Stjärnkoll: Mellby Free

Snart börjar allvaret.
Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren.
Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2019.
Dagens stjärna: Mellby Free.

Fakta
Mellby Free
, sto, 5 år 
Starter: 14
Segrar: 9
Rekord: 1.11,3/2100a
Intjänat: 6 230 830 kronor
Hemmabana: Färjestad

Presentation: 
Hade en enastående säsong som fyraåring då hon vann Stochampionatet, blev trea i Derbystoet, tvåa i Europaderbyt, samt avslutade genom att vinna Breeders Crown-finalen. Hon sprang in drygt 6,1 miljoner som fyraåring vilket inget svenskfött sto har lyckats med tidigare i Sverige. Bara Cyber Lane är värre bland hingstarna med 6,9 miljoner kronor intjänat under fyraåringssäsongen. Mellby Free är en riktig vinnarhäst som har tagit nio segrar på 14 starter och aldrig varit sämre än trea.

Hur känns hästen för dagen?
- Hon mår bra. Hon fick vila ganska länge efter sista starten i fjol och sedan har hon tränat på ett par månader och känns fin. Hästen går bara lugnt i 1.35-tempo men ska börja gå lite fortare i nästa vecka.
- Hon hade en fantastisk säsong i fjol och var jättebra i alla de stora lopp hon var med i.

När startar hon nästa gång? 
- När hon känns klar och det kanske blir i maj någon gång.

Vilka förhoppningar och mål har ni inför säsongen?
- Vi tar den här säsongen lite som den kommer och tror att hon ska blomma ut som sexåring istället. Vi tar det här som ett test och det är alltid tufft att ta steget som femåring och möta de bästa när hästarna har tjänat så mycket pengar. Jag har ett litet drömhopp, eller mål, om att hon ska vara med i Europamästerskapet för ston, säger Björn Goop, som själv inte har kört lopp sedan han vann Gran Criterium de Vitesse med Readly Express den 10 mars. Anledningen är att Goop har opererat bort en binjure och därför inte kan köra lopp just nu. Såret är på 25 centimeter och han blir borta i en månad från tävlingsbanan.
- Det har gått bra och läker som det ska. Jag hoppas vara tillbaka och köra lopp igen den 15 april, säger Goop.

Skapad: 2019-03-25