Vi har fått en nytändning

Tommy Karlstedt, 33, har fått en drömstart med sin tränarrörelse efter köpet av Dunevad gård.
Hästarna gör succé i loppen och på lördag kan han vinna V75 på hemmabanan Åby.
- Vi har fått en nytändning och det känns väldigt inspirerande. Jag kommer med två hästar i toppform och Am I Wrong kan vara med och göra upp om segern, säger Karlstedt.

I oktober gjorde han klart med köpet av den stora travcampen Dunevad Gård, som ligger i Fotskäl i Marks kommun. Tommy Karlstedt är inne på sitt sjunde år som travtränare och var tidigare verksam på gården Veka utanför Falkenberg. Men det har varit några tuffa år för Tommy som proffstränare, även om inkörda pengar har ökat för varje säsong.
- Det började ganska väl och de två första åren var ändå positiva. Sedan fick vi sjukdomar på hästarna och vi fick dem inte friska. Då ledsnade kunderna och vi fick göra förändringar i vardagen för att komma på rätt köl igen, säger Tommy Karlstedt.

Efter köpet av Dunevad Gård är det onekligen på rätt väg för Tommy och hans verksamhet. Efter flytten av hästarna dit i oktober har det blivit fem segrar på sex starter och en tredjeplats. En riktig drömstart med andra ord.
- Det har blivit ny luft under vingarna för oss allihop. Jag har absolut inget negativt att säga om gården vi var på innan men det är nya rutiner och nya banor och ny miljö. Hästarna har verkligen svarat bra på det och det känns såklart bra för mig och min sambo när vi har gjort en sådan här storsatsning. Man blir piggare och gladare och det känns inspirerande, menar Tommy.
- Det är en jättefin anläggning och träningsmöjligheterna är kompletta med sandbana, väldoserad tusenmetersbana, rakbana och skogsslingor. Det känns jätteroligt att hästarna har vunnit så många lopp redan för vi har knappt en handfull starthästar. De har verkligen levererat och gjort vad de har kunnat. De har svarat bra på att vi har ändrat upplägget för dem med nya rutiner.

- Gården ligger bra till och det är 40 minuters bilväg till Göteborg. Robert Bergh är granne och fågelvägen är det 900 meter mellan oss. Jag har fått 18 ettåringar i träning av Robert för inkörning och uppträning och det kändes jättekul att få den möjligheten.
- Men sedan är ju tanken att jag vill gärna hyra ut en del av gården till någon annan tränare för jag fyller inte upp alla 90 boxarna själv, säger Karlstedt som har 35 hästar i träning.
Innan Tommy Karlstedt drog igång proffstränarkarriären jobbade han hos pappa Ralf Karlstedt, samt i flera år hos Hans Adielsson och Kari Lähdekorpi. Då ansågs Karlstedt som en av de största talangerna och ett stort framtidsnamn inom sporten då han vann mycket lopp, bland annat Lärlings-SM..
- Jag var i unga år hos farsan men det är tiden hos Hans som har präglat mig mest. Sedan fick jag köra mycket lopp åt Kari och vara med på ett annat koncept också, säger han.

På lördag är det V75 på Tommys hemmabana Åby och omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 48 miljoner kronor enbart på sju rätt. Karlstedt har två hästar till start, båda i samma lopp, och han tycker att en av dessa har möjligheter att vinna. Det är Am I Wrong som ståtar med två raka segrar.
- Am I Wrong (V75-6) var jättebra när hon rundade ett helt fält från spår 13 näst senast men senast var det en rejäl förbättring när hon vann på 1.11,8. Hon gick utvändigt sista tusen och krigade till sista blodsdroppen och det var det bästa lopp som hästen har gjort. Hon visade ett par växlar som hon inte har gjort tidigare. Efter en sådan prestation blir man ju sugen att prova i V75 även om det är mycket tuffare emot nu. Men skulle hon göra om prestationen från senast tror jag att hon är med och slåss om segern.
- Spår sex är lite långt ut bakom vingen men samtidigt är hon rätt så kvick iväg. Skor runt om nu är inget som jag känner mig nedslagen av, även om hon brukar gå barfota. Det troliga är att det blir jänkarvagn på lördag. Hon har gått i den vid flera tillfällen tidigare så det är inget nytt, men gentemot de senaste starterna är det en ändring.

- Amphibian Madness (V75-6) vann näst senast på Axevalla och satt då i femte utvändigt samtidigt som de körde 1.19 första 1500 metrarna. Hon gjorde en duktig svepning på sista långsidan och krigade hela vägen in i mål. Att spurta i maxfart i sjuhundra meter har tidigare inte varit hennes melodi. Hon var bra även på Mantorp senast som trea när hon spetsade från bricka sju bakom bilen på en bana som var riktigt krävande. Hon låg på under loppet och gjorde av med krafter men krigade ändå hela vägen in på linjen. Spår tolv i V75 är väldigt tufft och det måste bli rejäl överpace. Inga ändringar, förutom ny kusk, även om André har kört henne tidigare. Jag kommer med två hästar i toppform i alla fall, säger Tommy Karlstedt.

Skapad: 2018-12-10