Myllymaa har fått en rivstart

Laura Myllymaa har fått en rivstart som färsk proffstränare.
Efter V75-segern med Othala på Nyårsafton bjuder hon på en ny vinnare i V86-jackpoten.
- Neverendingdream känns fantastisk. Det är spets och slut, säger hon.

Laura Myllymaa, 36, plockade ut sin proffstränarelicens 1 december i fjol och tillhör Halmstadtravets tränarkår. Hon håller till i Simlångsdalen tillsammans med sin sambo Christian Fiore som kör hästarna i loppen. Laura har tidigare jobbat hos Petri Puro där hon bland annat skötte om stjärnor som Cash Crowe (se bilden) och D.D.’s Hitman.
- Jag var hos Petri Puro i tre år och var hans högra hand. Innan dess var jag i Italien i flera år och jobbade med hästar, säger Laura Myllymaa.
- Petri har lärt mig mycket om svensk travsport och jag kände att det kändes som ett rätt beslut att bli egen tränare nu efter att ha jobbat länge hos olika tränare.
- Backträning var nytt för mig som Petri använder sig utav men egentligen gillar jag inte det. Jag använder mig av träning på rakbana och rundbana av mina hästar, fortsätter finskan.

Laura Myllymaa har elva hästar i träning, det är åtta på träningslistan men tre har tillkommit senaste dagarna. Framgångarna har inte låtit vänta på sig sedan hon kvitterade ut proffslicensen och antalet hästar i stallet lär utökas om det fortsätter att gå lika bra som det har börjat. Othala vann direkt sedan Laura blev proffs och följde upp med att ta andra raka segern när hon vann i V75 på Nyårsafton. Detta efter en resolut styrning av Christian Fiore som attackerade direkt från tillägg och styrde tidigt till ledningen.
- Hästen hade känts så otroligt fin att jag visste att det skulle bli svårt för de andra att fånga henne om hon kom till ledningen. Det var väldigt roligt att hon vann för hästen är så fin nu, säger Laura.
Othala startar på nytt på lördag i V75 på Jägersro på lördag från spår fem i den första avdelningen.
- Jag hade inte tänkt att starta henne först för vi siktar på V75 i Kalmar i slutet av januari. Men hästen känns så fräsch och fin i träningen och är i toppform att vi startar där också. Det är sista året som hästen tävlar, hon är nio år nu.

En annan häst som finns i Myllymaas stall är Neverendingdream. Hästen har tidigare varit hos fem olika tränare, och förvisso tävlat bra med blandade resultat, men verkar ha tänt till i sin nya regi. Neverendingdream gjorde första starten för Halmstadtränaren den 20 december på Åby och blev då tvåa från rygg på ledaren. Nu ska hästen vara ännu bättre med loppet i kroppen och ändrad balans, enligt Laura. Neverendingdream startar på Åby i onsdagens V86-omgång som kryddas av en jackpot. En ensam vinnare beräknas kunna ta hem tolv miljoner kronor enbart på åtta rätt. Neverendingdream har ett smaskigt läge med innerspår bakom startbilen över kort distans. Hästen är helt bortglömd i skrivande stund.
- Neverendingdream (V86-3) är en av mina favorithästar. Han älskar att träna och tävla och han gillar mig, ha,ha. Han blir aldrig trött och det är en fantastisk häst att träna, säger Laura Myllymaa.

- Han var bra i loppet senast men inte perfekt. Han var lite för tung i balansen och hade lite problem i svängarna. Det gick bättre på rakorna. Nu har vi ändrat balansen som blir lättare den här gången.
- Jag var inte så positiv inför förra starten men det är jag nu. Hästen har blivit bättre och bättre och tränar riktigt bra. Han ligger lågt i puls och känns väldigt fin. Han är mycket startsnabb och konditionen är så bra att jag vill se honom i ledningen nu. Startspåret är perfekt på Åby och jag tror att han springer en 1.12-tid om det behövs.
Hur bra chans tror du på?
- Det är spets och slut, säger Laura på svenska och skrattar.
- Jag har varit i Sverige i fyra år och lärt mig lite av språket även om jag helst pratar engelska.
- Så fin som hästen känns hoppas och tror jag på seger.

Skapad: 2019-01-08