulle vara lämpliga. Man har fått kika i lite andra propositioner mot vad man är vad vid den här tiden på året. Det är jättekul.
Har ni fått några inbjudningar från storloppsarrangörer?
- Ja, vi fick en inbjudan till Klosterskogen på lördag. Men då hade vi redan sett ut det här loppet på Färjestad.
Hur ser du på loppet, kan ni slå Perfect Spirit den här gången?
- Jag såg Perfect Spirit i årsdebuten på Örebro och måste säga att jag aldrig sett honom så fin, så det blir inte lätt. Men Lucifer var som sagt väldigt fin i sitt provlopp också.
Hur gör ni med utrustning och balans?
- Förutsatt att banan inte blir stenhård så kommer han att tävla barfota fram, han har väldigt fina hovar fram. Sedan sätter vi på trekvartsstängt huvudlag. Det hade han i både försök och final av Sprintermästaren och är det huvudlag han öppnat snabbast med. Över sprinterdistans måste vi vara med och gasa från start.
Vill du att han körs i ledningen?
- Det avgör förstås Johan och jag vet inte om det går att nå dit. Att komma förbi Eldorado B. blir inte lätt. Men skulle han ta ledningen så tycker jag att det vore kul att prova och försöka syna Perfect Spirit. Vi är som sagt revanschsugna efter förra året, säger Thomas L Nilsson.

Skapad: 2019-04-17