Dubbel glädje i Svensk Uppfödningslöpning

Bythebook vann årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning.
Det gjorde Belker också.
De båda toppämnena delade på segern i det klassiska loppet.
- Det klart att man vill vinna ensam men delad glädje är dubbel glädje, sa Belkers tränare Sten O Jansson.

Svensk Uppfödningslöpning är det äldsta av Sveriges tre klassiska unghästlopp, dit även kriteriet och derbyt räknas. Sedan 1926 har tvååringsloppet körts på Jägersro i Malmö. Men aldrig tidigare har två vinnare korats efter målgång.
- Det var väl rättvist med två så bra hästar, sa Sten O Jansson sedan hans Belker via en enastående slutstöt hunnit ikapp favoritspelade Bythebook precis på mållinjen.
Den senare hade då tågat i tredjespår i drygt 600 meterna och till synes kopplat segergrepp. Men Belker, som tvingats ut i fjärdespår i slutkurvan och vid upploppets början hade mycket långt fram till täten, hade torrt spurtkrut och de sista 150 meterna briserade han i en ursinnig spurt.
- Han gick lysande helt enkelt och så här i efterhand skulle jag nog ha tagit fjärdespår en längre bit, sa Belkers kusk Torbjörn Jansson.
Solvallakusken har vunnit Svensk Uppfödningslöpning en gång tidigare, 1996 med Gardens Mack som också var en Sten O Jansson-produkt. Visbytränaren har ett enastående unghästfacit med den lilla träningsrörelse han bedriver tillsammans med sin fru Ingela.
- Nu är jag jättenöjd, framför allt med Ingela. Det är hon som pysslar och sköter om, jag bara tar åt mig äran, sa Sten O Jansson skämtsamt.

För Bythebooks tränare Svante Båth var det tredje raka fullträffen i Svensk Uppfödningslöpning. Endast Sören Nordin och Lutfi Kolgjini toppar det med fyra raka segrar. Örjan Kihlström som skötte tömmarna bakom Bythebook vann loppet för första gången.
- Hästen gick jättebra och det var roligt att få bocka av det här loppet också, sa toppkusken som vunnit i stort sett allt som går att vinna i Sverige.
Kilometertiden för Belker och Bythebook skrevs till 1.13,7 över 1 640 meter med bilstart och loppets förstapris uppgick till 700 000 kronor. Men då båda hästarna är med i Premiechansen får deras ägare hela 1 050 000 kronor vardera. Då Sten O Jansson och hans fru Ingela dessutom är uppfödare till sin häst belönas de också med en uppfödarpremie på 210 000 kronor. Den summan kan även Bythebooks uppfödare Thomas Johansson och Gösta Samuelsson glädja sig åt.

På förhand spekulerades det i att opolerade toppämnet Illuminati kunde ställa till det för sig från start i klass I. Men med två färska svenska rekord bakom sig spelades han ändå till omgångens största favorit och sedan han gått iväg från start och hittat ut i andraspår var det spel mot ett mål. När två varv återstod av långloppet fick körande tränaren Joakim Lövgren överta ledningen och när mållinjen skars hade Illuminati lämnat sina förföljare med många längder.
- Han hade en bra dag i dag, skötte sig jättefint och grejade till och med en omstart, så han ska ha all heder. Han är duktig att springa men har inte varit helt rumsren förut, sa Jägersrotränaren, som även tog hem gulddivisionen med Jairo före en mycket tapper Dante Boko.

I Johan Jacobssons Minne, där fyraåringarna startar 20 meter bakom treåringarna, såg ledande Stoletheshow ut att leva upp till sitt namn när han ryckte ifrån konkurrenterna i slutkurvan. Men favoritspelade Candy La Marc var helt enkelt för bra och trots att hon hade långt fram hann hon via en virvlande avslutning fånga in ledaren i god tid före mållinjen.
- Det kändes kymigt att sitta där bak för Christoffer (Eriksson) körde ett väldigt fint lopp där framme tempomässigt. Det passade inte oss direkt men hon var riktigt, riktigt bra och avgjorde enkelt, sa segerkusken Erik Adielsson om den Lars Marcussen-tränade kulltoppen.

Partizan Face pulveriserade motståndet i bronsdivisionen. Trots tredjespår till positionen utvändigt om ledaren stack han ifrån till överlägsen seger över upploppet. I sulkyn satt Adrian Kolgjini och för hans del var det första tränarsegern i V75.
- Det är speciellt, det ska det vara när stora saker händer för första gången. Det är detta jag brinner för och vill hålla på med så det är roligt att resultaten också visar sig, sa Jägersroprofilen.
Treårige Aquamarin, tränad av hemmaamatören Viktoria Selitska, lekte också med konkurrenterna. Från positionen som första häst i andraspår tågade treåringen ifrån sina äldre kamrater i klass II.
- Det är en jättebra treåring så det ska bli väldigt spännande nästa år. Han är väldigt storväxt så det borde finnas några växlar till nästa år, sa kusken Thomas Uhrberg.

I silverdivisionen visade Speedy Foxy Vicane att plumpen i protokollet senast var en engångsgrej. Från andra par utvändigt kastade körande Kim Eriksson loss på den sista bortre långsidan och trots att det nioårige stoet fick ge absolut max för att komma ner utvändigt om ledaren knappa halvvarvet från mål hade hon mod att ta senhöstens tredje seger i silver.
- Hon är hård den här donnan! konstaterade tränaren David Källgren.

Skapad: 2018-12-01