Hedberg två intressanta hästar till start

Han har inlett det nya året lika bra som det förra slutade.
Efter dubbelsegern i V75 på Nyårsafton har Pär Hedberg två intressanta hästar med i Grand Slam 75.
- Båda två duger långt och ska kunna vara med och göra upp om det. Får Fredric Palema ledningen säljer han sig dyrt, säger Hedberg.

Axevalla-tränaren avslutade fjolåret på bästa sätt med en dubbelseger i V75 på hemmaplan. Det var på Nyårsafton och det var Åke Svanstedt som styrde in Diva Deo och Dream Night Palema till seger. Pär Hedberg jobbade hos Svanstedt i 13 år innan han blev egen tränare. Nu blev det lyckat när hans läromästare ordnade en dubbelseger i V75 till sin tidigare lärling.
- Det var riktigt häftigt och allt blev lite speciellt såklart. Verkligen jätteroligt och man såg på Åke att han tyckte det var kul också. Han verkade väldigt nöjd, säger Pär Hedberg.
- Jag började jobba hos Åke år 2000 när han var på Bergsåker. Sedan följde jag med flytten ner till Bjertorp och var kvar honom tills han drog till USA 2013. Det var en väldigt rolig och lärorik tid. Det mesta jag har lärt mig inom det här har jag lärt mig av Åke.

Pär Hedberg är privattränare åt Karl-Erik Bender, stall Palema, och har 27 hästar i träning. I fjol sprang de in 3,6 miljoner kronor, vilket var lika mycket som året innan dess. Stall Hedberg ligger runt 20 i segerprocent på hästarna och det nya året har börjat på bästa sätt med flera segrar.
- På det stora hela var det ett bra år i fjol, även om det var några perioder där när hästarna inte var friska. Men så är det för de flesta, det är svårt att köra ett helt år utan sjukdomar i stallet.
- Det känns bra inför det här nya året. Det finns flera hästar i stallet som har potential för att kunna ta ett par steg till.

På söndag avgörs Grand Slam 75 på Örebro-travet. Omgången kryddas av en jackpot med 6,5 miljoner i potten. En ensam vinnare är som vanligt garanterad 15 miljoner kronor om man är ensam med sju rätt. Pär Hedberg åker till Örebro med två hästar och tycker att båda ska räknas på miljonspelet. Först ut är Fredric Palema, en fyraårig valack som har gjort tre starter och kommer med två raka tredjeplatser. Sedan har han även med Bålsta Palema i GS75-avslutningen. En häst som är en av få som har lyckats besegra självaste Readly Express som treåring. Så här kommenterar Hedberg hästarna.
- Fredric Palema (GS75-4) gjorde en start i somras men var inte riktigt färdig då. Han fick träna på ett tag till och nu är han på rätt väg. Hästen har gjort två bra lopp och kommer mer och mer. Senast fick han en tuff resa utvändigt om ledaren och var ursäktad, men höll bra. Det är en rätt så rejäl häst som det finns lite nerver i. Han är någorlunda kvick ut och även om femtespåret inte är optimalt så är det inga springspår utvändigt. Skulle han komma till ledningen och hålla tempot hela vägen tror jag att han säljer sig dyrt. Inga ändringar, skor, öppet huvudlag och vanlig vagn, säger Pär Hedberg.

- Bålsta Palema (GS75-7) är en kapabel häst men det har inte varit rätta trycket i honom på slutet. Han känns väldigt fin i träningen och vi har inte hittat några fel på honom efter senaste starten. Gången innan dess var det dålig bana på Axevalla och då var han trea på linje med vinnaren i mål. Det var samma dag som de stängde av banan och avbröt tävlingarna efter hans lopp. Han har mycket kunnande i sig men efter några tveksamma insatser så känns han såklart svårbedömd. Hästen är som sagt stark och fin i jobben och vi får hoppas att formen kommer i loppen också.
- Läget med spår fem bakom bilen är perfekt och han är hygglig ut från start. Det är inte de snabbaste hästarna invändigt och vi får se hur Micke (Mikael J Andersson) tänker och lägger upp taktiken. Skor runt om, vanlig vagn och sedan har han gått både med öppet huvudlag, kupor och med norskt huvudlag, men det sistnämnda funkar inte längre. Vi får se vad det blir för huvudlag den här gången.
Vem är bästa chansen?
- Båda två ska kunna vara med och göra upp om det men Fredric Palema känns kanske lite hetare för dagen.

Skapad: 2019-01-17