Månprinsen A.M. var överlägsen

Månprinsen A.M. hade gjort sin sista start för året.
Det trodde alla inklusive tränaren Gunnar Melander.
- Men han kändes så fin i träningen och då blir man ju sugen! sa Melander efter att kallblodskungen vänt ut och in på motståndet i V86 på Bergsåker på onsdagen.

I slutet av augusti blev det seger för Månprinsen A.M. i Svenskt Mästerskap på Bergsåker. En titel kallblodskungen tog hem för femte gången.
Gunnar Melander meddelade efter loppet att han siktade på nya äventyr 2019 med kallblodskungen men det bkev inte så. Elvaåringen återkom i startlistorna till onsdagens tävlingar på Bergsåker.
I Paul Oscarsons Minne var distansen är 1640 meter – sämsta tänkbara för stjärnan som är bättre över längre distanser och Gunnar Melander blev inte ens favoritspelad i loppet.
Med en lätt seger i V75 i Skellefteå över kort distans spelades Lome Brage och Erik Adielsson till klara favoriter på V86. Lome Brage försökte försvara sig men kröp liksom ihop förvandlades till en högst normal häst då Månprinsen kom fram och visade sig i den sista kurvan.
Elva år gammal tycker tränaren att hans häst blivit mera komplett och förbättrat sin startsnabbhet…
- Ja, nu känns det som att man kan köra fort med han’ från start och det hjälper ju till, sa Gunnar Melander.
Erik Adielsson använde den givna taktiken och höll ett hårt tempo hela vägen. Varvsnotering 1.20,5 räckte dock inte när Månprinsen A.M. visade hyfsad startsnabbhet och fick en drömresa i andraparet utvändig. 600 meter från mål vek Gunnar Melander ut och skaffade sig övertaget direkt om Lome Brage i mitten av den sista kurvan.
- Han var helt fantastiskt och han vann ju på ett väldigt lätt sätt. Jag hade ju inte tänkt starta mer i år men han kändes så fin i träningen och då blir man ju sugen - för det är roligt det här! sa Gunnar Melander.

 

Jörgen Westholm går mot ett rekordår som tränare. Hundrade segern för året kom i V86 på Bergsåker med femåriga stoet Amalia Kash i ett försök i Diamantstoet.
”Spårtrappan” gjorde att Amalia Cash hade ett trettondespår (!) bakom bilen. Efter grovjobb som förstahäst i tredjespår var Westholms häst ändå helt överlägsen i loppet. Höstform!
Solvallatränaren Reijo Liljendahl hade skickat en häst till Sundsvall. Mellby Emeralds glänste verkligen och vann det inledande sprinterloppet från positionen utvändigt ledaren.
Ulf Ohlsson satt med sträckta tömmar loppet igenom.
I treåringsloppet stod hästar som tjänat ett par-tre hundra tusen lika start med miljonärer. Global Withdrawl med rutin från betydligt tuffare sammanhang än onsdagens, spårade varje meter av loppet och stack undan på lätta fötter.
Svante Båths häst har haft det lite motigt och galopperat bort en finalplats i E3 och satt senast fastlåst när det skulle kvalas in till Svenskt Travkriterium.

 

38 mil söderöver kördes Solvallas fyra avdelningar på V86-spelet.
Daniel Redén-tränade Moses hade galopperat i tre av fem starter i karriären innan onsdagen och tagit två segrar. I ett treåringslopp visade hästen att han kan bli en kommande profil i det framgångsrika stallet. En krabat Solvallatränaren tidigt utsåg till en av sina mest lovande i kullen men kommit lite fel med under året.
Örjan Kihlström blåste till ledningen varvet från mål och över upploppet svarade Moses på kuskens små maningar och sprintade undan. Segertiden nya rekordet 1.14,9 över 2140 meter, auto.
- Det kändes som att det var en hel del krafter kvar i mål också, sa Kihlström.

Nicklas Westerholm har ett stall i högform. Inför onsdagen hade Rommetränaren fem segrar på de åtta senaste starterna. I Solvalla V86 kom sjätte pinnen då stallet lät Björn Goop prova Knifetown Winner för första gången.
Knifetown Winner rasslade till ledningen i en snabb öppning från andraspåret bakom bilen och loppet var i praktiken över när startkatapulten M.T.Insider testades från åttondespåret men rullade över i den första kurvan
En samling orutinerade treåriga ston ställdes mot varandra i V86-6.
Storfavoriten Cactus slog på en galopp när hon var på väg mot ledningen i den första kurvan och trots att hon tappade en hel del blev det seger ändå. Jorma Kontio fick en rygg att gå 700 meter från mål och Cactus bara blåste till motståndet när hon veks ut i den sista kurvan.
- Hon bromsade sig i fel och har en del att lära men jag trodde på chans trots den där galoppen, sa Kontio, om stoet som har många ägare i Stall Kennys andelshästar.
Jorma Kontio rundade av V86-spelet på Solvalla i ett fyraåringslopp med Frode Hamres Humble Hill.

Skapad: 2018-10-17