Antonsen avslutar äventyret Lionel

Efter två år i svensk träning är Lionel N.O. tillbaka i Norge.
På lördag startar han en ny säsong på hemmabanan Momarken.
En säsong som troligen blir världstravarens sista på tävlingsbanorna.
- Hans karriär har varit ett enda långt äventyr och jag vill väldigt gärna att vi avslutar det äventyret tillsammans, säger hästens tränare, ägare och kusk Göran Antonsen.

Lionel N.O. (V75-6) har tillhört världseliten i flera år. Bland den nioårige fuxens storloppstriumfer finns Olympiatravet, Prix de Paris och Prix de l’Atlantique. Han har gjort fyra starter i Prix d’Amerique, där han som bäst slutat trea, och i fjol vann han ett försök i Elitloppet innan han senare under säsongen åkte till USA och inkasserade sin hittills största prischeck som tvåa i VM-loppet. Solvallas Daniel Redén har tränat hästen de senaste åren men Göran Antonsen har suttit i tävlingssulkyn i stort sett hela tiden. Sedan januari har han även skött träningen.
- Det känns väldigt skönt att ha honom hemma igen. Han har inte stått hos mig sedan han åkte till Frankrike i början av femåringssäsongen, säger Göran Antonsen.
Varför valde du att ta hem honom igen?
- Jag tänkte att det här nog är sista säsongen och då vill jag träna honom själv. Han ska börja med lite avel också och vi har en avelsstation bara någon kilometer från gården.

Så nu är det både avel och träning som gäller?
- Han har inte börjat med aveln än utan bara testat den berömda bocken och det har fungerat fint.
En del tränare pratar om svårigheter med att kombinera avel med träning och tävling. Kan det bli ett problem senare i vår?
- Det där är väldigt individuellt. Till exempel hade Per Oleg Midtfjelds Cromwell sin absolut bästa säsong när han kombinerade avel och tävling. Och Lionel var väldigt lugn och sansad när vi var på avelsstationen så det ska inte vara någon fara.
Hur många ston ska Lionel betäcka i år?
- Vi hoppas börja med mellan 40 och 60 ston i år och så kör vi på för fullt från 2020.

Hur ser planen för tävlingssäsongen ut?
- Det finns ingen. Vi tar det här som en bonussäsong och han får bestämma helt själv. Allt beror på hur han presterar. Om han är lika fin som tidigare och fortsätter tycka att det är kul får han fortsätta.
Men exempelvis Elitloppet och Oslo Grand Prix måste finnas i tankarna?
- Självfallet finns såna lopp med i tankarna och inget skulle vara roligare än att få vara med på Solvalla och i Oslo igen. Men vi lägger inte upp någon direkt plan utan får ta ett lopp i taget och bestämma hur vi gör under vägen.
Hur känns han i träningen?
- Jäkligt fin! När man kör honom känner man med en gång att det är något speciellt och han har löst träningen väldigt enkelt och sett väldigt fin ut. Han är glad, spänstig och taggad.
Har han fått något snabbare jobb på banan?
- Jag körde 1 600 meter med honom på Momarken i lördags. Det var skitig bana, två-tre sekunder tung, och han joggade 1.18 med full spänst. Han var väldigt, väldigt fin och det var då jag bestämde mig för att anmäla honom till loppet på lördag. Han är klar för att tävla!

Hur ser du på lördagens lopp?
- Det är ett fint lopp med många bra sprinters och han är lite bortlottad (spår 9) i förhållande till Pastore Bob (spår 4). Jag hade varit mer segerviss om det hade varit 2 100 meter men nu är det kortlopp och det kan hända att vi hamnar för långt bak och inte hinner ikapp. Fördelen är att upploppet på Momarken är väldigt långt och sitter vi inom skotthåll kommer han avsluta väldigt fort. Jag har segerförhoppningar men han är nog mer ett platsbud än en tipsetta.
Hur ska han gå utrustad?
- Det blir fyra aluminiumskor och fasta skygglappar. Det har han bara gått med en gång förut och det var i Elitloppet. Och så blir det vanlig vagn. På Momarken är det inte så lätt att gå i tredjespår i slutkurvan med amerikavagn.
Vad säger du till V75-spelarna?
- Utan att nonchalera någon av de andra tycker jag på förhand att det står mellan min och Untersteiners häst (Pastore Bob), med lite fördel den med tanke på att han har lopp i kroppen och bättre spår.
Hur kul ska det bli att få visa upp Lionel för hemmapubliken på Momarken?
- Han har bara tävlat där två gånger och senast var för nästan fem år sedan. Vi har tänkt på att vi vill starta honom hemma men vi har inte fått det att passa. Men nu är vi där och jag hoppas att det kommer mycket folk. Det ska bli sol också så jag hoppas att många kommer och kollar.

Vilka förhoppningar har du på Tripsson Ö.K. (V75-4) i kallblodsloppet?
- Han tränar väldigt fint. Han har fått börja gå intervaller med varmbloden och svarat väldigt bra på det. Han står perfekt inne i loppet och nu planerar vi att ta av honom bakskorna. Det är ett stort plus för honom. Han möter tuffa konkurrenter men är tuff själv också. Någon het segerkandidat är han väl inte men jag hoppas att han är med bland de fyra-fem främsta och han ska med på kupongen om man garderar storfavoriten (Roli Eld).

Skapad: 2019-03-19