Kan han besegra Propulsion?

De har tagit V75-cirkusen med storm.
På lördagen står höstens genombrottsekipage inför sin tuffaste uppgift hittills.
Kan Antonio Tabac besegra Propulsion och övriga Sverigeliten?
- Det är klart att jag åker ut och hoppas att jag vinner loppet, säger Oskar Kylin Blom.

Vägen mot toppen har varit lika rak som snabb.
I mitten av augusti presenterade sig Oskar Kylin Blom och Antonio Tabac för V75-publiken genom att vinna silverdivisionsförsöket hemma på Gävletravet.
Tre månader, ytterligare fem segrar och en dryg miljon kronor senare står man på lördag öga mot öga med världens kanske främste travare Propulsion och flera av landets mest garvade gulddivisionare i Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst på Solvalla.
- Det ska bli otroligt spännande. Det blir det tuffaste lopp han startat i. Men jag ser det bara som inspirerande, säger Oskar Kylin Blom om den högklassiga guldfinalen som förutom Propulsion - landets vinstrikaste travare 2018 - även innehåller elitloppstrean Nadal Broline, femåringstopparna Milligan’s School och Diamanten, samt årstidspecialisterna Digital Ink, On Track Piraten och Zenit Brick vilka i omgångar dominerat gulddivisionen fyra vintrar i rad.
- Jag ser det bara som ett sätt att utveckla honom ännu mer. Han behöver få möta de här hästarna. Hästarna på den här nivån har en förmåga att springa väldigt fort väldigt länge, de har en väldigt hög mjölksyretröskel. Antonio måste nå dit om han ska kunna tävla mot eliten, vilket är min dröm och förhoppning.
Så du har inget emot att Propulsion lagt avelsarbetet åt sidan för att gå ut här?
- Givetvis vill man vinna alla lopp så lätt som möjligt, men för mig gör det inget. Det ska bli häftigt att se vad man går för i den här omgivningen.
Antonio Tabac har aldrig mött så tuffa hästar, har du kört mot så bra hästar någon gång?
- Nej, det blir mitt tuffaste lopp också. Det känns väldigt inspirerande.

Antonio Tabac är obesegrad sedan genombrottet på hemmaplan och kommer närmast från storloppsseger i Holland.
Ett äventyr både för häst och kusk.
- Det var lite annorlunda med ett nytt land där ingen av oss som åkte med hade varit förut. Vi fick ett jättebra bemötande, blev visade runt och fick saker förklarade för oss, allt sköttes mycket professionellt. Det var en väldigt rolig upplevelse, inte bara för att resultatet blev så lyckat.
Hur kom det sig att ni åkte dit?
- De hörde av sig från banan och bjöd in oss. Tydligen så tittar de mycket på V75 i Holland och de hade bra koll på vad det var för häst. Jag är väldigt nyfiken på att tävla utomlands så det var inte mycket att fundera över.
Hur mycket har du kört utanför Sverige tidigare?
- Nästan inget alls, tre lopp i Norge.
Är Frankrike nästa mål?
- Jag har aldrig ens varit på Vincennes så det är klart att jag drömmer om det, men Antonio har haft en lång säsong så jag har inte bestämt någonting. Vi tar loppet på lördag och funderar på framtiden efter det. Förhoppningsvis får jag fler chanser att åka till Frankrike även om vi skulle stanna hemma i vinter.

För även om Antonio Tabac är galjonsfiguren som satt Oskar Kylin Bloms nystartade stall på travkartan så finns det förhoppningsvis andra som kan axla manteln i framtiden.
Från att ha börjat sin tränarkarriär med tio hästar vid nyår har det växt femfaldigt till dagens 48.
- Det har varit en väldig omställning. Det är mycket nytt som händer, många nya hästägare och mer pappersarbete. Men jag har bra folk som hjälper mig och även om rörelsen är betydligt större nu så tycker jag att vi har kvar den fina stämning som vi haft från början. För mig är det viktigaste att alla trivs och har roligt, samtidigt som det är lugn och ro på dagarna. Det tycker jag att vi lyckas med. Sedan finns det alltid saker som man kan bli bättre på.
Som att skaffa en hemsida…?
- Ja, det är något som vi skulle behöva och som jag har tänkt på. Men det har blivit nästa prio hela tiden. Vi har vår en sida på Facebook där vi informerar om hästarna, men förhoppningsvis ska vi få upp en riktig hemsida också.

Vad gäller lördagen så andas Kylin Blom optimism trots det benhårda motståndet.
- Antonio fick vila några dagar efter hemkomsten från Holland, men efter det har han varit minst lika laddad som tidigare. Han tycker att livet leker för dagen och har självförtroendet på topp. Jag brukar inte köra honom själv i jobben, men gjorde det faktiskt idag (måndag) och han kändes otroligt laddad. Det finns inget som säger att han skulle vara på väg ner i form.
Kommer du att köra mer defensivt nu när motståndet är hårdare?
- Det tror jag inte. Jag kommer att köra som vanligt. Hästen har så bra form för dagen. Vi kommer inte för att vara åskådare, jag vill vara med och tävla.
Kan han vinna på lördag?
- Det är klart att han kan, han är med i loppet. Jag är ändå realist. Förutom Propulsion så jag har blivit väldigt imponerad av Zenit Brick och Nadal Broline. Och även av On Track Piraten och Milligan’s School. Som jag ser det är det många som kan vinna. Den som får bästa resan är nog först i mål. Jag ska göra mitt bästa för att se till att det blir vi, säger Oskar Kylin Blom.

Skapad: 2018-11-19