Kan han ta karriärens första seger på söndag?

En segstark franskfödd häst.
Men inte alls någon som gillar grovjobb.
- Vi har provat att köra i dödens en tre-fyra gånger och det har inte funkat alls så nu vet vi taktiken med honom, säger färske Solvallatränaren Alexander Nilsson om femårige Eblouissant inför söndagens Grand Slam 75-tävlingar i Eskilstuna.

På söndag är det Grand Slam 75 igen och Sundbyholmstravet i Eskilstuna är värdbana.
28-årige Alexander Nilsson är inne på andra året som proffstränare och jobbar i team med pappa Hans Nilsson i Taxinge, mellan Södertälje och Strängnäs.
Fyraåriga stoet Let It Go vann lopp för Örjan Kihlström på Solvalla i förra veckan och kapabla Dictionary (se bild) har kommit igång igen efter uppehåll med några starter för det lilla stallet.
- Jag funderar nog i samma banor som alla som håller på med det här. Det är klart att man vill ha så bra hästar som möjligt och vinna de roliga och lite större loppen, säger Alexander Nilsson.
Nilssons driver en liten uppfödning med ett sto i Frankrike. Sjuåriga stoet Dictionarys mamma Warrawee Jin är dräktig igen och står inackorderad hos Erik och Loes Dragt i Normandie.
Samma franska stall har fött upp femårige valacken Eblouissant. På söndagen jagar hästen karriärens första seger i GS75:ans andra avdelning.
Eblouissant tjänar fina pengar och formen är inte alls dum. Valacken har dock inte varit först i mål någon gång på sina 16 starter i livet. Däremot har det blivit fyra andraplatser och lika många tredjeplatser.

12 hästar är anmälda till söndagens lopp (GS75-2) över 1640 meter, med bilstart.
Eblouissant är en av flera kandidater i loppet där motståndarhästarna inte heller radar segrar. Segersnittet per häst når bara upp i dryga en och en halv segrar.
Maxime Marais kör hästen i loppet, utskrivet för lärlingar.
- Jag känner Maxime sedan några år. Han har kört Eblouissant två gånger nu och eftersom han gjort det bra får han fortsätta.
Senast hittade kusken ner i tredjeparet invändigt från ett tolftespår och Eblouissant spurtade till en tredjeplats i ett lärlingslopp på Solvalla. Nöjd?
- Ja, från det spåret var det bra att ge honom ett sådant lopp. Hästen har fin inställning men det är ingen som ska göra grovjobbet. Vi har provat att köra i dödens en tre-fyra gånger och det har inte funkat utan det är lopp ”på rulle” (väntan på speed) han ska ha.
Varför har det inte lyckats hundra någon gång för hästen?
- Ja, han visar i alla fall ingen dålig moral. Kanske är han lite sävlig, mera segstark. Men de gånger han får de fina loppen gör han alltid bra ifrån sig. Så han är väldigt nyttig.
Kan han ta karriärens första seger på söndag?
- Jag är inte jättepåläst på motståndet. Men som det känns, får han sitt lopp ska han absolut kunna hävda sig i ett sånt här lopp. Han tränar jättebra och känns fortsatt fin hemma och håller sig väldigt fräsch och fin också. Det är en fin löphäst och det är verkligen ingen omöjlighet att han vinner lopp när som helst, slutar färske Solvallatränaren Alexander Nilsson.

Skapad: 2019-02-14