Lindas bästa kompis ledde runt om

Känslorna svallade över efter lördagens gulddivision på Jägersro.
Hästskötaren Linda Sundberg selade ut sin ögonsten för sista gången och det blev överlägsen seger.
- Dante Boko (se bild) är min bästa kompis, sa topphästens följeslagare som efter elva år i stall Kolgjini ska byta jobb.

Med tårarna rinnande nerför kinderna tog Linda Sundberg emot hedershästen Dante Boko efter lördagens huvudlopp i Malmö. Hästskötaren har sett otaliga av sina skötebarn vinna genom åren hos Lutfi och Adrian Kolgjini och med Dante Boko har hon fått uppleva mycket. Men nu lider tiden i ett av Sveriges mest framgångsrika travstall mot sitt slut.
- Det är jättejobbigt, jag kan inte prata... Hästarna har gett mig jättemycket. Jag har fått uppleva sjukt mycket mer än vad jag hade väntat mig, sa Linda Sundberg.

I loppet bombade Dante Boko till ledningen från spår fem bakom startbilen och därifrån gick han undan till smått överlägsen seger med sin tränare Adrian Kolgjini i sulkyn.
- Det var blandade känslor över mållinjen. Det var sista gången Linda selade ut hästen i lopp och det här var ett tack för de elva år hon har jobbat hos oss, sa Adrian Kolgjini.
Det var nioårige Dante Bokos 25:e seger i 92:a starten och med 8,4 miljoner kronor på vinstkontot visar han inga som helst tecken på att gnistan håller på att slockna.
- Den här hästen är gammal men det skiter han fullständigt i och det är Lindas förtjänt till 90 procent. Att en gammal valack är i det här skicket ska bara skötaren ha en stor eloge för, sa Adrian Kolgjini innan han gav Linda Sundberg en björnkram.
För Linda Sundberg väntar framledes jobb på ett rehabiliteringscenter för hästar.

Olle Rols såg kaxig ut utvändigt om ledaren Västerbo Exact i silverdivisionens slutkurva men den sistnämnde hade krafter kvar och stegade undan till enkel seger, karriärens första i V75.
- Otroligt jäkla skönt! Det har varit tillfälligheter att han inte har vunnit tidigare men nu blev det normal öppning och då är han inte lätt att tas med, sa Johan Svensson som äger och tränar hästen tillsammans med Roger Persson i Halmstad.
Ledning från start till mål var segerreceptet även för Dolan Spring i bronsdivisionen. Men det var nära att hästen själv ställde till det för sig.
- En jättefin och trevlig häst på alla sätt och vis men han tappade stilen lite sista 100 i dag och det var faktiskt inte långt ifrån att han galopperade, sa segerkusken Stefan Söderkvist.

I långloppet blev det favoritseger genom Joakim Lövgrens Sevilla och även i stoloppet fick favoritspelarna jubla när Peter Untersteiners Ofelia O.E. skar mållinjen som etta. I klass II körde René Jonassen egentränade Cody till seger och i det avslutande klass I-loppet var det dags för Joakim Lövgren igen när hans Staro Leonardo spurtade förbi favoriten Harran Boko.

Skapad: 2019-01-12