Månprinsen A.M. levde upp till sitt favoritskap

Två stora V75-profiler.
Två tunga favoritskap.
Zenit Brick och Månprinsen A.M. levde upp till alla förväntningar under Bergsåkers regnplågade decemberomgång.
- Jag hade en plan och den lyckades precis, förklarade Gunnar Melander var prins blivit hela landets kallblodskung.

Om Gunnar Melander hade en plan med lördagens lopp så har han haft detsamma genom hela Månprinsen A.M:s makalösa karriär.
Under sin debutsäsong som treåring startade hästen 15 gånger.
Därefter har han matchats mer sparsamt och aldrig gjort fler än 13 starter per år och ändå sprungit in över miljonen varje säsong sedan 2014.
Och förmodligen har hästen aldrig varit bättre än som elvaåring, vilket speglas i att han haft sin främsta säsong sett till insprungna pengar.
Lördagens triumf i Brimsguttens Minne var värd 200 000 kronor och tog via ett förutbestämt avancemang.
- Jag tänkte redan i värmningen att jag ska fara 1 400 kvar, banan kändes fast och fin där och då är de inte beredda när jag kommer så att ingen far ut före, förklarade Melander som styrde fram utvändigt om ledande Järvsöodin och bevakade sin position.
- Jag hade kunnat ta över ledningen 900 kvar, men tyckte att det såg tyngre ut på innerspår, så vi väntade bara till upploppet. När det är så här kladdigt vet man aldrig när energin tar slut, men det är en bra häst… En fantastisk häst.
Nu får travpubliken vänta minst tre månader på att se om Månprinsen kan bevara sin position på kallblodstronen även som tolvåring.
- Nu far vi hem och tränar, så kommer vi ut till vårdagjämningen plus minus en vecka, lovade Gunnar Melander.

 

En häst som knappast lär vila de närmaste månaderna är Timo Nurmos vinterspecialist Zenit Brick som återfunnit den form som gjorde honom till landets segerrikaste V75-häst under 2017.
Lördagens seger innebär att han skuggar Propulsion i kampen om samma titel i år.
Den senare fanns inte med bland motståndarna i Hilda Zonetts lopp, men det gjorde däremot On Track Piraten – landets segerrikaste V75-häst genom tiderna.
Den gamle V75-kungen gick ett rasande upplopp långt ut i banan, men kom aldrig farligt nära den nye som övertagit ledningen vid varvningen för Mika Forss.
- Piraten kom jättefin sista rakan, men det fanns lite krafter kvar. Jag bara tittade och väntade på mållinjen. Hästen blir lite bättre för varje år och idag kändes han superfin, berömde segerkusken.

 

Med dagens två tyngsta favoriter i mål försvann i princip chansen till mångmiljonutdelning och sedan Robert Bergh reglerat fältet utanpå ledaren med Yrr var värdet trots jackpotpåslag bara dryga femhundringen efter fem avdelningar.
Det inkluderade Importedfrmdetroit som av sin tränare Markus Pihlström utsågs till ”dagens mest understreckade häst” i förhandssnacket. Det visade sig finnas täckning då den slutlige 15-procentaren krigade ner Donners Am över upploppet.
- Jätteroligt, men jag trodde att han skulle avgöra enklare, slog tränaren fast.
I sjätte avdelningen kom emellertid knallen signerad Kevin Oscarsson och familjehästen Livinginmydream som speedade förbi från ledarryggen i stoloppet.

Två finsksvenska herrar som säkert kommer att låta höra tala om sig framöver kompletterade omgången med historiska segrar.
Ville Karhulahti kunde se tillbaka på en av landets digraste meritlistor som lärling då han i somras drog igång sin egen tränarrörelse.
Stallet har en extrem unghästprofil där bara fyra av 33 hästar har startat, men dessa har gjort det bra och nu kom första V75-segern i egen regi när Budets Lasse satte nosen främst i en tuff slutstrid.
Samu Sundqvist har haft smått fantastiska resultat som försteman i stall Ratu, vars Selmer I.H. vann Breeders Crown-finalen för några veckor sedan.
Nu fick Sundqvist äntligen styra in sin första V75-vinnare för egen hand då Magnifik Brodde avrundade omgången med en glimrande spetsviktoria på i vätan strålande 1.13,6/1 640 meter autostart, dagens särklassigt snabbaste segertid.

Skapad: 2018-12-08