Svanstedt dominerade årets sista travdag

Numera USA-stationerade Åke Svanstedt ordnade miljonregn över V75-spelarna när han på nyårsaftonen gästspelade på sin forna hemmabana Axevalla.
- Nu har vi två anledningar att ta ett champagneglas i kväll, sa hemvändaren som vann totalt fyra lopp under dagen.

Efter ännu ett framgångsrikt år i Nordamerika är Åke Svanstedt i Sverige för jul- och nyårsfirande. Det senare förgylldes av en framgångsrik dag på tävlingsbanan där Åke Svanstedt fick förtroendet bakom sin tidigare lärling Pär Hedbergs hästar. Hemmatränaren hade ställt i ordning och Åke Svanstedt skötte uppdraget med bravur. Sedan han värmt upp med segrar bakom Hjalle Palema och Sara Palema satte han i tur och ordning dit Diva Deo och Dream Light Palema i V75.
- Det har varit en bra dag, konstaterade segerstaplaren, vars fullträff med Diva Deo i allra högsta grad bidrog till att V75-året avslutades med miljonutdelning.
Det var så kallad multijackpot och trots att så många som 49 inlämnade system innehöll den rätta raden betalade sju rätt 1,2 miljoner kronor. Diva Deo var endast treprocentare på V75-spelet och fick utdelningen att dra i höjden när hon säkert höll omgångens största favorit Stonewashd Diamant bakom sig.
- Det var kul det här. Hästarna var starka och kämpade bra till slut, sa Svanstedt.  

Men precis allt gick inte som på räls för Åke Svanstedt. I V75-1 spelades han till favorit med X.L.Bygg Palema men när italienaren tillika Halmstadlärlingen Christian Fiore satte allt på ett kort och via tredjespår blåste till ledningen med Othala på den första bortre långsidan galopperade X.L.Bygg Palema i blotta förskräckelsen. Othala tuffade sedan på där framme och lämnade aldrig konkurrenterna skuggan av en chans.
- Helt fantastiskt! Det här är min första V75-seger som tränare så det är väldigt roligt, sa Halmstadtränaren Laura Myllymaa och önskade alla åhörare gott nytt år.

Rikard Svanstedt fick precis som pappa Åke lämna Axevalla som en vinnare. Efter ett lopp i kön avslutade Baron Gift starkt och höll undan knappt men säkert före skuggande Michelangelo Ås.
- Det var skönt så klart. Han var lite flegmatiskt och jag hade svårt att tro på det under vägen, men han tog fram skallen i dag, sa hemmatränaren.

Överraskningen Ibelieveinamerica gav också V75-utdelningen en rejäl skjuts när han från invändig position långt ner i kön lyckades hitta fri passage och spurta till seger. På V75 var hästen endast spelad på fem procent.
- Det bara löste sig. Det kom lite luckor att gå ut i och det blev helt perfekt. Känslan inför loppet var att han skulle kunna göra ett sånt här lopp men det är hysteriskt svårt att ha tur och komma till. Vi har haft lite stolpe ut på slutet tycker jag så det här var gött, sa segerkusken Mathias Alm vars sambo Louise Frumerie tränar hästen.
- Louise gör det mesta av jobbet i stallet. Jag är mest assisterande lallare, hovslagare och lånekusk, sa Alm.
Övriga V75-lopp vanns av Catrin Fajerssons Sobel Photo (Stefan Söderkvist) och Peter Untersteiners Zeeland Kronos. På lördag går startskottet för det nya V75-året på Bergsåker, där bland annat topphästarna Lionel, Zenit Brick och Nimbus C.D. ska göra upp i gulddivisionen.

Skapad: 2018-12-31