Propulsion glänste som aldrig förr

Till synes obrukad efter en historisk säsong.
Propulsion glänste som aldrig förr då han lunkade hem C.L. Müllers Memorial.
- Det vete tusan om han inte kommer att ta ytterligare ett steg till nästa säsong, sade en upprymd Daniel Redén.

Det började med ett tredjepris i Prix d’Amerique.
Kanske avslutades det med en joggingtur på Jägersro.
Propulsions säsong 2018 kommer hur som helst att gå till historien som en av de främsta av en svensktränad travare genom tiderna.
Nästan elva miljoner intjänat på tio månader med fyra 1.09-prestationer och sex raka avrundande segrar.
Den sista blev kanske den enklaste.
Örjan Kihlström satte sig lugn i tredjespår innan han övertog ledningen från Cyber Lane efter ett halvvarv. Därpå tävlade övriga hästar om andrapriset medan Propulsion behagligt lufsade på i sin sällsynt vägvinnande stil.
- Han kanske börjar hitta lite form nu, skojade Örjan Kihlström direkt efter målgång och kunde inte hålla inne med superlativerna:
- Hästen känns så fin som han kan kännas, väldigt smidig och pigg och fin. Det kan inte kännas bättre helt enkelt.

 

Med stoägarna uppradade hade tränaren Daniel Redén i förhandssnacket åter flaggat för att det kunde vara det sista loppet i karriären.
Efteråt kunde han inte neka till att vi med all sannolikhet får se superstjärnan på banan ett bra tag till.
- Han blir bättre och bättre. Som han var i värmningen idag, det vete tusan om han inte kommer att ta ytterligare ett steg nästa säsong. Jag ser ingen anledning till att han inte skulle göra det, sade Redén och vederlade därmed i princip sitt eget resonemang om att tävlingskarriären kunde vara över.
- Det är en hel del pengar involverat, men stall Zet vill gärna visa upp sina hästar och jag hoppas och tror att vi kommer att tävla ett år till.
Prix d’Amerique i vinter?
- Det såg bra ut idag, det vore väl kul, summerade Redén som däremot inte gav någon indikation på var eller när vi får se Sveriges vinstrikaste travare 2018 på tävlingsbanan inför det stora slaget i Paris, sista söndagen i januari.

 

Om Propulsion åker till Frankrike i vinter lär han få sällskap av åtminstone två av lördagens övriga V75-vinnare.
Firma Magnus Dahlén/Carl-Johan Jepson har i princip renrakat höstens långlopp runt om i landet och fortsatte när Vincent As stod i en klass för sig i Oktoberstayern. Detta sedan Jepson bestämt kört sig främst halvvägs in i loppet.
- Han är otroligt stark den här hästen. Vi hade tänkt åka till Frankrike med några hästar, han behöver lite mer pengar på kontot, men idag fick vi lite grann, mös Dahlén.
Johan Untersteiners SM-silvermedaljös Dear Friend stod emot grabbarna i silverdivisionen via tuff spetskörning.
- En riktig racermaskin att köra. Öppningen kostade lite mer än jag hoppats på, men sedan fick vi dämpa och det blev ingen riktig körning förrän 200 kvar. Nu kör vi silverfinalen, sedan har hon lite lopp i Frankrike, det ska bli kul att prova henne där, sade Untersteiner som några avdelningar senare gav sig in i en ännu rivigare spetskubbning bakom Can Lane och utkämpade en våldsam och långdragen kamp med Norton Commander. Den förre högg i galopp i samband med att klockorna visade 1.05,6 första halvvarvet, månne den snabbaste öppning som körts när termometern visar fem plusgrader?
Den som profiterade mest var Heart of Steel som närmast utklassningsvann på för årstiden utmärka 1.10,4/1 640 meter autostart.
- Det är bra, hästen är bara fyra också och tussarna var oryckta. Det var en hare med i loppet, men ändå, han öppnade 1.10 första varvet. Jag är imponerad av hästen hur han utvecklats, kommenterade Peter Untersteiner.

För Untersteiner senior blev det en dubbel som tränare sedan Klas Olsson hittat rätt från tredjeled bakom startbilen med Happy Steel och fixat ännu en favoritseger lärlingsloppet.
Som om inte det vore nog för att hålla utdelningen nere så kunde inte målkameran skilja favoritduon Espirit Sisu och Global Trust i V75-6 varpå värdet sjönk(!) från 329 till 233 kronor.
De som stod i vägen för att V75 skulle fira sin 25-årsdag med historiskt låg utdelning var Thomas Uhrberg och Cobbys Olifant, med 13 procent av spelet på sig.

Skapad: 2018-10-27