Backegubben växlade ner sina äldre konkurrenter

En ”dumanmälning” och en kylig styrning.
Det var vad som krävdes för att Backegubben skulle få sitt genombrott som äldre.
- Jag sa åt honom en gång 250 kvar, sedan var det över, mös ägaren, uppfödaren, tränaren och kusken Björn Karlsson.

 

Klart minst meriterad i fältet både vad gällde pengar och antal starter.
Det var förutsättningarna som Backegubben ställdes inför i V86-3.
I en intervju inför tävlingarna kallade Björn Karlsson det själv för ”en riktig dumanmälning”, men spelarna hade ändå förtroende för ekipaget.
Och det visade sig rätt.
Karlsson slank ner i rygg på ledande Torpa Olea och fick luckan som på beställning.
Då växlade Backegubben ner sina äldre och mer garvade konkurrenter i ett nafs.
- Jag tyckte att det var en bra rygg att ha och trodde att det skulle spricka upp. Men jag trodde inte att han skulle vinna så lätt idag, mot de här hästarna. Jag sa åt honom en gång 250 kvar, sedan var det över, förklarade Björn Karlsson som inte drar sig för att jämföra sin femåring med stallets för tillfället största stjärna.
- Han är som en förnyad uppgraderad version av Tangen Haap.

 

En ännu större stjärna i familjen Karlssons stall var emellertid Nordgubben, som tränades av Björns pappa Kenneth.
En järnhäst som tjänade 5,5 miljoner kronor och vann 72 lopp på sin tid, men hade oturen att vara född samma år som fenomenet Järvsöfaks – som han aldrig lyckades besegra på 46 försök.
Om månne stod Järvsöfaks ännu mer i vägen för Nordgubben i aveln, då den senare bara fick två registrerade avkommor.
En av dem av har fått egna föl och den första hingsten efter Norm Tora är just Backegubben – som nu tog lite poetisk revansch genom att besegra fem av Järvsöfaks otaliga ättlingar.
- Det är lite orealistiskt egentligen. Hästen är så lugnt tagen, jag har inte pressat honom någonting, ändå bara lämnade han dem. Det är så lätt att vara travtränare och kusk när man har sådana här, sade Björn Karlsson.

 

Radarparet Daniel Redén och Örjan Kihlström är inte ovana vid att dominera ena halvan av V86-kvällarna.
Men då brukar det vara hemifrån Solvalla.
Den här onsdagen fokuserade duon istället på Bergsåker där Michelangelo Ås årsdebuterade på bästa sätt:
- Han var väldigt spänstig, mjuk och fin idag. Hästen gick jättebra till slut och vann med både tussar och norsken kvar. Det ska bli lite spännande att se vad han kan göra framöver, kommenterade Kihlström sedan han blåst hela fältet över upploppet efter en patenterad smygare.
En annan som lämnade sitt Solvalla var Erik Adielsson, som satte dit kulltoppen Attraversiamo utanför V86-kupongen och därmed fick överlåta tömmarna bakom egentränade Ritchie Ås till Anders Eriksson.
Den senare visade sig vara en mer än fullgod ersättare då han styrde till spets och kontrollerade loppet efter behag.
- Hästen visade förkylning efter senaste starten, så var han lite för dåligt tränad också. Men han har känts fin efter det så jag trodde på en bra insats, förklarade Hans Adielsson, som stått i otaliga vinnarcirklar både som trav- och galopptränare, men mer sällan i egenskap av tränarfar.
Anders pappa Ulf Eriksson såg sedan till att tränaren Magnus Träff fick revansch för favoritförlusten med Queer Fish då han spårade runt om med Twinkle Kronos.

Ytterligare en favorit som höll var Minnestads El Paso.
Dennis Palmqvist hade inte fuskat med träningen inför årsdebuten och sambon Rebecca Dahlén gjorde processen kort med konkurrenterna på sista bortre långsidan.
- Han såg ännu lite finare ut än vad jag trodde. Jag är supernöjd. Han står jättefint inne i bronsdivisionen så nu får vi nog prova det, förklarade tränaren.
Annars var det invändiga smygare som ledde till vinnarcirkeln.
Emilia Leo fann luckan från tredje inner bakom Håkan Berglund-tränade Chacha Sisu.
Carl Johan Jepson tog sig loss från ledarryggen med Fredrik Wallin-tränade Showtimejackflower varpå Jorma Kontio gjorde detsamma bakom Markus B Svedbergs Winner Bac.

Skapad: 2019-03-20