Ibelieveinamerica tillhör segerbuden

Från början var han en latmask som inte lovade något extra.
Men när han började tävla visade han en helt annan gnista.
Färske V75-vinnaren Ibelieveinamerica (se bild) tillhör segerbuden när han på onsdagen går ut i V86 på Jägersro.

Ibelieveinamerica (V86-3) har vunnit närmare hälften av de lopp han ställt upp i. Sin åttonde och senaste seger tog han i V75 på Axevalla på nyårsafton. Via en respektingivande långspurt vann han överlägset.
- Det var makalöst roligt! Och på nyårsafton dessutom. När vi kom hem hade grannarna lagat middag åt oss och champagneflaskan stod redo, så det var väldigt rolig, säger Louise Frumerie.
Amatörtränaren är tillsammans med sin sambo Mathias Alm både uppfödare och ägare till Ibelieveinamerica. Men från början trodde de kanske inte att hästen skulle få dem att skåla i champagne.
- Han var inte så värst märkvärdig som unghäst. Men otroligt snäll. Så vi lånade ut honom till en granne som jag ville försöka få in i travet. Hon hade aldrig kört häst men hon hoppade upp och drog iväg och det gick bra. Sedan tog hon både B-tränarlicens och montélicens med honom.
Grannen, Malin Larsson, blev väldigt förtjust i Ibelieveinamerica och när hon gifte sig drog han brölloppsvagnen. Men den nybakade amatörtränaren tyckte att hennes lärohäst var väl lat och skaffade sig istället en egen häst att träna. Den där latheten var emellertid som bortblåst när det blev allvar för Ibelieveinamerica.
- Två veckor senare kvalade han på ett otroligt sätt och sedan debuterade han några veckor senare och var precis hur bra som helst, berättar Louise Frumerie.
Då var hästen fyra år och han inledde tävlingskarriären med tre raka segrar. Totalt vann han fem av sju starter under sitt debutår. Som femåring vann han i fjol 3 av 13 lopp och tog ytterligare fem topp tre-placeringar.

Louise Frumerie har varit amatörtränare sedan början av 00-talet och sedan 2003 håller hon och hennes sambo till på en liten gård utanför Varberg. Innan hon började träna hästar själv arbetade hon i travstall och hon tillbringade även mycket tid i sadeln. Men det tvingades hon sluta med efter en olycka.
- Jag fick en häst över mig som trampade sönder ett knä fullständigt. Det opererades fem gånger och jag gick på kryckor i flera år. Det var en stor sorg när jag inte kunde fortsätta arbeta med hästar och rida på samma nivå som tidigare. Det var en fruktansvärd tid i mitt liv.
I dag jobbar Louise Frumerie som ansvarig på häst- och djuravdelningen i en Granngården-butik och genom att hela tiden arbeta efter kroppens villkor har hon hittat balansen mellan hästarna och jobbet.
- Först tränade jag sönder knät och gick med ständig inflammation, men när jag började jobba och gick på helt släta golv utan att kunna pressa mig så hårt la sig inflammationen och knät blev bättre. Vissa dagar kan jag fortfarande ha för ont för att jobba, men man måste lyssna på sin kropp och inte ställa för stora krav på sig själv. Det hoppas jag att andra också kan ta till sig, att det går men att man får lägga allt på en lagom nivå.

I dagsläget tränar Louise Frumerie fyra hästar. Sambon Mathias, som också har amatörlicens, hjälper till med träningen men han arbetar även som hovslagare och hans uppgift i travrörelsen är i första hand att köra hästarna i lopp. Samt att döpa de egna uppfödningarna.
- Mathias är väldigt förtjust i Gudfadern-filmerna och har döpt många hästar efter dem. Det har blivit lite av en grej det där och ”I believe in America” är öppningsrepliken i den första filmen.
Några träningsförutsättningar som kan jämföras med stortränarnas mångmiljonanläggningar finns inte på gården men Louise Frumerie jobbar efter devisen ”man tager vad man haver”.
- Vi har en åker här utanför som vi har lagt sand på och där kör vi. Och om inte underlaget är bra kör vi någon annanstans. Jag känner mina hästar väldigt väl och vet redan när jag kör ut vad de kommer ha för puls när jag kör in igen. Jag känner i tömmarna hur trötta de är och anpassar träningen efter det.

Ibelieveinamerica skulle ha startat i V75 på Jägersro 12 januari men ströks ur loppet.
- Det var inget allvarligt. Han fick bara en liten febersläng och fick ta det lugnt i några dagar. Sedan har han tränat på och han känns jättebra. Jag tror att formen är lika bra som senast.
Det är jackpot på V86-spelet och åttarättspotten beräknas uppgå till 14 miljoner kronor. Ibelieveinamerica har spår tre bakom startbilen över distansen är 2 640 meter och han kan mycket väl bli ett av namnen på den vinnande raden.
- Han är inte speciellt startsnabb och kommer ibland punschigt på det i loppen, men när det blir tempo och han får gå med i ryggar är han alltid väldigt stark till slut. Men om loppet blir låst och går långsamt blir det svårare. Han är inte känslig för banunderlag så blir banan dålig som senast gynnas han gentemot konkurrenterna. Jag är fett dålig på att tippa men hästen är i bra ordning och eftersom han ofta är med där framme kan han vara bra att ha med på kupongen.

Skapad: 2019-01-28