Lionel mot Prix d’Amerique

Han har vunnit Prix de Paris över 4000 meter och försök till Elitloppet på 1609 meter.
Snacka om att världsstjärnan Lionel är en komplett häst och efter andraplatsen i VM-loppet laddas han återigen för Prix d’Amerique.
Men innan dess väntar gulddivisionen på Bjerke för Norges genom tiderna vinstrikaste travhäst.
- Han gjorde en våldsam prestation i VM. På lördag vill jag köra ekonomiskt med honom, men han har segerchans oavsett, säger Göran Antonsen.

Fuxen Lionel är ”den fula ankungen som har utvecklats till en fantastiskt fin svan”. Så beskriver Göran Antonsen sin ögonsten som har sprungit in 15,8 miljoner kronor och vunnit 23 lopp på 70 starter.
Den åttaårige hingsten har varit bland de tre främsta i 40 av loppen. 
- Det är helt galet. Han har snittat på nästan 230 000 kronor per start och vunnit oavsett om han har tävlat i Sverige, Norge eller Frankrike. Han har de viktigaste egenskaperna, styrkan, vinnarskallen och lungkapaciteten. Hästen har vunnit Prix de Paris över 4000 meter och försök till Elitloppet över 1609 meter. Det är inte många hästar som är så komplett som han är, säger ägaren och kusken Göran Antonsen med ett skratt.
Och tillägger:
- Han är den norskfödda häst som har tjänat mest pengar genom tiderna. Han har passerat kallblodsfenonemet Bork Rigel som hade det tidigare rekordet.

Lionel vann Olympiatravet i fjol tillsammans med Göran Antonsen och var dessutom trea i Prix d’Amerique. Nästa år blir han tillgänglig som avelshingst och ska kombinera betäckningar med tävlingar. Han var nyligen på avelsvärderingen och fick ett högt skattat avelsvärde med 74 poäng.
- Han ska börja tappas på sperma till våren och är tillgänglig i aveln nästa år. Jag är ganska säker på att det inte är många andra som har en så bra exteriör och så fina prestationer som han har. Hade han varit efter en superpappa och haft en bättre modersstam hade han fått ännu högre poäng. Han är den fula ankungen som har utvecklats till en fantastiskt fin svan, säger Göran Antonsen.
- Jag hoppas att stoägarna tänker samma och att han får mycket tjejer. Han borde vara attraktiv i aveln.

Göran Antonsen är tränare på Momarken och bor två mil från den svenska gränsen. Han har 31 hästar i träning och Lionel inledde sin karriär hos honom innan han flyttades till Fabrice Souloy i Frankrike där han bland annat vann Prix de Paris och besegrade Bold Eagle.
Men efter att Souloy ertappats för doping agerade ägaren omedelbart.
- Daniel Redén har haft Lionel i träning sedan Kobolt-skandalen med Souloy. Jag minns att jag var på väg hem efter lunchtravet en torsdag och när jag kom hem till gården var det massor av folk här. När jag fick klart för mig vad som hade hänt ringde jag direkt till Örjan Kihlström som hade kört hästen i Frankrike. Jag frågade Örjan att vad fan gör vi nu.
- Då tyckte han att jag skulle fråga Daniel Redén om inte han kunde ta in hästen i träning. Men samtidigt visste vi inte om Daniel tog in andra kunder eftersom han var privattränare. Jag ringde till honom och berättade att vi hade träffats tidigare då jag var sommarpraktikant hos Stefan Melander när jag gick på ungdomsskolan och då jobbade Daniel samtidigt där. 
- Då kom han på att vi hade träffats och tog emot Lionel. Det är jag evigt tacksam för. Daniel är en jäkla bra tränare och en fantastisk person. En jävla bra man, helt enkelt, säger Göran.
Hur ofta har du kontakt med Redén om Lionel?
- Vi pratar nästan varannan dag, antingen på telefon eller via snapchat. Han är en väldigt bra samarbetspartner och väldigt bra på att ge information. Helt suverän rätt och slätt. Han har ett väl fungerande team och skötaren Per Pergenius skickar information. Så jag har fullständig koll.

För en månad sedan blev Lionel tvåa och var knappt slagen i VM-loppet på Yonkers i USA. Andraplatsen var värd 2,1 miljoner kronor och hästen var väldigt tapper efter en resa utvändigt om ledaren.
Men det var också nära att det aldrig ens blev någon start för Lionel.
- Det strulade mycket på själva tävlingsdagen. Lionel ramlade omkull innan och veterinären ville stryka hästen. Det var totalt tre olika veterinärer inblandade och menade på att han var både framhalt och bakhalt. Det var helt vilt. Men hästen klarade sig oskadd och det var tur att det gick så bra som det gjorde med tanke på förutsättningarna. Med tanke på att det inte var den bästa uppladdningen var prestationen femstjärnig, säger Antonsen.
- Han stod för en våldsam prestation och det var synd att han förlorade loppet med så liten marginal. Men Lionel blir man aldrig besviken på. Vi körde barfota på den banan och det var inte helt enkelt. 
- Lionel, som är en fux, kom ut där utan skor och ingen käk. Dessutom hade han en två meter lång kusk bakom sig så det såg ut som att han skulle på cirkus, ha, ha. Allt runtomkring VM-loppet mycket, mycket fint och en härlig upplevelse. Det var väldigt roligt utanför travet också.

Göran Antonsen berättar vidare att Lionel matchas mot Prix d’Amerique sista helgen i januari. Det gör även hans stallkamrat Propulsion meddelade Daniel Redén under tisdagen. 
- Det blir annorlunda rutiner för båda hästarna gentemot tidigare år. De kommer att vara kvar hemma och träna på Daniels gård och bara åka ner till Frankrike när loppen går och sedan åka hem igen. Det blir alltså ingen filial på Grosbois den här gången, säger Göran.
- Båda hästarna lär komma med i Prix d’Amerique eftersom de har tjänat så mycket pengar och vi får se om det blir aktuellt för Lionel att starta i något av B-loppen innan. 

Men på lördag väntar V75 och start i Gulddivisionen på Bjerke travbana i Oslo. Lionel har spår tio bakom startbilen över distansen 2100 meter. Det låter inte på Antonsen som att det kommer att bli något offensivt upplägg.
- Tiondespåret gör att det blir lite chansartat och jag vill heller inte köra för tufft med honom. Det kommer större uppgifter framöver och det går inte att köra fram i dödens varje gång. Därför vill jag köra så ekonomiskt som det går och jag hoppas att det blir hårt tempo så att jag slipper att avancera för tidigt.
- Annars är det väldigt positiva träningsrapporter på hästen och formen ska vara fin. Det kan ju bli för långt fram om man kör ekonomiskt från spår tio och i mina ögon är han ingen given spik den här gången. Men trots läget så tycker jag oavsett att han ska ses med segerchans. Det blir inga ändringar utan han går som senast, barfota runt om, säger Göran Antonsen.

Skapad: 2018-11-14