Inget Elitlopp för Six Pack 2019

Åke Svanstedt fyllde 60 år i söndags.
I en stor intervju berättar han om firandet med familjen, den gångna säsongen i USA, storloppssegrarna och varför det inte blir något Elitlopp med stjärnhästen Six Pack nästa år.
- Elitloppet är helt avskrivet. Det är otänkbart att åka till Sverige när det inte blir något direktflyg, säger Svanstedt.

Travlegendaren har snart avverkat sin femte säsong som tränare och kusk i USA. På lördag körs årets sista riktigt stora lopp på The Meadowlands, TVG-finalen, där Svanstedt startar sin stjärna Six Pack. Därefter väntar en vinter med enbart träning av stallets 62 hästar. Merparten av ettåringarna är på Palema Trotting i Vero Beach i Florida, och de äldre hästarna på Legend Farm i Wrightstown i New Jersey.
När vi når Åke Svanstedt under tisdagen befinner han sig redan i Florida. Det är snart bara dagar kvar av en hektisk tävlingssäsong och den senaste månaderna har även ägnats en hel del åt att köpa in nya ettåringar till stallet på de stora auktionerna i Lexington och i Harrisburg.
- Det är fint väder i Florida och 28 grader i skuggan. Det är härligt att vara här nu men till helgen reser jag upp till New Jersey igen för att köra på Meadowlands. Sedan kommer jag tillbaka och meningen är att jag och Sarah ska turas om att vara där uppe och i Florida under vintern och träna hästarna. Det är för att barnen (Erik 7 år och Jonas 5 år) ska kunna fortsätta att gå kvar i skolan i New Jersey, säger Svanstedt.

 

Du fyllde 60 år i söndags. Hur firade du det?
- Vi var med barnen på ett stort sportcenter med inomhusbad och skidbackar som ligger uppemot Pocono Mountains. En gigantiskt stor anläggning som är byggd långt ut i skogen med massor av pooler och säkert 15 olika vattenrutschkanor i olika dimensioner. Det var 30 grader inomhus och ungarna badade från tio på morgonen till fem på kvällen. Till och med jag trivdes när det var så varmt, ha, ha.
- Vi var där i tre dagar och det var hur fint som helst med ett jättestort hotell och många fina restauranger. Eftersom det ligger uppe i bergen så var det säkert ett par decimeter snö och det fanns många skidbackar att välja på. Det var jättekul, säger Svanstedt.

 

Treåringsstjärnan Six Pack har tillsammans med stoet Plunge Blue Chip bidragit till de största framgångarna för stallet under året. Six Pack har vunnit flera storloppssegrar och tog nyligen sin sjätte raka seger när han vann Matron Stakes på Dover Downs. Han har sprungit in över en miljon dollar i år som treåring och även vunnit stora lopp som Kentucky Futurity och Yonkers Trot. Han har även slagit dubbla världsrekord, det senaste i finalen av Kentucky Futurity på tiden 1.07,9/1609a. Totalt har Six Pack vunnit elva lopp i år som treåring och på lördag gör han sista starten för säsongen när han möter äldre eliten i TVG-finalen på Meadowlands. Han får bland annat möta Jimmy Takters stjärntreåring Tactical Landing och världsmästaren Cruzado dela Noche.
- Han är inbjuden att starta där och vi har tagit beslut om att vi ska vara med. Det är tufft att möta den äldre eliten för en treåring men vi ska prova. Det är klart att han har chans men även om han springer samma tider som de äldre hästarna så är de äldre tuffare och hårdare. Det är mycket pengar att köra om och 200 000 dollar i förstapris, säger Svanstedt.

 


Trots flera stora segrar för Six Pack så blev det ingen lycka i Hambletonian. Hur vill du kommentera Six Packs säsong som treåring?
- Han var tyvärr dålig i de två viktigaste loppen. I Hambot blev allt fel, dels körde jag dåligt men hästen kändes heller inte som bäst och det var därför jag blev tveksam i körningen. Även i starten efter på Vernons Downs var han inte sig lik. Han kändes inte så stark eller pigg i just de två starterna men i övrigt har han varit bra i alla de andra loppen.
- Tyvärr så blev han sjuk och hostade till Breeders Crown och kunde inte vara med där men så vann han ju Matron Stakes förra veckan. Eftersom hästen känns så fräsch och fin så startar vi en gång till nu på lördag.

 

Hur ser framtiden ut för Six Pack? Många har pratat om att man vill se hästen i Elitloppet nästa år. Hur går tankegångarna om de planerna?
- Elitloppet är inte att tänka på eftersom det inte finns något direktflyg längre. Bender har sponsrat det i ett par år men det har varit så dåligt intresse så jag tror inte att det blir fler gånger. Det blir alldeles för hårt och en jättelång resa att åka till Sverige utan direktflyg. Man har hört historier om hästar som blir stående på flygplatsen i Frankfurt i flera dagar och sedan fortsätta med bil upp till Stockholm. Det sliter på hästarna och de blir trötta efter en så lång resa. Det är flera hästar från USA som har provat tidigare och inte gått någonting.

 

Men kommer Six Pack att fortsätta att tävla i USA eller blir han avelshingst?
- Han kommer att tävla och samtidigt vara tillgänglig som avelshingst eftersom han är så attraktiv. I USA har de en regel att man måste tävla även som fyraåring för att avkommorna ska få starta på Meadowlands. De började med den regeln för några år sedan och han måste alltså tävla som fyraåring för att avkommorna ska vara startberättigade där och alla vill ju se sina hästar tävla på Meadowlands. Där körs ju bland annat Hambletonian, menar Svanstedt.
- Inget är spikat ännu men han kommer att göra några starter nästa år och det finns otroligt mycket pengar att tävla om i USA för hästar i den högsta klassen. Det är många lopp som det är 200- och 300 000 dollar i förstapris i och VM-loppet är det 500 000 dollar i förstapris i. Så hästen har gott om lopp och varför ska man då ge sig ut på en lång resa över Atlanten när det finns så mycket penningstinna lopp hemma.
- Efter loppet på lördag ska han åka till Southwind Farm för att tappas på sperma och de har redan tagit prover på hästen. Han kommer även att vara tillgänglig i aveln i Sverige nästa år genom fryst sperma.

 

Vad kan du berätta i övrigt om den gångna säsongen för stallet i USA?
- Det har gått bra förutom tvååringarna som har varit sämre i år av någon anledning. Vi har kört in mindre pengar än tidigare år men tappet ligger på tvååringarna. Treåringarna och de äldre hästarna har tjänat lika mycket som tidigare. Jag tyckte att vi hade fina tvååringar i april, maj men sedan föll de ifrån en efter en av olika anledningar. Det var många som blev slitna tidigt.
- Förra vintern var den första när vi hade kvar alla hästarna uppe i New Jersey men nu återgår vi till det gamla konceptet och tränar ettåringarna nere i Florida över vintern istället. Så får de åka upp i slutet av april ett par månader innan säsongen börjar och så hoppas vi att det blir bättre igen.

 

Hur ser det annars ut i stallet med antalet hästar, hästägare och nya ettåringar som är inköpta på auktionerna i höst?
- Vi har 62 hästar i träning och 34 av dem är ettåringar. Vi sålde av många av de vi hade på Mixedauktionen och så var det några som gick till avel och några som flyttade till Sverige. Men så fungerar ju systemet här borta och det är annorlunda på det sättet att hästar byts ut inför varje säsong.
- Man måste fylla på med nya ettåringar hela tiden och sedan tävla med två- och treåringar. Jag är inte så pigg på att tävla med äldre hästar i vardagstravet för där är det inte så stora förtjänstmöjligheter. Men har man däremot en häst som duger i högsta klassen, som Sebastian K. och Resolve, då är det väldigt mycket pengar att tävla om.
- Vi har även fått in många nya hästägare, både amerikanska ägare men även nya från både Sverige, Danmark och Norge. Jag tror att vi har fått tio, tolv nya hästägare bara i år och det är kul såklart, säger Åke Svanstedt som på lördag kör sin sista tävlingsdag på ett bra tag framöver.
- Det blir sista helgen och sedan blir det ett långt uppehåll fram till i slutet av april då hästarna börjar att kvala och säsongen drar igång i maj igen. Själva tävlingssäsongen är intensiv sedan med tävlingar nästan varje dag under sommaren och hösten fram till november.
Kommer du hem till Sverige något i vinter?
- Ja, vi reser till Sverige den 15 december och är där under två veckor och firar jul och nyår. Först en vecka i Sundsvall och sedan en vecka på Bjertorp hos mamma och pappa och Anders och Rickard.

Skapad: 2018-11-21