Handsome Brad är på väg att blomma ut

Handsome Brad är på väg att blomma ut till en riktig topphäst.
Ulf Stenströmer tränar och många vill därför göra jämförelser med Noras Bean som sprang in tolv miljoner.
- Det är ett par steg upp…men Handsome Brad närmar sig, säger Axevallatränaren inför lördagens guldfinal på Solvalla, tillika starten av Olympiatravet.

På lördag körs årets mest högklassiga travdag i Sverige med V75-finaler på Solvalla och flera lopp i storsatsningen Margaretas Tidiga Unghästserie.
Huvudloppet är förlagt till V75-6. Det är dags för Olympiatravet igen och på lördag avgörs årets första deltävling, som också är en final i gulddivisionen.
En jämn historia ”på pappret” som det brukar heta. Favorittrion ser ut att bli Handsome Brad, Milligan's School och On Track Piraten, där den senare handikappas av ett elftespår.
Ulf Stenströmers uppstickare Handsome Brad årsdebuterade med seger på Mantorp för två veckor sedan i hästens debut i gulddivisionen.
Sexåringen har begåvats med ett innerspår och det kan bli ledning från start till mål igen.
- Jag har faktiskt svårt att bedöma vilka som ska kunna utmana i starten. Elian Web är väl startsnabb och även Västerboonthenews. Men vi har en väldigt startsnabb häst vi också och visst hoppas vi på ledningen, säger Axevallatränaren.
Carl Johan Jepson laddade iväg Handsome Brad till fronten i guldloppet senast från ett tredjespår och fick vara riktigt bestämd för att svara ut Joakim Lövgren med Racing Mange. Efter 500 meter blev det ånyo tryck på tillställningen då Ulf Eriksson testade med Milligan's School.
- Enligt de officiella klockorna var det 1.04-tempo första 250 meterna i öppningen där och enligt en journalist som ringde mig gick det i 1.06-fart i 300 meter på bortre långsidan igen. Så hade han blivit lite slakare sista 200 meterna och slutat tvåa-trea hade jag haft förståelse för det. Nu vann han på ett sätt som gör att jag har stora förväntningar på honom i år, säger Ulf Stenströmer.

Olympiatravets final avgörs på Åby lördagen 27 april och där vill Stenströmer så klart vara med. Annars finns det inget direkt uttalat mål för Handsome Brad, annat än att man hoppas att hästen ska växa in i eliten i Sverige.
- Det får vara målsättningen det där att han ska växa in i gulddivisionen, då den är som vassast sommartid. Men det är ett steg han ska ta och bestämma själv i så fall. Han tog ett par kliv förra året och måste ta ett par till för att duga mot de bästa guldhästarna, säger tränaren.
Vintervädret ställde till det för stallet. Sandbanan där han bygger upp hästarna var omöjlig att hålla i schack.
- Det märks att mina hästar har tappat mycket nu när sanden inte varit riktigt som jag velat ha den de senaste åtta veckorna. Alla ligger efter utom Handsome Brad. Han avslutade året på bästa sätt och var fullt frisk och fräsch och trots att jag inte kunna ge honom den där perfekta vinterträningen så har det nog ändå passat honom på något sätt känns det som. Och det visade han verkligen senast också.
- Jag tror Calle (kusken) var lika nöjd som jag med årsdebuten. Han hade faktiskt både norsken och huvan oryckt. Västerboonthenews närmade sig men när han kom upp någon halv längd bakom såg det faktiskt ut som om min svarade.

Måndag morgon körde Ulf Stenströmer ett jobb i sanden med Handsome Brad som gjorde honom fnittrig av lycka - vilket framgår när intervjun görs.
- Nu var sanden helt makalöst bra. Och hästen också. Jag körde åtta intervaller med honom och han fick springa lite snabbare i ett par av dem. När vi kom in hade han knappt puls! Haha, ja formen sitter där i alla fall, det är ingen tvekan om det.
Handsome Brad var bra i årsdebuten och ska vara rejält framsatt till loppet på lördag med andra ord?
- Rimligtvis borde han borde gå framåt med det loppet i kroppen…även om jag tycker att han var jäkligt bra och kanske inte behöver gå framåt så mycket mer. Men det är elitloppsaktuella hästar med på lördag och det krävs att han är i ordning så klart.
Ändrar ni på något för att säkerställa starten?
- Vi får se efter värmningen hur vi kommer att lägga upp det. Men det kommer troligen att bli norskt huvudlag igen på honom. Skulle han vara mycket lugn och avslappnad kanske vi slänger på ett stängt. Men jag hoppas att vi tar ledningen oavsett vilket huvudlag vi har. Brad har tävlat bra i den positionen i många lopp. I övrigt barfota och med samma vagn som senast.
Alla jämförelser med din tidigare topphäst Noras Bean? Handsome Brad är också en egen produkt, född i Sverige och en häst som flyttat fram sina positioner sedan fyraåringssäsongen då han bland annat var tvåa i Kungapokalen.
- Ännu är det ett par kliv upp till Noras Bean som var uppe i guld redan som fyraåring. Han var med och högg i fem-sex år i högsta eliten och jag hoppas att vi ska få uppleva samma med Handsome Brad. Han närmar sig får man väl lova att säga.

Skapad: 2019-03-25