Zenit Brick vann ohotad

2017 blev han landets segerrikaste V75-häst.
2018 fick han nöja sig med bronset.
På lördagen satte Zenit Brick tonen för 2019 när han utklassade motståndet i Zoogins lopp under årets första V75-omgång.
- Hästen kändes jättefin med gott om krafter kvar, konstaterade gästkörande Örjan Kihlström.

På förhand var det en match mellan den svenske V75-kungen och den norske världsartisten.
Två vinterspecialister där den förre har radat lördagssegrar medan den senare tampats mot världseliten i Paris.
Men det blev ingen riktig match när Bergsåker bjöd in till årets första V75-omgång.
Utrustad med ett kupat stängt huvudlag visade Zenit Brick förbättrad startsnabbhet och svarade utan problem ut sin antagonist från start, även om själva startögonblicket gav onödig dramatik då Kihlström inledningsvis placerade sin häst i fel spår bakom bilen.
Lionel N.O. anslöt omgående på utsidan, men förmådde aldrig bjuda upp till kamp.
- Nyckeln var väl på förhand att hålla ut Lionel och det lyckades. Min häst kändes pigg och Lionel kanske inte hade sin bästa heller, då blev det enkelt, konstaterade Kihlström om åttaåringen som varit landets segerrikaste V75-häst de senaste två åren med sju triumfer 2017, fem i fjol och nu alltså en 2019.

Däremot skapade Lionel N.O:s prestation frågetecken kring satsningen mot ett fjärde raka Prix d’Amerique.
Hästen såg glimrande ut före start, men i loppet syntes det tidigt att han inte skulle orka utmana Zenit Brick.
- Hästen var rätt och slätt inte på topp. Jag vet inte orsaken, han fungerade väldigt fint, men jag kände redan i näst sista sväng att det inte var något tryck i honom. Han bara fullföljde i sin fart, förklarade körande ägaren Göran Antonsen som emellertid inte ville se några spöken inför vinterns stora uppgift.
- Jag har en av världens bästa tränare som säkert kommer att finna vad det är. Sista söndagen i januari tror jag att både Lionel och Propulsion kommer att vara med i tätstriden.
Vad gäller debaclet från start ville inte Antonsen kritisera sin baneman.
- Vi fann inte vårt spår förrän 50 meter före start, men det påverkade ingenting.

För Kihlström var segern mellanspelet i ett V75-hattrick och ett utmärkt utgångsläge för att försvara sin titel som landets tvåbente V75-champion.
Han inledde omgången bakom Reijo Liljendahl-tränade Exclamation Mark och avslutade den med Stefan Melanders Vincent Chase.
Den senare hann dit från den sällsynta vinnarpositionen femte par invändigt sedan ledande Crackajack dragit undan i hårt tempo i front.
Det innebar även att Stefan Melander är obesegrad som V75-tränare under 2019 då Ulf Ohlsson skött sina kort bakom Disco Volante som spårade runt om i läcker stil.
Samma väg till vinnarcirkeln tog Oskar Kylin-Blom när han visade hur man utnyttjar förmånen att få volta ensam på springspår och skickade Krister Jakobsson-tränade Isolde till front i stoloppet.

Känslosamt blev det efter Kvisslebruns lopp för kallblod då en smått rörd Jan-Olov Persson förklarade sin kärlek till Bellfaks sedan han serverat denne en drömlöpning från tillägg i en galoppfylld tillställning.
- Jag tycker om den här hästen så mycket. Det är sällan man får köra en häst med sådan motor, den här har riktig motor. Så hjälper det ju till att han är efter Järvsöfaks, förklarade Persson som fick hästen i träning för ett år sedan.
- En fantastiskt härlig häst. Jag måste berömma Jenny Persson som sköter honom, hon har gjort ett fantastiskt jobb. Hästen hade haft tre gaffelband då han kom hit. Får vi det bara att fungera framöver så kan det bli skoj, sade landets kallblodskung.

Att utdelningen trots dessa favoritsegrar drog upp i 667 097 kronor för sju rätt kan vinnarna tacka Per Linderoth för. Henrik Larsson-tränade Pecorino serverades en optimal smygare på innerspår vilket resulterade i årets första V75-knall, näst minst spelad i loppet med en procent av insatserna i ryggen.

Skapad: 2019-01-05